Gaziantep yemekleri damakları tatlandırıyor

Salı, Nisan 15, 2014

Mevsim değişikliğiyle kebap ve yemek çeşitlerinin de farklılaştığı Gaziantep'te, meyve ve sebzeden hazırlanan menüler damakları tatlandırmaya başladı.

Gaziantep yemekleri damakları tatlandırıyor
AA
Zengin mutfak kültürüyle bilinen Gaziantep'te, tadılan lezzetlerin  dışında bir çeşit mantar olan keme, badem çağlası, yenidünya, sarımsak, ayva,  elma, kabak ve mantarla yaklaşık 32 türde kebap hazırlanıyor. Birbirinden  lezzetli yemek ve kebap servisinin başladığı şehirde, bademden yapılan çağla aşı  ve yenidünya kebabının ömrü 1,5 ay sürüyor. Kısa süreli menüye giren kebaptan  tadamayanlar gelecek yılı beklemek zorunda kalıyor.


Anadolu Mutfağını Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı  Tahir Tekin Öztan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenme için  kebabın da yemeğin de mevsimlik sebze ve meyvelerle tüketilmesi gerektiğini  söyledi.
Gaziantep'te hazırlanan yemek ve kebapların mevsimlik sebze ve  meyveleriyle pişirildiğini belirten Öztan, şehir dışından gelenlerin ilk  gördüklerinde garip karşıladığı bazı kebap ve yemeklerin mutlaka tadılmasını  gerektiğini vurguladı.


    Yenidünya, keme ve sarımsak kebaplarıyla çağla aşının ilkbahar tatları  olduğunu ifade eden Öztan, şöyle devam etti:



    "İlkbaharda hazırlanan kebap ve yemeklerin ömrü çok kısadır. Onun için  bu lezzetlerin zamanında tadılması gerekir. Bunlar, keme, yenidünya ve sarımsak  kebaplarıdır. Çağla aşı da bu lezzetlerin içindedir. Yenidünya ekşi iken yenir.  Meyve olduğu zaman aynı lezzeti vermez. Tatlıyla etin uyumu da güzel olmaz.  Bundan dolayı yenidünya kebabı 1,5 ay içinde tüketilmelidir. Yolunuz Gaziantep'e  düşerse veya Gaziantepli bir lokantaya giderseniz mutlaka bu lezzetleri tatmanızı  tavsiye ederim."


 Sarımsak kebabı ve yenidünya kebabının hazırlanışının aynı olduğunu  dile getiren Öztan, ekşi yenidünyanın ortadan ikiye kesilip, içindeki  çekirdeğinin çıkarıldığını, daha sonra bir kıyma, bir yenidünya şeklinde şişe  dizildiğini anlattı. Hazırlanan kebabın kömür ateşinde pişirildikten sonra lavaş  pide ya da normal ekmekle tüketilmesini öneren Öztan, "Kebabın tadını alabilmeniz  için içerisine başka bir şey katmanızı önermiyorum" dedi.



 - "Meyve ile kebabı kimse bağdaştıramıyor"


Öztan, Gaziantep yemek ve kebaplarında sebze ve meyvenin ağırlıklı  olduğunu ifade etti.

Meyve ile kebabı kimsenin bağdaştıramadığını vurgulayan Öztan,  "Gaziantep'te yapılan kebap ve yemeklerde sebze ve meyve bir arada tüketilir.  Çoğu insan, kebabın sağlıksız olduğunu söyler. Tam aksine Gaziantep kebaplarının  hepsi çok sağlıklıdır. Nedeniyse meyve ve sebzeyle tüketilmesidir" diye konuştu.

Çağla aşının da lezzetli bahar yemeklerinden olduğuna işaret eden  Öztan, şunları kaydetti:

"Bademin ömrü 15 gündür. Et ve nohudu pişiriyoruz. Çağla ile bunları  haşladıktan sonra pişen et ve nohudu birbirine karıştırıyoruz. Yoğurdu da  pişirdikten sonra ikisini buluşturuyoruz. Üstüne de haspir serpiştiriyoruz.  Ortaya mükemmel bir lezzet çıkıyor."


Sağlıklı beslenme için mutlaka her şeyin mevsiminde tüketilmesini  öneren Öztan, mevsimin sebze ve meyvesiyle hazırlanan yemek ve kebaplar hem  lezzetli hem de sağlıklı olduğunu sözlerine ekledi.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates