Gıda Mühendisi Naim Tınaz, tavuğun pişirildiği gün tüketilmesi gerektiğini, aksi takdirde gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyledi.
Tınaz yaptığı açıklamada, sağlıklı bir vücut için sağlıklı beslenmenin şart olduğunu belirterek, "Bunun için yeterli oranda protein alımı gerekiyor. Biyolojik değeri bakımından yumurta proteinlerinden sonra, en değerli protein özelliğine sahip besin tavuk. Özellikle çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi açısından düzenli protein tüketimi çok önemlidir. Fakat esas önemli olan tüketilen tavukların ne kadar güvenilir olduğu. Tavuk eti uygun koşullar altında muhafaza edilmediği takdirde çabuk bozulabilen bir ürün. Bu yüzden tavuk alırken özellikle ilk aşamadan son satışa kadar soğuk zincirin korunmasına dikkat edilmeli" dedi.
Genel anlamda protein değeri su aktivitesi yüksek olan besinlerin bakteri üremesi için çok daha uygun yiyecekler olduğuna dikkat çeken Tınaz şunları kaydetti:
"O nedenle tavuk eti de, gıda zehirlenmesi açısından potansiyel riskli gıdalardan biri olduğu için, oda sıcaklığında bırakılmamalı, şoklu donmuş tavuk eti derin dondurucuda saklanmalı, taze olarak alınan tavuk eti ise en fazla +4 derece buzdolabında saklanmalıdır. Tavuk etinde her ne kadar firmalar tarafından SKT tarihi verilmiş olsa da ürünün markete ulaşması, tüketicinin bu ürünü alıp eve ulaşana kadar geçen süreçlerde soğuk zincirin kırılmasından dolayı son tüketim tarihine kadar beklemeden tüketilmesinde yarar vardır. Alışveriş sonrasından tavuğun, sofraya geldiği ana kadar ki süreçte soğuk zincirinin bozulmaması gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması ile birlikte soğuk zincir kırılması fazla olduğundan et ve et ürünlerini alışverişte en son alınıp mümkünse termos çantalarla hızlı bir şekilde evimizdeki buzdolabına ulaştırmalıyız. Bu şekilde tavuk ürünlerini risk taşımadan güvenle tüketebiliriz."
Tavuğun pişirildiği gün tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Tınaz, "Alınan tavuklarda ilk aşamada dikkat edilmesi gereken kokusu ve rengidir. Paketi ilk aldığınızda ambalajı komple kaldırmadan önce, üzerinde açacağınız küçük bir delik, istenmeyen bir koku varsa kokunun daha kolay bir şekilde algılamanızı sağlayacaktır. Bu kontrol şekliyle taze tavuğun sahip olması gereken yalın, sade kokuyu alabilirsiniz. Taze tavuğun rengi de hafif sarı renkte olmalı. Deri altı suyu yoğun, yapışkanımsı veya mat görünümlü ve farklı koku olan tavuklar kesinlikle tüketilmemeli. Dondurulmuş tavuklar çözündürülürken soğuk su ya da en fazla +4 derece buzdolabında çözülmeli. Oda koşullarında ya da mikrodalgada çözündürmek tavuğun biyolojik yapısını bozabilir. Ayrıca oda sıcaklığında çözündürmede mikroorganizma üremesi başlayıp gıda zehirlenmesine yol açabilir. Temel olarak en önemli tavuk zehirlenmelerinin sebebi; pişirildiği gün tüketilmeyen tavuklardır.
Tavuğun çabuk bozulan yapısından dolayı 'ocaktan direk sofraya' prensibi bozulmamalı. Pişirdiğimiz tavuğun lezzeti açısından da pişirilme şekli de çok önemli. Fakat tavuk eti hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin hafif veya orta sıcaklıkta uzunca bir sürede pişirilmesi önemlidir. Tavuk eti merkez iç sıcaklığı 72 derece üzerinde olacak şekilde pişirilmelidir. Aksi takdirde yüksek sıcaklık et proteinlerini katılaştırarak suyunun kaybına ve lezzetinin azalmasına neden olur. Bizler saklama koşullarını ve pişirme sıcaklığını ambalaj üzerinde belirtiyoruz, bu nedenle tüketicilerimize ambalajlı ve markalı ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz" diye konuştu.