Kuru patlıcan dolması özlenendir, etli biber dolması sevilendir. Bir de tüm bunların ötesinde kabak dolması vardır ki kabak sevenler için bir baş yapıttır. Sarımsaklı yoğurdu mutfağa sokan tariftir.
Kendi başına yavan bir sebze olan kabaktan kıymalı olarak hazırlanır. İç harcına arzu edilen taze ve kuru baharatlar eklenir. Akşam yemeğinde onu sofrada görmek isteyenler parmak kaldırabilir mi?
MALZEMELER
- 5 adet orta boy kabak
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 200 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet orta boy rendelenmiş domates
- 1,5 çay bardağı pirinç
- 1/4 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 tatlı kaşığı nane
Sosu için:
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1/2 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1/2 çay kaşığı tuz
KAÇ ADET?
10 ADET
HAZIRLAMA SÜRESİ
30 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ
35 DAKİKA
Püf noktası:
Tarifte kullandığınız sakız kabakların dolma yapımına uygun, hafif tombul ve etli olmasına dikkat edin.
Dolma harcına ekstra su ilave etmeyin. Pişirme aşamasında kullandığınız sosun dolmaların üzerine çok fazla gelmemesine dikkat edin.
Kullandığınız kıymanın yağ durumuna göre iç harca ekstra sıvı ya da katı yağ eklemeyin.
Pişirme önerisi:
Arzuya göre hazırladığınız kıymalı iç harca sumak ya da nar ekşisi ve reyhan gibi baharatlar katın. Dolmaların hafif acı olmasını istiyorsanız domates salçası yerine biber salçası kullanmayı tercih edin.
Servis önerisi:
Bütün olarak servis edebileceğiniz dolmaları, arzuya göre halka halka kesip ikram edebilirsiniz.
Sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edin.
NASIL YAPILIR?
- Bol suda yıkadığınız kabakların üzerlerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Tırtıklı bir soyacak yardımıyla üzerlerinden geçin, arzuya göre kabukların tamamını soyun.
- Ortadan ikiye kestiğiniz kabakların taban kısımlarını düzeltin. Çekirdekli iç bölümlerini bir oyacak yardımıyla dikkatlice çıkartın.
- Kıymalı iç harç için; kuru soğanı oldukça küçük parçalar halinde kesin, arzuya göre rendeleyin. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını ince ince kıyın. Bol suda yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz baldo pirinci derin bir karıştırma kabına alın.
- Orta yağlı kıyma, rendelenmiş domates, domates salçası, tuz, karabiber ve nane ilavesiyle tüm malzemeyi karıştırın.
- İç kısımlarını aldığınız kabakları hafifçe tuzlayın. Üst kısımlarında bir parmak boşluk bırakacak şekilde hazırladığınız iç harçla dolmaları doldurun. Arzuya göre iri doğranmış domates ve biber parçalarını ağız kısımlarına kapak olarak kapatın.
- Hazırladığınız dolmaları tencereye dik olarak yerleştirin. Aralarda çok fazla boşluklar olmamasına ve dolmaların pişirme sırasında devrilmemesine dikkat edin.
- Sos yapımında kullanacağınız domates salçasının kıvamını sıcak suyla açın. Ayçiçek yağı ve tuz ilavesiyle karıştırdıktan sonra dolma tenceresine aktarın.
- Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak ya da ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.