Malzemeler
- 1 kg. köftelik dana kıyması ( orta yağlı 2 kere çekilmiş)
- 3 dilim bayat ekmek içi
- 1 byk soğan ( rendelenmiş)
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
Tarif
- Önce bayat ekmekleri suyun içinde yumuşayıncaya kadar beklet-suyumuz oda sıcaklığındaki temiz su olmalı- avucunda iyice sıkarak suyunu çıkart.
- Tepsinin içine koy.
- Biz bakır bir tepsi kullanıyoruz.
- Bunun üzerine soğanı rendele, damak tadına göre istediğin kadar tuz, karabiber, kimyonu serp.
- Zeytinyağını ekle.
- Bu karışıma elinle açmış olduğun kıymayı ilave et.
- İyice karıştırarak 10 dak. yoğur.
- Toparlanınca 3-4 defa eline alıp, kolunu kırdığın mesafenin biraz üstünden hızla tepsiye vur.
- Yarım saat dinlenmeye bırak.
- Sonra elinle ceviz büyüklüğünde parçalar kopar, hafif yuvarladıktan sonra elips şekline getirip elinle ez.
- İsaret parmağınla ortasına uzunlamasına bir çukur aç, bu işlem köftenin daha iyi pişmesini ve kabarmasını sağlar.
- Köfteyi hemen pişireceksen içine 1 yumurta sarısı ilave edebilirsin, ama dondurucuya kaldıracaksan yumurta koyma.
- Köfteler hazır, ızgarada veya teflon tavada her iki tarafı eşit şekilde pişir.
- Pişirmek de ayrı bir uzmanlık alanı, bir iki denemeden sonra neyi nasıl istediğine karar vererek süresini belirleyebilirsin.