Bir Batı Trakya Türk’ü olarak belki de şimdiye kadar en çok içinde hissettiğim mutfağı sizlerle paylaşmak beni mutlu ediyor. Küçüklüğümden bu yana her yaz Yunanistan sınırlarında anneannem ve teyzemle geçirdiğim zamanlara yaptıkları leziz yemekler eklenince keyiften dört köşe oluyorum.
Madem kökenim de müsait, sizi Batı Trakya Türklerinin ve Yunanistan göçmenlerinin mutfağına davet ediyorum. Bu mutfakta Gümülcine (Komotini), İskeçe (Xanti) ve Dedeağaç’tan (Alexandropoli) dokunuşlar; Girit, Kavala ve Selanik’ten mis gibi yiyecekler var.
Eğer bir göçmenseniz Türk kahvesinin değerini çok iyi bilirsiniz, hazırlayın kahvenizi açın aşağıdaki şarkıyı. Türkiye’deyseniz özlem tütsün burnunuzda, Yunanistan’daysanız çağırın Türkiye’deki akrabayı konu komşuyu.
Başlıyoruz.
Akıtma
Krepler rulo yapılır ve iki parmak kalınlığında kesilir, tepsiye dizilir. Üzerine daha önce pişirilen tavuk ve tavuk suyu eklenir. İstenirse bir de fırınlanır. Oh oh afiyet olur.
Tarhana çorbası
Aslında genel söylemi çorba değil “tarhana”dır. Ekmekler küçük parçalara ayrılır, bir tasa konulur. Ardından üzerine pişirilen tarhana çorbası eklenir. Son olarak üzerine tereyağ yakılıp peynir atılır. Kahvaltıların vazgeçilmezidir.
Tarhana çöreği
Köyde imece usulü tarhana yapılırken tarhana hamurundan bir bölüm ayrılır ve çörek formuna sokulur. Bu çörekler yağda kızartılarak afiyetle yenir. İçine bir de peynir koydunuz mu off of.
Oturtma
Patlıcan oturtma ya da patates oturtmadan bahsetmiyorum. Bu oturtma anneanne ya da babaannelerin bayramlarda yaptığı o incecik hamurdan oluşan tatlı. Yufka yapraklarının içine ceviz konulur, rulo haline getirilir ve iki parmak genişliğinde kesilir. Tepsiye yerleştirilir, şerbetlenir. Hop fırın. Hop mide. Oh bayram.
Düğün çorbası
Klasik düğün çorbalarından ziyade hazırlanan düğün çorbasında hem kırmızı et hem de tavuk eti olur. Mevlütlerde, düğünlerde hazırlanan kocaman sofralarda ortaya konur, kaşık kaşık yenir. Afiyet doludur, lezzet doludur.
Keşkek
Keşkek aslında yalnızca Batı Trakya’ya özgü bir yemek değil, Türkiye’nin pek çok bölgesinde yapılıyor ancak Batı Trakya denildiğinde akla ilk gelen yemeklerden bir tanesi de hep keşkek oluyor. Kocaman kazanlarda daha aşa benzer şekilde hazırlanan keşkekler koca sopalarda çevriliyor da çevriliyor. Bir düğün varsa biliniz ki keşkek de vardır.
Ciğer sarması
Kuzu gömleğine sarılan iç pilav fırınlanır, ağızda dağılan bol yağlı bir yemeğe dönüşür. Yanına bir de ufaklık açabilirsiniz. İkisi pek yakışır birbirine.
Sütlü tarhana çorbası
Türkiye’nin farklı noktalarında yapılan bir çorba kendisi ancak bu çorbanın en güzel tarafı ev yapımı tarhanadan yapılıyor olması. İstanbul Şile’de özellikle göçmenler tarafından yapılır. Kase kase içesi gelir insanın.
Bal kabağı böreği
Bulgaristan göçmenlerinin de çok iyi bildiği bir lezzettir bal kabaklı börek. İki şekilde yapılır, bir tanesi doğrudan fırın tepsisinin içine yufka ve bal kabağı harcıyla hazırlanandır diğeri ise gül böreği şeklinde tavada pişirilmesidir. İki şekli de baldır bal.
Kavala kurabiyesi
Rivayetlere göre Kavala kurabiyesini Kavala’ya götürenler İç Anadolu’dan Yunanistan’a göçmek durumunda kalan Türklermiş. Ancak şu anda Kavala kurabiyesini en iyi yapan markalar genelde Yunan markalarıdır. Eğer Yunanistan’a giderseniz almanız gerekenKavala kurabiyesi şudur. En güzeli budur çünkü.
Selanik böreği
Ispanaklı ve peynirli olarak yapılan, puf puf sıcacık bir börektir Selanik böreği. Selanik göçmenlerinin evinde bolca pişendir. Yanına bir de ayran açıldı mı keyifler hoş olur. Pek olur.
Tost
Tost dediğime bakmayın, kendisi asla bir tost değildir sadece adı tosttur. İçinde cacık olur, o cacık asla sulu kıvamda değildir. Melicana olur. Melicana dediğimiz şey patlıcan ezmesidir ancak enfestir. Bir de bu tostun içinde ya burger köftesi ya da döner olur. Böyle garip görünse de tadından yenmez, müthiş lezzetlidir.
Yemek üstü bonusu: Türk kahvesi ve frappe
Sabah uyanınca Türk kahvesi, kahvaltıdan sonra Türk kahvesi, öğlen frappe, akşam yemeği sonrası Türk kahvesi. Eğer bir Yunanistan göçmeniyseniz günde öğün öğün kahve içmenin ne demek olduğunu çok iyi bilirsiniz. Eliniz kolunuz titremez, bünyeniz kahve ister.
Unuttuklarım olduysa lütfen ekleyin Eminim ki Selanik, Kavala, Girit, Rodos göçmenlerinin henüz görmediğimiz tatmadığımız pek çok lezzeti vardır. Paylaşın bizle / benimle onları. Hepsine açız/m.
Kapanışı da Kapetanakis ile yapalım.