Mutfaktaki en büyük bela, aldığımız yiyeceklerin bir anda bozuluvermesi. Bozulmasını bırakın, bir de diğer ürünleri bozması.
Bu yükten, hengameden ve zorluklardan kurtulmak için size özel bir liste derledik. Mutfaktaki yiyeceklerin nasıl taze kaldığını en eğlenceli yöntemle öğreniyoruz ve bozulmalara savaş açıyoruz.
NOT: Aşağıdaki yöntemlerden hangisini biliyordunuz, yorum olarak paylaşmayı ve bize yeni yöntemler öğretmeyi sakın unutmayın.
Taze nane, dağ kekiği ve diğer otları dallarındayken iple bağlayıp asabilirsiniz
Böylece taze otlarınız yumuşamadan kuruyacak ve baharatlara dönüşecektir.
Gerçek bal kristallenir diyoruz ve en kolay yoldan çözümü sunuyoruz: Balı benmari usulü kısık ateşte ısıtmak
Kristalize olan bal çözülüyor ve hemen eski formuna kavuşuyor. Çok fazla ısıtmamaya özen gösterin, aksi halde kıvamından da kaybetmiş olursunuz.
Çilekleri buzdolabına uğurlamadan önce sirke ve su karışımıyla yıkayabilirsiniz
10’a 1 ölçüde su ve sirkeyle yıkayacağınız çilekler hem dolapta hem de buzlukta daha uzun süre durabilecektir.
Peynirin bozulmaması için peyniri kestiğiniz tarafa incecik bir tabaka şeklinde tereyağ sürebilirsiniz
Ya da peyniri yağlı kağıtla sarıp ardından plastik ya da cam bir kutuya koyarak kaldırabilirsiniz
İki şekilde de amaç peynirin havayla irtibatını kesmektir. Bu sayede peynirler kurumaz.
Çürük elmaları taze elmalardan hemen ayırmalısınız
Boşuna dememişler “çürük elmalar” diye. Çürük elmalar diğer elmaların çabuk bozulmasına neden olur. Bu yüzden elmaları kısa süreli aralıklarla kontrol edin.
Domatesler buzdolabında ve plastik poşetlerde daha çabuk bozulur, bu yüzden kağıt paketler kullanabilirsiniz
Hatta domatesler buzdolabına girmiyor biliyorsunuz ki, bu yüzden kağıt pakette saklarsanız domateslerin daha taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Domates salçasını daha uzun süre korumak için üzerini düzleştirip bir yemek kaşığı zeytinyağı dökün
Havayla temasını keserek domates salçasının küflenmesini engelleyebilirsiniz.
Çok olgunlaşmış muzları tatlılar için buzlukta saklayabilirsiniz
Fazlaca olgunlaşmış muzları çöpe atmayın, kabuklarını soyup dilimleyip buzluğa atın. Muzlu tatlılar yaparken gönül rahatlığıyla kutlayın.
Patateslerin daha uzun dayanmasını istiyorsanız yanlarına elma koyabilirsiniz
Elma, patatesleri taze tutacaktır. Bu sayede patatesler de yumuşamamış olacaktır.
Kuşkonmazları çiçek dalları gibi koruyabilirsiniz
Eğer kuşkonmazların daha uzun süre taze kalmasını istiyorsanız altlarından biraz kesin ve bir bardak su koyduğunuz kavanozun içine yerleştirin. Üzerine de poşet geçirin ve böylece dolaba koyun. 1 hafta daha taze kalacaktır.
Su şişelerini bir nevi poşet kapaklarına çevirebilirsiniz, böylece tarhana gibi yiyecekleri saklayabilirsiniz
Su şişesinin kapağını ve altını kesin. Ardından poşeti kapağın içinden geçirin. Kapağı kapatın. 1 ay daha kazandınız demek.
Soğanları korumak için file ya da çorap kullanabilirsiniz
Soğanların daha uzun süre taze kalması için birbirine değmemesi gerekir. Bu ihtiyacı ince filelerle ya da ince kadın çorabıyla karşılayabilirsiniz.
Mantarların daha uzun süre taze kalması için kağıt poşet ya da paket kullanabilirsiniz
Plastik poşetler ya da kaplar mantarın nemlenmesine ve bozulmasına neden olur. Bu yüzden kağıt poşetleri tercih edebilir, buzdolabında ya da dışarıda saklayabilirsiniz.
Yumurtaları buzdolabının orta rafına koyarak çok daha uzun süre koruyabilirsiniz
Yumurtaları buzdolabı kapağı yerine orta bölümlere yerleştirdiğinizde yumurtalar bir hafta daha fazla taze kalır.
Salataların daha taze kalması için cam kavanozlar kullanabilirsiniz
Cam kavanozun içine koyacağınız salataları soslamamaya dikkat edin. Ayrıca taze otları bıçakla değil elinizle parçalayın. Böylece bozulma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.