Bize sorsalar geri kalan on bir ay boyunca da afiyetle yenir güllaç. Olabildiğince yumuşak, içi süt dolu, mideyi yormayan hafif bir tatlıdır. Hele yaz meyveleriyle buluştuğunda tadına doyum olmaz ramazan güllacının. Tarifte yer alan çilekler ona çok yakıştı doğrusu.
Ramazan sofralarınızda ona da yer açın.
MALZEMELER
- 8 adet güllaç yaprağı
- 5 su bardağı süt
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı gül suyu
- 3/4 su bardağı file badem
Servisi için:
- 5 adet orta boy çilek
- 4 yemek kaşığı toz Antep fıstığı (boz fıstık)
- 1 yemek kaşığı file badem
KAÇ ADET?
8 DİLİM
HAZIRLAMA SÜRESİ
20 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ
10 DAKİKA
Püf noktası:
Güllaç yaprakları nişastalı olduklarından sütü beklediğinizden daha çabuk ve fazlaca çeker. Güllacı kuru ya da oldukça sütlü seviyor olabilirsiniz. Bu nedenle süt oranını damak tadınıza göre azaltıp, arttırabilirsiniz.
Ramazan ayında edindiğiniz güllaç yapraklarını; oda ısısında, kuru bir yerde saklayıp, daha sonra da kullanabilirsiniz.
Pişirme önerisi:
Kaynama noktasına gelen sütü ocaktan aldıktan sonra toz şekeri ekleyin ve sütün sıcaklığı ile erimesini sağlayın. Toz şekeri, süt ile birlikte kaynatmadığınız için mideniz yanmaz ve şerbetin rengi süt beyazlığında kalır.
Servisi için:
Servisinde farklı meyveler kullanabilirsiniz.
NASIL YAPILIR?
- Sütü derin bir tencereye aktarın ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamakta olan sütü ocaktan alın. Toz şekeri ekleyip bir çırpıcı yardımıyla karıştırarak erimesini sağlayın.
- Gül suyunu ekleyip ılınması için 2-3 dakika kadar bekletin.
- Güllaç yapraklarını küçük parçalar halinde kırın. Tepsinin tabanını bir kat güllaç yaprağı ile kaplayın. Hazırladığınız sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın.
- Aralara file badem serpiştirin. Aynı işlemi güllaç yaprakları bitene kadar tekrarlayın. Kalan sütü; en üstte kalan güllaç yapraklarının üzerine dikkatlice gezdirin. Kuru bir bölüm kalmamasına dikkat edin.
- Tatlıyı, sütlü şerbetini çekmesi için oda ısısında en az 10 dakika kadar bekletin. İlk başta fazla gibi gözüken süt miktarını güllaç yapraklarının çektiğini göreceksiniz. Şerbetini çeken tatlıyı keskin bir bıçak yardımıyla dilimleyin.
- Dilimlerin geniş bölümlerine gelecek şekilde ortadan ikiye kestiğiniz çilekleri yerleştirin. Kenar kısımlarına toz Antep fıstığı, üst kısımlarına file badem serpiştirin.
- Arzuya göre buzdolabında dinlendirdikten sonra soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.