Cüzdanınızı Çok Kısa Sürede Rahatlatabilecek 12 Mutfak Ekonomisi Tüyosu

Çarşamba, Haziran 10, 2015

mutfak-ekonomisi


Mutfak ekonomisi yapmak dünyanın en zor işlerinden bir tanesi gibi görünür ancak aslında hiç de o kadar zor değildir. Yalnızca neyi nasıl yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir ve bu kurallara bağlı kalmak.
Aslında çok minicik bir aksiyonla mutfağınızdaki harcamaları azaltabilir, cüzdanınızı koruyabilirsiniz.

Ocağınıza uygun tencere ve tavalar kullanın

Sanki daha büyük tava kullanırsanız daha çabuk yemeğinizi pişirecek ve daha az gaz kullanacakmışsınız gibi gelebilir ancak büyük tavanın ısınma süresi yüksektir ve bu nedenle daha fazla gaz harcarsınız.
Ocağınızdan küçük tencere ya da tava kullandığınızda da gazın bir kısmı boşuna yanmış olur. Bu nedenle ocağın alevinin üzerine gelecek şekilde kullanabileceğiniz tencere ve tavaları tercih edin.

Uygun yiyecekleri düdüklü tencere ile pişirin

Düdüklü tencere hızlı ve sağlıklı pişirme yöntemlerinden bir tanesidir. Özellikle et gibi yiyeceklerin uzun pişme sürelerini kısalttığı için hem zamandan hem de yakıttan yana mutfak bütçenize yardımcı olur.

Sebzeleri salatada kullanın

Börekler ya da yemekler için haşladığınız ancak fazla geldiğini gördüğünüz sebzeleri salataya dönüştürmek sizin elinizde. Ayrıca bu salatayı dilerseniz o akşam yapabilirsiniz dilerseniz kalan sebzelerden ertesi gün farklı bir yemek ya da salata yapabilirsiniz.
Seçim sizin.

Pişirme yaparken fırının kapağını açmayın

Fırının kapağı açıldığında içindeki sıcaklık gider ve fırınınız tekrar bu sıcaklığa gelmek için daha çok çalışır. Pişirme işlemi sırasında fırının kapağını açmamanız size büyük oranda yardımcı olacaktır. Elektrik konusunda acımasız olan fırınlardan böylece yararlanmış olabilirsiniz.

Et ve tavuk sularını stoklayın

Satın alacağınız bulyonlar yerine ev yapımı bulyonlar kullanmak doğrudan mutfak bütçenize destek olacak ayrıca daha lezzetli yemekler yapmak için bir imkan sağlayacaktır.
Tüm bunların yanı sıra sebze artıklarından (bunlar aslında artık değil yalnızca fazlalıktır)sebze suyu yaparsanız makarnanızı da bu sebze sularıyla hazırlayabilirsiniz.

Bayatlamış ekmekleri tatlıya ya da ekmek kıtırlarına dönüştürün

Ekmek tatlısı bunlardan en bilinenidir. Bir diğeri de sosladığınız ekmek parçalarını fırınlamak ve kruton ekmekler hazırlamaktır. Bayatlamış ekmekleri atmayın, dilediğiniz kadar yaratıcı olun, pizza yapın onlarla örneğin.
Lezzetli bir tatlı çıkaracğınız kesin.

Kararmış muzları sakın atmayın

Kararmış muzlar aslında bozulmuş demek değildir. Hatta neredeyse karamelize olmuş muzlar dünyanın en lezzetli tatlılarını yapmak için kullanılabilir. Eğer kararmış bir muzunuz varsa ondan tek malzemeli muzlu dondurma yapabilirsiniz örneğin.

Mevsiminde yiyin ve saklayın

Mevsiminde satın alacağınız tüm sebze ve meyveler daha ucuz olacaktır. Sağlıklı besinleri tam döneminde yerken gelecek mevsimler için saklama fırsatı da bulacaksınız. Derin dondurucuda saklayacağınız bu sebze ve meyveler cüzdanınızı ferahlatacaktır.

Yapabiliyorsanız kendi sebzelerinizi yetiştirin

Kocaman bir bahçeden bahsetmiyoruz. Kendi saksılarınızda yetiştirebileceğiniz biberlerden, domateslerden, nane ve fesleğenlerden bahsediyoruz. Toprakla uğraşırken enerjinizi yenileyebilir, ufak ihtiyaçlarınızı saksılarınızdan karşılayabilirsiniz.

Yiyecekleri hava almayan kutularda saklayın

Böylece bir gün önce yaptığınız yemekleri daha sonra değerlendirebilir, iş yerinize götürebilir ya da bir sonraki akşam yemeğinde yiyebilirsiniz. Özellikle zeytinyağlı yemekler korunması en kolay yiyeceklerdendir.

Bütçenize göre et ve sebze oranını düzenleyin

Etin pahalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle evinize alacağınız etleri daha iyi şekilde değerlendirin. Örneğin köfte kızarttınız ve kaldı, bu köfteleri ertesi gün İzmir köfte yemeğine dönüştürebilirsiniz.

Süpermarket hilelerinin farkında olun ve kanmayın

Bu konuda çok net konuşuyoruz. Alışveriş yaparken süpermarket hilelerine kanmayın ve en uygun şekilde alışverişinizi yapın.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates