Hünkar beğendi olarak bilinen ve genellikle kırmızı etle hazırlanan beğendi tarifine farklı bir bakış açısı beğendili tavuk. Fırında közlenen patlıcanlardan hazırlanan beğendi karışımı önceden marine edilen fileto tavuk küpleriyle servise çıkıyor.
MALZEMELER
- 2 adet fileto tavuk göğsü
- 10 adet cherry domates
- 4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı acı kırmızı pul biber
- 1/2 çay kaşığı kekik
- 1/2 çay kaşığı nane
- 1/4 çay kaşığı kimyon
Beğendisi için:
- 6 adet patlıcan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1/2 su bardağı süt
- 1/4 adet taze sıkılmış limon suyu
- 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
KAÇ KİŞİLİK?
3 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ
20 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ
30 DAKİKA
Pişirme önerisi:
Fırınladığınız patlıcanlara bıçak yardımı ile kesik açarsanız kabaran kabukların patlamamasını ve içlerinin daha iyi pişmesini sağlarsınız.
Servis önerisi:
Kaseye koyduğunuz beğendiyi, ters çevirip servis tabağına alırsanız daha fazla, daha yüksek ve şık görünümlü bir sunum hazırlarsınız.
NASIL YAPILIR?
- Fileto tavuk göğüslerini küp şeklinde kesin. Tuz, karabiber, acı kırmızı pul biber ve kimyon ilavesiyle harmanlayın.
- Üzerine küçük kesikler açtığınız patlıcanları, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
- Fırında közlenen patlıcanları kesme tahtası üzerine alın. Kabuklarını dikkatlice soyun. Bıçak yardımıyla küçük küplere bölüp saldığı suyu süzdürün.
- Zeytinyağı ve tereyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Küp şeklinde kesilmiş tavukları 3-4 dakika kadar soteleyip biber salçasını ekleyin. Kabuğunu soyduktan sonra minik parçalar halinde kesilmiş sarımsakları katın.
- Yıkayıp dört eşit parçaya böldüğünüz cherry domatesleri ekleyip kekik ve nane ekledikten sonra 3-4 dakika daha pişirip ocaktan alın.
- Beğendiyi hazırlamak için; derin bir tencereye aldığınız tereyağı ve zeytinyağını kızdırın. Eriyen tereyağına unu ekleyip hızlıca kavurun. Ardından doğranmış patlıcanları ekleyip sürekli karıştırın. Ocağın altını kısın.
- Karıştırmakta olduğunuz patlıcanlara sütü ekleyin. Taze sıkılmış limon suyunun ardından tuz ve karabiberi katıp karıştırmaya devam edin.
- Son olarak rendelenmiş kaşarı peynirini ekleyin. Peynir eriyince ocağın altını kapatın.
- Tabağınıza öncelikle patlıcan beğendiyi alın. Baharatlarla marine edildikten sonra sotelenmiş tavukları ekleyip sıcak bir şekilde közlenmiş yeşil biber eşliğinde servis edin.