Tüm ailenin toplandığı o sofralara lezzet katan ramazan pidesine kavuşmak için geri sayım başladı. Aslında evde de hazırlanabilir ramazan pidesi, fırından sıcak çıkmış pideyi aratmaz. Tarifin ağırlığını kuru maya üstlenir. Dilim dilim yenir.
Gelsin tereyağ ve tulum peyniri, buyursunlar sofraya.
MALZEMELER
- 1/2 paket instant maya (5 gram)
- 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 su bardağı un
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı su
- 1 yemek kaşığı çörek otu
KAÇ ADET?
1 ADET
HAZIRLAMA SÜRESİ
30 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ
30 DAKİKA
Püf noktası:
Yoğurma işlemini en az 10 dakika kadar sürdürmeniz ve mayayı çalışır hale getirmeniz önemli.
Pişirme önerisi:
Biraz daha yumuşak bir pide hazırlamak istiyorsanız maya karışımını ılık sütle hazırlayabilir, hamuru bir yemek kaşığı kadar ayçiçek yağı katabilirsiniz.
NASIL YAPILIR?
- İnstant ya da kuru mayayı, toz şeker ilavesiyle birlikte ılık suda karıştırın. Mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin.
- Azar azar eklediğiniz un ve tuz ilavesiyle hamur karışımını toparlanana kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun.
- Ayrı ve temiz bir kaba aldığınız hamurun üzerini nemli bir bezle örttükten sonra mayalanması için oda ısısında 30 dakika kadar bekletin.
- Yumurta sarısı, ayçiçek yağı ve yoğurdu küçük bir kapta karıştırın.
- Mayalanan hamuru, yağlı kağıt serilmiş ve üzeri hafif unlanmış fırın tepsisi üzerine alın. Elinizi yumurtalı ve yağlı karışıma batırıp hazırladığınız hamuru büyüterek açtırın.
- Hamurun üzerine çok fazla bastırmadan bir bıçak ucu yardımıyla küçük kareler ya da baklava dilimleri oluşturun.
- Pide formunu alan hamuru, fırın tepsisinde ikinci kez 15-20 dakika kadar mayalanmaya bırakın.
- Üzerine yumurta sarılı karışımı sürüp çörek otunu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıp kabarana kadar pişirin.
- Fırından çıkardığınız sıcak pidenin üzerine arzuya göre hafifçe su serpip temiz bir bezle sardıktan sonra ilk sıcaklığı gidene kadar bekletin. Dilimledikten sonra servis edin.