Bu kez yolumuz Diyarbakır’da. Türkiye’nin o geniş mutfağında daha önce Gaziantep‘e,Sivas‘a, Ankara‘ya konuk olmuştuk. Şimdi sıra geldi Diyarbekir, yani Diyarbakır’a.
Binlerce yıl Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Yahudi ve Arap halklarıyla iç içe yaşayan Diyarbakır’da, kültürlerin bir araya gelişinden doğan çok özel bir mutfak vardır.
Sizi bu mutfakta ağırlamadan önce şarkıyı bir dinleyin deriz. Diyarbakırlılar Diyarbakır’ı özler, gitmeyenler belki de gitmek ister diye.
Meftune
Diyarbakır’ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir. Tadındaki ekşilik sumaktan gelir. Patlıcanlı ya da kabaklı olarak hazırlanabilir. En makbulü etle hazırlananıdır.
Pıçık
Küçük bulgur toplarından oluşan ve bol yoğurtla servis edilen güzide bir yemektir. Bir diğer adı hılloriktir.
Nardanaşı
Yağsız kıyma, soğan, köftelik bulgur, pul biber, tereyağı, salça, su ve nar ekşisi ile yapılan Diyarbakır yemeğidir. Dilerseniz nar taneleri ile de tat verebilirsiniz.
Duvaklı pilav
Yemesi en lezzetli pilavlardan bir tanesidir. Kıyma ve badem pilavın üzerinde süzülür. Afiyet olur.
Mahlepli Diyarbakır çöreği
Yassı ya da pelik şeklinde hazırlanan, bol mahlepli bol lezzetli bir çörektir. Susamla süslenir.
Kaburga dolması
Koyun kaburgası iç pilavla doldurulur, iç pilavında yenibahar, bol karabiber ve salça vardır.
Serbizer
Bir nevi mercimek çorbasıdır. Ancak yeşil ya da kırmızı değil kara mercimekle hazırlanır.
Elma düzmesi
Biber dolması gibi hazırlanır, ekşi ve tuzlu bir lezzettir. İkiye ayrılıp içi etle doldurulur ve sonra tencerede pişirilir.
Sumak suyu
Diyarbakır mutfağının en lezzetli içeceklerinden bir tanesidir. Yoğunlaştırılmış hali sumak ekşisidir.
Paluze tatlısı
Osmanlı mutfağında da yerini alan paluze tatlısı cevizli üzümlü pekmez tatlısı olarak da bilinir.
Tırşık
Kahramanmaraş mutfağında da rastlanan tırşık, türlü yemeği gibi servis edilir. İçine nohut da konulur.
Kibe mumbar
Mumbar dolmasının Diyarbakır halidir. İçine nane ve bolca baharat konulur.
Habenisk
Bir nevi mercimek köftesidir ama lezzeti dillere destandır.
Karpuz
Tabii ki de Diyarbakır’dan tüm Türkiye’ye yaptığı yolculukla yaz günlerinde herkesi mutlu eden Diyarbakır karpuzudur.