En İyisini Diyarbakırlıların Bildiği 14 Müthiş Lezzet

Çarşamba, Haziran 03, 2015


diyarbakir-yemekleri
·

Bu kez yolumuz Diyarbakır’da. Türkiye’nin o geniş mutfağında daha önce Gaziantep‘e,Sivas‘a, Ankara‘ya konuk olmuştuk. Şimdi sıra geldi Diyarbekir, yani Diyarbakır’a.
Binlerce yıl Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Yahudi ve Arap halklarıyla iç içe yaşayan Diyarbakır’da, kültürlerin bir araya gelişinden doğan çok özel bir mutfak vardır.
Sizi bu mutfakta ağırlamadan önce şarkıyı bir dinleyin deriz. Diyarbakırlılar Diyarbakır’ı özler, gitmeyenler belki de gitmek ister diye.

Meftune

Diyarbakır’ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir. Tadındaki ekşilik sumaktan gelir. Patlıcanlı ya da kabaklı olarak hazırlanabilir. En makbulü etle hazırlananıdır.

Pıçık

Küçük bulgur toplarından oluşan ve bol yoğurtla servis edilen güzide bir yemektir. Bir diğer adı hılloriktir.

Nardanaşı

Yağsız kıyma, soğan, köftelik bulgur, pul biber, tereyağı, salça, su ve nar ekşisi ile yapılan Diyarbakır yemeğidir. Dilerseniz nar taneleri ile de tat verebilirsiniz.

Duvaklı pilav

Yemesi en lezzetli pilavlardan bir tanesidir. Kıyma ve badem pilavın üzerinde süzülür. Afiyet olur.

Mahlepli Diyarbakır çöreği

Yassı ya da pelik şeklinde hazırlanan, bol mahlepli bol lezzetli bir çörektir. Susamla süslenir.

Kaburga dolması

Koyun kaburgası iç pilavla doldurulur, iç pilavında yenibahar, bol karabiber ve salça vardır.

Serbizer

Bir nevi mercimek çorbasıdır. Ancak yeşil ya da kırmızı değil kara mercimekle hazırlanır.

Elma düzmesi

Biber dolması gibi hazırlanır, ekşi ve tuzlu bir lezzettir. İkiye ayrılıp içi etle doldurulur ve sonra tencerede pişirilir.

Sumak suyu

Diyarbakır mutfağının en lezzetli içeceklerinden bir tanesidir. Yoğunlaştırılmış hali sumak ekşisidir.

Paluze tatlısı

Osmanlı mutfağında da yerini alan paluze tatlısı cevizli üzümlü pekmez tatlısı olarak da bilinir.

Tırşık

Kahramanmaraş mutfağında da rastlanan tırşık, türlü yemeği gibi servis edilir. İçine nohut da konulur.

Kibe mumbar

Mumbar dolmasının Diyarbakır halidir. İçine nane ve bolca baharat konulur.

Habenisk

Bir nevi mercimek köftesidir ama lezzeti dillere destandır.

Karpuz

Tabii ki de Diyarbakır’dan tüm Türkiye’ye yaptığı yolculukla yaz günlerinde herkesi mutlu eden Diyarbakır karpuzudur.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates