Bingöl'ün meşhur yemekleri

Salı, Mart 25, 2014

Bilgöl'ün meşhur yemekleri

Bingöl'ün meşhur yemekleri...Yöre ürünlerine dayanan Bingöl mutfağında yemeklerin çoğu bulgur, ayran, süt, et, çökelek ve yenilebilir bitkilerden yapılmaktadır.

Çorba, bulgur pilavı ve daha ziyade hamura dayalı olarak yapılan gömme, sirın, tutmaç, keşkek gibi yemekler en çok yapılan yemek türlerindendir. Halkın büyük bir kısmı kırsal kesimde yaşadığı için tarımsal ürünlerden ve ona bağlı olarak hayvansal ürünlerden istifade ederek beslenme ihtiyacını karşılamaktadır. Bunların dışında sebzeli yemekler, tatlılar, turşular ve kahvaltılık ürünlerde yöre mutfağına zenginlin ve çeşitlilik katan diğer besin maddeleridir.

Pek çok yörede olduğu gibi Bingöl yöresinde de yaz ve kış mevsiminde yenilen yemekler farklılık göstermektedir. Yazları sebzeli; kışları ise etli ve kurutulmuş sebzelerden yapılan yemekler ile hamur işi yemekler rağbet görmektedir. Yine yemekler Sabah, öğlen ve akşam öğünlerinde de farklılık arzederler. Şehir merkezinde kahvaltıda çay, süt, çökelek, peynir, tereyağı, zeytin ve benzeri yenildiği gibi mercimek ve ezo gelin, yayla çorbalarına da rağbet edilmektedir.

Öğle ve akşam yemekleri de daha ziyade bulgurlu, hamurlu, etli ve sebzeli yemeklerdir. Özellikle akşam yemekleri erkeklerin eve geldiği en kalabalık öğün olduğu için günün en iyi hazırlanan yemekleridir. Ayrıca bazı özel günlerde ve durumlarda (bayram, mevlüt, taziye, Ramazan ayı orucu) yemekler daha özene bezene yapılır. Diğer yörelerde olduğu gibi en seçkin ve en leziz yemek pişirilir. Etli, sebzeli yemekler, çorbalar, turşular, içecekler ve tatlılar hazırlanır. Yöre mutfağında dikkati çeken bir başka özellikte pişirilen ekmeklerdir. Fabrika ekmeğinin yanında halk mümkün mertebe yörede tandır veya sacda pişirilen ekmeğe yönelmektedir.

Birçok aile kendi yaptıkları ekmeği tüketmektedirler. Bu hususa şehir merkezlerinde de rastlamak mümkündür. Bingöl ve köylerinde ekmek ağırlıklı olarak buğday unundan yapıldığı gibi Mısır ve darı unundan da yapılmaktadır. Köylerde halkın “ nun kuryek “ tabir ettiği ekmek ayrı bir tada sahip olup çevrede çok sevilen bir ekmek çeşididir. Bingöl yemekleri çorbalar, pilavlar, sebzeli ve yenilebilir bitkilerden yapılan yemekler hamura dayalı yemeklerdir.

Salatalar, tatlılar ve turşular gibi çok yönlü bir çeşitliliğe sahiptir. Tatlılar arasında Bingöl burma kadayıfı ve diğer kadayıf çeşitleri meşhur olup ayrı bir lezzete sahiptir.

Köfteler: İçli köfte, sulu köfte, yoğurtlu köfte, kuru köfte, kabak köftesi, yumurtalı köfte, ayranlı köfte, kızartma köfte, gıldırık köfte, çiğ köfte.

Turşular: Acı biber turşusu, lahana turşusu, domates turşusu, fasulye turşusu, patlıcan salamura, yaprak salamura, biber salamura...

Tatlılar : Burma kadayıf, silki baklava, aşure, zerde, sütlaç, revani, un helvası, dolanger...

Yukarıda adı geçen köfte, tatlı ve turşu çeşitlerinin çoğu Bingöl yemek kültürüne zaman içinde etkileşimler neticesinde girerek ona zenginlik katmıştır.

Bunların yanında Bingöl’e mahsus olan onun yemek kültürünü başlıca mahalli yemekler şunlardır:

Löl (gömme), mastuva, ayran çorbası (germe dui), turakin (patıfe), tutmaç çorbası, kılç, lopık, maliyez, parmar (semiz otu), pılık.

Bu mahalli yemeklerin malzemesi ve yapılışına ayrıntılı olarak bakalım:

GÖMME :

Malzemesi....: 1 Kğ. un, 1 kğ. ayran ve 1/2 kğ. tereyağı ve sarmısak. Yapılışı: Özellikle kış mevsiminde yapılan ilimize özgü bir yemek çeşididir. Kullanılan malzemeye göre bir kaç isim alır. Asıl gömme killi topraktan yapılmış özel bir ocakta pişirilmekle beraber bazan iki sac arasında pişirilir. Hazrılanan hamura (mayasız olacak, sadece un ve suyla yoğrulacaktır) ocağın büyüklüğüne göre kalın ve yuvarlar bir ekmek şekli verilir. Kızgın ocağın tabanı temizlendikten sonra ocağa konur. Üzerine sac kapatılır, ateşle örtülür ve pişirilmeye bırakılır. İyice pişirilen ekmek çıkarılır. Biraz soğutulur ve geniş bir kabın içine ufak ufak doğranır. Üzerine sarmısaklı ayran dökülür. Ayrıca bir tavada eritilen kızgın yağ dökülerek hoşafla birlikte servis yapılır...

AYRAN ÇORBASI

Malzemesi : 1 veya 2 kğ. ayran (yoğurt), 1 kaşık tuz, bir avuç un, 1 adet yumurta, 500 gr döğme ve bir avuç nohut... Yapılışı : Geniş bir tencerenin içine ayran boşaltılarak içine un, yumurta sarısı ilave edilip iyice karıştırılır. Normal bir ateşte tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırılır. Ayran kaynara geldikten sonra nohut ilave edilir. Biraz sonra ateşten alınıp servis yapılır...

MASTUVA

Malzemesi : 2 kğ. ayran, 250 gr. pirinç, 125 gr. tereyağı... Yapılışı: Pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra geniş bir tencereye konur ve ayran ilave edilir. Karıştırılarak normal yanan ocağa konur. Ayranın çürümemesi için kaynayıncaya kadar tahta bir kaşıkla (kepçeyle) sürekli karıştırılır. Kaynadıktan sonra karıştırma işlemi bırakılarak katı hale gelene kadar pişirilir.

TUTMAÇ ÇORBASI

Malzemesi: 500 gr. Un, 1 kg.yoğurt, 2 baş sarımsak, 1 kaşık tereyağı, 200 gr.kavurma, yeteri kadar toz biber, nane ve tuz

Yapılışı : Un biraz tuz ile yoğrulur. Hamur haline getirilip, yoğrulan hamur kağıt inceliğinde yufkalar haline getirilir. Temiz bir bez üzerinde tek tek istenilen büyüklükte kesilir.

Önceden hazırlanmış yoğurda bir miktar su karıştırılıp hafif ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. 5 dakika kaynadıktan sonra kesilmiş olan yufkalar ilave edilir. Bir miktar kavurma içine atılarak 15 dakika sonra ateşten indirilir. Tavada eritilen tereyağına isteğe göre acı biber, nane konarak ateşte kavrulur. Tabaklara konan çorbaya bu sos ilave edilerek servis yapılır.

SORİNA PEL

Malzemesi : Yufka ekmek, yoğurt, Sarımsak, tuz ve Tereyağı.

Yapılışı : Pişirilip hazırlanan yufkalar 4-5 cm.dürülür. Dürülen yufkalar hamur tahtası üzerinde yine 4-5 cm. Aralıklarla kesilir.

Kesilen parçalar dik gelecek şekilde yan yana sıkı sıkıya dizilir. Dövülen sarımsakla yoğurt katılarak sarımsaklı yoğurt yapılır. Dizilen ekmeğin üzerine dökülür. Daha sonra üzerine kızartılmış tereyağı ilave edilerek yemek servise hazır hale getirilir.

KELDOŞ

Malzemesi : Un, tuz, ılık su, ayran, tereyağı.

Yapılışı : Mayasız una ılık su katılarak iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur orta büyüklükte bir tepsiye konarak el ile tepsinin içinde dağıtılarak düzeltilir. Yanan ocaktaki köz açılır, altındaki kül temizlenir, tepsideki hamur közün içinde açılan yere düzgün konularak üstü sac ile örtülür. Sacın üstüne köz ateş konur, iyice kızartıldıktan sonra ekmek çıkartılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan ekmek ufak ufak bir kaba doğranır, daha önce hazırlanan sarımsaklı ayran ve tereyağı üzerine dökülerek servis yapılır.
*Fotoğrafta görülen Mastuva yemeğidir.
Devamını Oku...


Vişneli Sütlaç Tarifi

Salı, Mart 25, 2014

Vişneli sütlaç için gerekli malzemeler
• 1 Su Bardağı Toz Şeker
• 1 Litre Süt
• 3 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası
• 1 Çay Bardağı Pirinç
• 1 Adet Yumurta Sarısı
• 1 Kase Vişne
Hazırlanışı:
  • Vişneleri ikiye kesip, çekirdeklerini çıkarıyoruz.
  • Küçük bir tencereye pirinci koyuyoruz.
  • Pirincin olduğu tencereyi ocağa alıyoruz, üzerine bir miktar su boşaltıyoruz ve haşlamaya bırakıyoruz.
  • Haşlanmaya yakın, soğuk sütü tencereye boşaltıyoruz.
  • Ardından yumurta sarısını sütün üzerine ekliyoruz.
  • Karıştırıyoruz.
  • Tencereye şekeri ilave ediyoruz.
  • Süt ile şeker kaynarken üzerine daha önceden haşlamış olduğumuz pirinçleri ilave ediyoruz ve kaynaması için ocakta bırakıyoruz.
  • Başka bir kaba mısır nişastasını koyuyoruz.
  • Kıvamını açmak için üzerine bir miktar soğuk su döküyoruz.
  • Kaynamakta olan süt ve pirincimize mısır nişastası bulunan suyun yarısını döküyoruz.
  • Kıvamı istediğimiz gibi olmazsa mısır nişastası ekleyebiliriz.
  • Kaynattığımız sütlacı kaselere eşit miktarda boşaltıyoruz.
  • Daha önceden kesmiş olduğumuz vişneleri sütlaçların üzerine eşit miktarda yerleştiriyoruz.
  • Fırın tepsisine yerleştirdiğimiz güveçlere, bir miktar su ilave ediyoruz. Önceden ısıtmış olduğumuz fırında sütlaçları 240 derecede pişiriyoruz.
  • Sütlacın daha iyi kızarması için tepsiyi fırının yukarı tarafına yerleştiriyoruz.
  • Bu sebepten dolayı sütlaç daha iyi kızaracaktır.
  • Sütlacı yanmaması için fırında sık aralıklarla kontrol ediyoruz.
  • Böylelikle sütlaç yanmadan hazır hale gelmiş olur.
  • Üzeri kızaran sütlaçları fırından çıkarıp servise hazırlıyoruz.
  • Eğer sütlaçları güveçte değil de kaselerde hazırlamak isterseniz takriben 12 ya da 13 porsiyon çıkacaktır.
Devamını Oku...


Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi

Salı, Mart 25, 2014


Pilav yapmak biraz hüner ve deneyim isteyen bir iştir. Benim görüşüm pilavı kıvamı ile yapabilen bir çok yemeği kolayca yapabilir. Bulgur pilavı nispeten pirinç pilavına göre daha basit yapılabilir. Diyet yapanlar için pirinç pilavından çok daha sağlıklı olduğu da aşikar. Bugün 4 kişilik sebzeli bulgur pilavı tarifi vereceğim,
  • Malzemeler
  • 5 tane domates
  • 10 tane sivri biber
  • 1 tane kuru sogan
  • bir corba kasesi  yemeklik bulgur
Yapılışı
  • Yarım çay bardağı zeytin yağını tencereye dökerek başlayın,
  • Soğanı ve biberleri doğrayarak güzelce kavurun,
  • Domatesler küp şeklinde doğrayarak biraz yumuşayıncaya kadar kavurun
  • Sonra bulguru dökün tavuk veya et suyuyla kısık ateşte pişirin
  • Sebzeli bulgur pilavı suyunu çekince atesi kapat demlemeye bırakın
  • Sebzeli bulgur pilavınız hazır, afiyet olsun
Devamını Oku...


Çiçekli buz yapmak çok kolay!

Salı, Mart 25, 2014

Arkadaş buluşmalarında içeceklere çiçekli buzlar koymaya ne dersiniz? Üstelik yapılışı da oldukça kolay!

Çiçekli buz yapmak çok kolay!
Yenilebilir çiçekleri sabah erken saatlerde toplayın. Bu zaman en taze oldukları gün dilimidir. Çeşitli yeşil  bitkileri de kullanabilirsiniz.
Çiçekli buz yapmak çok kolay!





Buz kalıbının bölmelerine çiçekleri yerleştirin. Kalıp yarısına kadar dolacak şekilde suyla doldurun. Buz kalıbına kaynatılmış ve bekletilmiş içme suyu koyarsanız buz küpleriniz daha şeffaf görünecektir.
 Çiçekli buz yapmak çok kolay!
Buz kalıplarını donana kadar buzlukta bekletin ve işte çiçekli buzlarınız hazır!
Devamını Oku...


Pizza hamuru nasıl yapılır? Evde pizza hamuru tarifi!

Salı, Mart 25, 2014

Dışarıda yediğimiz pizzayı evde yapmayı başaramadınız mı? Bu önerileri dikkate aldıktan sonra ince ve çıtır pizza yapmak daha kolay olacak!

Pizza hamuru nasıl yapılır? Evde pizza hamuru tarifi!
Malzemeler:

3 bardak un
1 bardak ılık su
3/4 bardak sıvı yağ
2 kaşık margarin
1 çay kaşığı şeker
1-2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı yaş maya

Yapılışı:

Tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Yoğurduktan sonra 30-45 dk bekletin. Tepsinize göre parçalara bölüp un serperek merdaneyle açın.
*Pizza Hamurunun Püf Noktaları:
Hamurun mayalanması lezzetli pizzalar için çok önemlidir. 1 gün buzdolabında dinlendirilmiş hamurla daha ince ve çıtır çıtır pizzalar yapabilirsiniz.
Hamura önce elinizle yavaşça bastırmalı ardından merdane yardımıyla açmalısınız.

Hamurun içerisinde kalan hava kabarcıklarını merdaneyle açarken dağıtmamaya özen gösterin. Bu hava kabarcıkları hamurun daha lezzetli pişmesine yardımcı olacaktır.
Devamını Oku...


Fırında Makarna Tarifi

Salı, Mart 25, 2014

Bugün size çok sevdiğim yemeklerden biri olan fırında makarnanın tarifini vermek istiyorum. Fırında su böreği lezzetinde, hazır, marketlerde satılan, basit, her çalışsan bayanın yapabileceği pratik bir yemektir fırında makarna. Her evde zaten hemen hemen her zaman pişer ve çocuklarımızda severek yerler. Hazır satılan erişte makarnalar bu yapacağımız lezzete tam yakışır.
Malzemeler
  • 1 paket makarna
  • 3 adet  yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı
  • 1oo gr kaşar peyniri ( isteğe göre beyaz peynir de olur ) alternatif tükenmez  maharetli bayanların becerisine kalmış :)
Yapılışı
  • Önce büyükçe bir tencereye su koyun ve kaynamaya bırakın
  • Kaynayan suyun içine 1 yemek kaşığı tuz ve margarin atın ki makarmalar yapışmasın
  • Kaynayan suya makarnayı dökün ve  karıştırın, pişme süresi 15 dakikadır
  • Makarna kaynayıp piştikten sonra iki bardak soğuk su dökün, böylece parlak olur ve yapışmaz, hamurlaşmaz
  • Süzdüğümüz makarnayı tepsiye dökün
  • Sosu icin üç yumurtayı mikserle veya catalla çırpın, sütü karıştırın
  • Tepsideki makarnaya dökün
  • Tereyağını parça parça serpin
  • Sonra peyniri rendeleyin ve serpiştirin
  • Isıtılmış fırında 20 dakika pişirin ve fırında makarnamız hazır, afiyet olsun…
Devamını Oku...


Bitlis'in yöresel yemekleri

Salı, Mart 25, 2014

Zengin bir mutfağa sahip bir başka ilimiz de Bitlis. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesine göre Bitlis'in yöresel yemekleri şöyle...

Bitlis'in yöresel yemekleri
İçli Köfte, Şekalok Yemeği, Tutmanç Aşı, Çorti Köftesi, Büryan Kebabı, Katıklı Dolma, Gari Aşı, Ayran Aşı, Glorik, Gebol, Çireş Pancarı, Kengerli Pilav, Halim Aşı, Keşkek, Çorti Aşı, Keledoş ..... gibi çeşitlerini çoğaltabileceğimiz yemeklerdir.
Zengin çeşide sahip İlimiz yemeklerinden İçli Köfte ve Büryan Kebabının yapılışları şöyledir;

Bitlis Köftesi : Bitlis kadını için yapılması açısından olgunluğun bir ölçüsü sayılan bu yemek için gerekli malzemeler ; 1 kg sinirsiz ve yağsız but eti, 1 kg ince bulgur, 1/2 kg şereh (beden) yağı, yarım baş soğan, bir miktar toz biber, kara biber, iki adet ekşi nar veya limon suyu ve yeteri kadar tuz.

İçinin hazırlanışı; Şereh yağı makinede iki kez çekildikten sonra içine yarım baş soğan rendelenerek, tuz, karabiber ve toz biber ile karıştırılır. Bu karışma ekşi nar içi, o yoksa limon suyu sıkılır.

Yapılışı; sinirsiz ve yağsız but eti iki kez makinede çekildikten sonra elde edilen bu kıymaya bir o kadar da ince bulgur karıştırılarak su ile yoğrulur. Yoğrulmuş olan hamur küçük parçalara ayrılır, bu parçalar birer birer sol avuç içine alınarak sağ elin şahadet ve orta parmağı ile delinmeyecek şekilde oyulur. Bu oyuğun içine alabildiği kadar yukarıda tarif ettiğimiz içi için hazırlanmış karışımdan konulur. Daha sonra oyuğun ağzı kapatılarak sağ el suya değdirilmek suretiyle iki el arasında yuvarlayarak düzeltilir. Usta ev kadınlığının ifadesine göre köftenin en mühim tarafı ağzının kapatılması ile, dış kısım kalınlığının bir birine eşit olmasıdır. Sıra pişirilmesine gelmiştir. Köfteler kuvvetli bir ateş üzerinde fıkır fıkır kaynayan su dolu bir tencerenin içerisine taşmayacak şekilde elle atılarak alevin daha kuvvetlenmesi temin edilir. Bir müddet kaynadıktan sonra köfteler suyun yüzüne çıkınca piştiği anlaşılır ve sıcak servis yapılır.


Büryan Kebabı : Anadolu’nun bazı yerlerinde yapılan tandır kebabından çok farklı bir şekilde yapılan büryan için “Hevur” denilen erkek keçi eti tercih edilir, bulunmadığı taktirde erkek koyun eti kullanılır, kebabın yapılışında büyük bir rol oynayan tandırın ebatları şöyledir; Ham toprakta 2,5m derinliğinde bir çukur kazılır. Çukurun ağız genişliği 45cm , dip genişliği ise 125cm’dir. Büryancı piyasanın en nazik ve yağlı etinden birkaç gövde alır gövde dışındaki yağları kopmayacak şekilde kat kat bıçakla etten ayırarak sarkıtılır. Bu et iyice yıkandıktan sonra inceTuzla her tarafı iyice tuzlanır. Gövdenin üst tarafına fazlaca tuz vurulur. Büryancılar etin durumuna göre ne kadar tuz vurulacağı konusunda ihtisas sahibidirler. Tandırda alevli ateş yanıp söndükten ve tavını aldıktan sonra madeni bir leğene bir miktar su konulup, çengeller takılarak tandırın dibine indirilir. Et gövdelerinin de üst tarafına çengeller takılarak tandırın ağzına bırakılan demir çubuktan sarkıtılır. Taş olan tandır kapağı kapatılarak etrafı kırmızı çamurla hava almayacak şekilde sıvanır. Böylelikle et tandırın içerisinde hem pişer hem de suyun buharı ile yumuşar. Tandırın ağzı etin hususiyetine göre 45 dakika ile 1 saat arasındaki bir zamanda açılır ve yerine asılarak kebaplar servise çıkarılır. Bu sırada dikkatle bakıldığı zaman tuz eriğinin etin etrafında adeta bir kabuklaşma meydana getirdiği görülür. Büryanın sıcağı makbuldür. Bunu temin için büryancı uzun müddet sıcaklığını muhafaza eden tandıra soğuyan gövdeleri tandıra indirir ve servis için tandırdan sıcak gövdeleri çıkarır. Garnitür olarak yaygın bir şekilde yaş üzüm tercih edilir. Evlerde böyle bir kebap olanağı olmadığından, sadece büryancılardan temin edilir. Etteki besleyici maddelerin kaybolmamasından dolayı besin değeri oldukça yüksek bir yemek türüdür.
*Fotoğrafta gördüğünüz Büryan kebabıdır.
Devamını Oku...


Islak kek

Salı, Mart 25, 2014

Islak kek tarifimizle lezzetli çay saatleri geçirebilirsiniz. Islak kek tarifimize göz atalım.

Islak kek
Malzemeler:

4 yumurta
2 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un

Vanilya, kabartma tozu

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri çırpın. Kakao, yağ ve sütü ilave edip karıştırın. Karışımın 1 bardağını kenara ayırın, kalan kısma vanilya, kabartma tozu ve un ekleyip karıştırın.Yağladığınız fırın kabına karışımı boşaltın ve 170 derece fırında pişirin. Kekin piştiğini kürdan batırarak anlayabilirsiniz. Keki fırından çıkardıktan sonra ayırdığınız 1 bardak karışımı kekin üzerine dökün ve soğumasını bekleyin. Dilerseniz üzerini hindistancevizi veya fındıkla süsleyebilirsiniz.
Islak Kek Püf Noktası: Islak kek için kullanacağınız malzemeler mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Keki yapmadan 1 saat önce malzemeleri buzdolabından çıkarın. Yoksa kek istediğiniz gibi kabarmaz.

Afiyet olsun
Devamını Oku...


Nutellalı Brownie

Salı, Mart 25, 2014

Nutellalı brownieler tatlı krizi anlarında hazırlayabileceğiniz çok basit tariflerden.

Nutellalı Brownie
Malzemeler:

1 fincan ( 280 gr) Nutella
2 yumurta
10 yemek kaşığı un

Yapılışı:

Tüm malzemeleri bir kaseye koyun ve mikser yardımıyla iyice karıştırın. Muffin kalıplarına dökerek 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.Dilerseniz malzemelere çekilmiş fındık veya ceviz de ekleyebilirsiniz.


Afiyet olsun!
Devamını Oku...


Kendi malzemelerizle kendinize özel suyunuzu hazırlayın!

Cuma, Mart 14, 2014

Günlük kalori ihtiyaçlarına uygun hazırladığı günlük menüleri her gün binlerce kişiye adrese teslim olarak ulaştıran Rafinera, özel su karışımlarının diyetin en iyi dostu olacağını belirtiyor.

Kendi malzemelerizle kendinize özel suyunuzu hazırlayın!

 Çeşitli bitki, baharat, sebze ve meyvelerin eklenmesiyle oluşturulan su karışımları, sıvı ihtiyacını karşılamada en sağlıklı seçeneklerden biri olarak dikkat çekiyor. Günlük kalori ihtiyaçlarına uygun hazırladığı günlük menüleri her gün binlerce kişiye adrese teslim olarak ulaştıran Rafinera, özel su karışımlarının diyetin en iyi dostu olacağını belirtiyor.

Yaşamımızı sürdürmemiz, hayatta kalmamız için en önemli ihtiyacımız olan su, her gün yeni bir faydasıyla bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Son zamanlarda pek çok ünlü kişinin elinde görmeye başladığımız su karışımları, evlere diyet yemek servisi yapan Rafinera’nın da diyet dostu önerileri arasında yer alıyor. Özel su karışımları, sindirimden bağışıklık sistemini güçlendirmeye, cilt korumasından ruh sağlığına kadar birçok konuda kişilerin sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakıyor.

Uzmanlar, suyun zayıflama üzerinde de olumlu etkileri olduğu düşüncesinde birleşiyorlar. Su, yarattığı tokluk hissi, atıştırma isteğini azalması ve öğünler öncesinde tüketilmesi halinde yemeğin ölçüsünü kaçırmayı engellemesiyle diyetlerde başarının en önemli parçalarından biri olarak dikkat çekiyor. Özellikle sıcak su tüketimi, sıcak suyun soğuk suya oranla daha fazla tokluk hissi yaratması, sindirim dostu olması ve kabızlığı önlemesi gibi olumlu etkileriyle son zamanlarda pek çok kişi tarafından tercih ediliyor.

Su içme alışkanlığı edinememiş ya da su içmeyi sevmeyenler için ise Rafinera’nın “özel su karışımları” gerek tatları, gerekse faydalarıyla kişilerin sıvı ihtiyaçlarını yine su ile karşılamalarına olanak sağlıyor. Zararlı katkı maddeleriyle üretilmiş, doğal vitamin ve mineral değerlerini kaybetmiş hazır meyve suyu ve diğer içeceklere karşı doğal, sağlıklı ve faydalı bir alternatif olarak önerilen özel su karışımlarını hazırlamak ve sağlıklı bir şekilde saklamak çok kolay. Rafinera’nın takipçileri için önerdiği su karışımlarına salatalık, elma, havuç, karpuz parçaları, nane veya portakal dilimleri gibi pek çok tat ve besin öğesi de katılabiliyor. Kan şekerini dengeleyen çubuktarçın, aroması yüksek olan portakal kabuğu veya elma kabuğu ile hazırlayabileceğiniz su karışımları, istendiğinde tatlarını daha da artırabilmek için birkaç saat buzdolabında bekletilebiliyor.

SİZ NEREYE SU KARIŞIMINIZ ORAYA

Her ne kadar suyu cam şişeden içmek en sağlıklı yöntem olsa da son yıllarda üretilen ve sağlığa herhangi bir zararlı etkisi olmayan polietilen ve poliproplen matara ve şişeler ile hazırlayacağınız su karışımınızı çantanızda rahatlıkla taşıyabiliyorsunuz. Rafinera’nın beslenme programlarında danışanlarına önerdiği su karışımlarını isteyenler evinde de kendi malzemeleriyle hazırlayıp, tüm gün yanınızda taşıyabiliyor.

Her sabah güne başlarken 1 bardak sıcak suyun içerisine 1 dilim limon, 1 parça zencefil, 2-3 adet tane karanfil, 1 adet çubuk tarçın, 1 çay kaşığı elma sirkesi konularak içilmesi ise bedeninizle birlikte metabolizmanızın da uyanmasını sağlıyor.

METABOLİZMA DENGESİ İÇİN

Metabolizmamızı denge altında tutan aromalı sıvı karışımınızı 3 litre suyun içerisine 2 adet çubuk tarçın, 1 orta boy yeşil elma, 1 tatlı kaşığı karanfil, 1 tatlı kaşığı tane karabiber, 1 adet limon ekleyerek hazırlayabilir ve tüm gün yanınızda taşıyarak tüketebilirsiniz.

TOK TUTAN, AÇLIK HİSSİNİ BASTIRAN “ARADIĞIM SU” KARIŞIMI: YEŞİL SU

İştahınızı kontrol edemiyorsanız açlığınızı bastırmak için tok tutan yeşil su tarifini deneyebilirsiniz. Kendinizi aç hissettiğinizde 1 adet kabak, 3-4 salatalık, 1/2 demet maydanoz ve naneyi katı meyve sıkacağından geçirdikten sonra dilediğiniz kadar içebilirsiniz. Yeşil suyun yanı sıra ara öğünlerinizde tok kalmanızı desteklemek için detox ayranı da önerilen tarifler arasında yer alıyor. Tarif için 3 kaşık yoğurt, mineral dengesinin sağlanması amacıyla 1 adet maden suyu, maydanoz, dereotu ve naneyi blenderdan geçirip ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

METABOLİZMA HIZLANDIRICI ÇAY

En sık duyulan ve ilgi çeken sıvı karışımları arasında yer alan metabolizma hızlandırıcı çay hazırlamak için 1 adet yeşil elma, 1 adet limon, 2 adet çubuk tarçın, 2,3 adet kakule ve 3,4 adet tane karanfili 1 litre su ile kaynatın. Antioksidan özelliklerini kaynama ile kaybeden bitkiler olan 1 tatlı kaşığı beyaz çay, 1 tatlı kaşığı karahindiba, 1 avuç mısır püskülü ve 10 adet kiraz sapını, kaynayan karışımı ocaktan aldıktan sonra ekleyip 15 dakika demleyin. Bu karışımı gün boyunca sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz.

DETOKS SUYU

Detoks sıvıları vücudun zararlı toksin maddelerden uzaklaşmasını hedefliyor. Rafinera’nın en sık kullandığı tariflerinden biri olan detoks sebze suyunu, 3 salatalık, 2 kırmızıbiber, 1 elma, 100 gram ıspanak ve 1 limon suyunu 1 hafta boyunca taze sıkarak kahvaltıda tüketebilirsiniz.

Rafinera’nın etkin fayda sağlayan sıvı karışımlarından bir diğeri de Rooibos. Rooibos metabolizmayı hızlandıran ve yenileyen çayların başında geliyor. Gün içerisinde öğünlerden sonra 1 bardak içilmesi önerilen Rooibos Çayı, çubuk tarçın ve tane karabiber ile hazırlanıyor. Malzemelerin üzerine sıcak suyu yavaş yavaş ekleyerek etken maddelerin suya geçişini hızlandırabilir ve çayın faydalarını bu şekilde açığa çıkarabilirsiniz.

Özel su karışımlarını sıvı ihtiyacını karşılamada kullanabilir ve diğer yüksek kalorili yahut sağlığa zararlı içecekler için bir alternatif olarak hayatınıza katabilirsiniz. Rafinera, hipotansiyon, mide ya da bağırsak rahatsızlıkları, herhangi bir rahatsızlığı olanlar için bu karışımları hazırlarken mutlaka hekime veya diyetisyene danışılmasını öneriyor.
Devamını Oku...


Güveçte Mantarlı Tavuk

Cuma, Mart 14, 2014

Güveçte Mantarlı Tavuk, hazırlaması kolay ve lezzeti büyük bir seçenek...

Güveçte Mantarlı Tavuk
Malzemeler:

- Yarım kilo kadar kuşbaşı kesilmiş tavuk kalça/but eti
- 300 gram mantar
- 2-3 sivri biber
- 2-3 domates rendesi
- 3 diş sarımsak
- 2 kaşık zeytinyağı + 1 kaşık tereyağ
- 1 çay bardağı sıcak su

Üzerine eklemek için: Rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Tavukları yağ eklenmiş tavada suyunu salıp çekene kadar soteleyin. Sonra içine ince doğranmış sarımsağı, biberi, mantarı ve domatesi de ekleyip, biraz daha pişirin. Ardından güveçlere bölüştürülüp, üzerlerine biraz kaşar peyniri serptikten sonra, 180-200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun!
Devamını Oku...


Dobelan kebabına yoğun ilgi

Cuma, Mart 14, 2014

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bahar yağmurlarının ardından tarlalarda yetişmeye başlayan bir tür mantar olan Dobelan, fiyatının yüksek olmasına rağmen vatandaşın ilgisini çekiyor.

Dobelan kebabına yoğun ilgi
Doğu, Güneydoğu ile İç Anadolu bölgelerinde yetişen ve özellikle ilkbahar aylarında bol yağmurun yağdığı dönemde dağlık arazide yetişen bir mantar türü olan dobelandan yapılan kebap, ilçe sakinlerinin yoğun ilgisini çekiyor.
Farklı bir tadı olan, protein deposu ve afrodizyak özelliği bulunan dobelan mantarı KızıltepeÖğretmenevi'nde 'Dobelan kebabı' olarak müşteriye sunuluyor. Oldukça nadir bulunan bir tür olan dobelan mantarının kilosu 50 liradan satılıyor. Kızıltepe Öğretmenevi restoran işletmecisi Hikmet Ölçer, müşterilerin yoğun taleplerine yetişemediklerini söyledi. Ölçer, "Özellikle kayalık ve engebeli alanlarda yetişebilen, ancak az yetişen patates benzeri bir tür bitki olan dobelan mantarı, zengin besin değeri, az yetişmesi ve ömrünün kısa olması nedeniyle fiyatı da yüksek. İlçe dışından çok fazla müşterimiz, bu kebabın tadına bakmak için restoranımızı ziyaret ediyor" dedi.
Devamını Oku...


Mercimek Köftesi Tarifi

Cuma, Mart 14, 2014

Mercimek köftesi için gerekli malzemeler
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • Maydonoz
  • Pul biber
  • karabiber ve tuz
  • Süslemek için kıvırcık marul
Yapılışı
  • Mercimekleri yıkadıktan sonra 2 su bardağı su ile haşlayın.
  • Yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
  • Mercimek çabuk pişer arada bir karıştırın ki dibi yanmasın, pişirdiğimiz mercimeğe ince bulguru katın ve güzelce karıştırın.
  • Daha sonra demlenmeye bırakın, kapağını kapatın bulgurlar yumuşamaya başlasın.
  • Baska bir tavaya zeytinyağını dökün.
  • Soğanları ince ince doğrayın, hafif pembeleşince salçasıyla birlikte bir iki dakika kavurun.
  • Demlenmeye bıraktığımız mercimeğin icine katın ve macun oluncaya kadar yoğurun.
  • Yoğurduğumuz köfteye baharatlarını tuzunu atın ve hepsi iyice yoğurun.
  • En son maydonozları ince ince doğrayın ve hep birlikte tekrar yoğurun.
  • Yıkadığımız marullarımızdan servis tabağına bir kac tanesini dizin.
  • Üstüne köfteleri avuç icinizle ufak ufak şekil verin ve mercimek köftesi servise hazır demektir.
  • İsteğe göre limon sıkılabilir, yerken yanına salata veya turşu koyabilirsiniz. Vitamin ve protein değeri yüksek olan mercimeği sofralarınızdan eksik etmeyin…
Devamını Oku...


Balıkesir'in meşhur yemekleri

Cuma, Mart 14, 2014

Balıkesir İli coğrafi şartları ve çeşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.Her etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur.

Balıkesir'in meşhur yemekleri
İlin coğrafyasında tarıma elverişli toprakların büyük bir kısmında tahıl ekimi yapılmaktadır.Geri kalan kısımlarda ise baklagiller ve sanayi bitkileri yetiştirilir.Körfez Bölgesi’nde zeytin üretiminin gelişmiş olması yemeklerde zeytinyağı kullanımının yaygın olmasını sağlamıştır.Balıkesir yöresinde iç kesimlerde yemeklerde zeytinyağının yanındaçiçek yağı ve tereyağı da kullanılmaktadır.
Yöre mutfağı sebze ve ot yemekleri yönünden zengin olup yöre mutfağında ünlü birçok yemek vardır:Askalubrus,Mürdük Aşı,Sarmaşık,Börülce,Acı Filiz Kavurması...
Yörede hayvancılık gelişmiş olup hayvansal ürünler tüm sofralarda yerini almıştır.Hayvansal gıdalarda Manyas,Gönen ve Susurluk İlçeleri tanınmıştır. Bunun yanında Körfez Bölgesi’nde beslenme de deniz ürünleri önemli yer tutmaktadır.Deniz ürünleri taze yenildiği gibi tuzlanarak da uzun süre saklanıp tüketilmektedir.
Ayrıca hamur işleri de yaygın olup tüketimi fazladır.Mantı ve börek yapımlarının yanında köylerde mayalı ekmek yapımı da hamur işleri arasına girmektedir.
İşte Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesine göre Balıkesir'in yöresel yemekleri ve tarifleri...
Keşkek :
Malzemeler :Etli kuzu kemiği(2 kaburga göğsü), 500 gr. keşkeklik buğday,250 gr. tereyağı, 1 kaşık salça,yeteri kadar tuz.
Yapılışı :Keşkeklik buğday bir gün önceden yıkanır ve haşlanır.Bir kabın tabanına etli kuzu kemiği dizilir ve üzerine de buğday konulur.Buğdayların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edilerek pişirilir.Ara sıra keşkek karıştırılır.Buğdaylar ezilinceye kadar ara ara sıcak su da ekleyerek yemek pişirilir.Etin piştiği de anlaşıldıktan sonra kemikler yemekten çıkarılıp kemikleri ayıklanıp yemeğin içine konulur. Yemek tahta bir kaşık ile dövülerek merhem haline getirilir. Sonradan eritilmiş kızgın tereyağı,karabiber ve kırmızı biber ve salça ilave edilerek ikram edilir.Yemeğin özelliği ,etin belli olmayacak kadar dövülmüş olmasıdır.
Tirit : Tiritlik ekmek küçük küçük doğranır ve tepsiye dizilir. Üzerine tavuk suyu dökülür. Tavuk etleri ve haşlanmış tavuk konulur. Tereyağı kızdırılıp üzerine dökülür. Karabiber konulur. Tavuk haşlanırken içine domates konarak haşlanır. Tavuk suyunun biraz renk alması sağlanır. Tiritin yufkadan yapılanı da vardır. yemek karabiber ve maydanoz ile süslenerek servis yapılır.
Sura :
Malzemeler :1 adet kuzu veya oğlak eti ön kolu,150 gr. kuzu ciğeri,yarım su bardağı zeytin yağı,2 su bardağı pirinç,1 çorba kaşığı çam fıstığı,1 adet kuru soğan,1 çorba kaşığı kuş üzümü,yarım çay kaşığı yeni bahar, yarım çay kaşığı karabiber,yarım çay kaşığı tarçın,2 ye4mek kaşığı tuz,1 yemek kaşığı domates salçası.
Yapılışı :Daha çok kurban bayramlarında yapılan ve özel günlerde tercih edilen bir yemektir. Kuzu ön kolu kaburga tarafından bıçakla açılır içine önceden hazırlanmış iç pilav doldurulur. Bu bölüm iğne iplikle dikilir. Bir kapta sulandırılan salça etin üzerine sürülür. Pişirme kabına su da eklenerek et pişirilir.
Saçaklı Mantı :
Malzemeler :4 su bardağı un,1 adet yumurta,2 yemek kaşığı margarin,1 adet tavuk,5 yemek kaşığı tereyağı.
Yapılışı :Yumurtalı hamur açılır. Açılan hamur yufka haline getirilir. Yapılan yufkalar ince ince kıyılır. Uzun saçaklar meydana getirilir. Tepsiye dizilerek fırında yağ ile kızarıncaya kadar pişirilir. Kızarınca üzerine tavuk suyu dökülür. Tavuk etleri lif lif ayrılarak üzerine dağıtılarak servis yapılır.
Tavuklu Mantı:
Hamur yoğrulur içi boş olarak dört tarafından bükülerek şekil verilir ve fırınlanır. Tavuk suyunda mantılar haşlanır. Üzerine tavuk etleri ve haşlanmış nohut dökülür. Daha sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Tereyağ kızdırılır üzerine dökülür. Çeşitli baharatlarla ( nane , pul biber ) servis yapılır. 
1 Kg. tuzsuz peynir tencereye konur. İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır. İçine iki yumurta sarısı, çalkalanarak ilave edilir. Hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal rengi sarısına bürünene kadar bir saat pişirilir. Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr. irmik, 100 gr. un , 1Kg. toz şeker ilave edilir. Şeker eriyip yağ salana kadar bir süre karıştırılarak pişirilir. Soğutularak servis yapılır. 
Peynirli Patlıcan :
Malzemeler :1 kilo patlıcan,Manyas peyniri,2-3 diş sarımsak,domates sosu.
Yapılışı :Patlıcanlar alacalı olarak soyulur ve 5-10 dakika tuzlu suda bekletilir ve enli olarak kesilir.Enli kesilen patlıcanlardan iki halka arasına rendelenen peynir konulur.Bir kürdan yardımıyla iki patlıcan birbirine bağlanır ve kızgın yağda kızartılır.Tabağa alınan patlıcanların üzerine sarımsaklı domates sosu dökülür.
Düğün Çorbası :
Malzemeler :Yarım su bardağı,haşlanmış nohut,1 çorba kaşığı tereyağı,3 diş sarımsak,2 adet yumurta(sarıları kullanılacak),yarım su bardağı un,yarım su bardağı arpa şehriye.
Yapılışı :Et suyuna şehriyeler atılarak pişirilir.İki yumurta sarısı ve un yarım su bardağı su ile kıvamlı hale gelecek şekilde çırpılarak kaynayan şehriyeli et suyuna yedirilir.Haşlanmış nohut ve dövülmüş sarımsak ilave edilerek çorba pişmeye bırakılır.Çorbanın içindeki arpa şehriyeler piştikten sonra ayrı bir kapta kızdırılan tereyağı tabağa alınan çorbanın üzerine gezdirilir.
Zerde Tatlısı :
Malzemeler :1 su bardağı pirinç,2,5 su bardağı şeker,50 gr. kızamık şekeri,2 yemek kaşığı gül suyu,3-5 adet karanfil,Yarım çay kaşığı tarçın.
Yapılışı :Su ile pirinç kaynatılır. Kaynadıktan sonra şekeri ve gülsuyu ilave edilerek pişirilir. İkram edileceği zaman Kızamık şekeri (veya kımızı loğusa şekeri) ve tarçın ile süslenir.
Balıkesir Kaymaklısı :
Malzemeler :1 kg Un, 300 gr tereyağı,6 yumurta,700 gr kaymak, 2 kg. şeker ve üstüne gelinceye kadar su.
Yapılışı :Un hamur tahtasında elenir, ortası açılır. Tereyağı ve süt konup karıştırılır. Yoğrulur. Dinlendirildikten sonra on iki parçaya bölünüp yağlı bir tepsiye konulur. Her yufkanın kırılmaması için elle su serpilir, diğer 6 yufkada diğer yağlı tepsiye yerleştirilir. Fırında veya mangalda pişirilir. Alt kısımları kızarınca iki tepside ateşten indirilir. Birinci tepsideki yufkaların üst yufkası üzerine bolca kaymak yayılır. Kümeler halinde de konulabilir. Diğer tepsideki yufkaların alttaki kızarmış tarafı üste gelmek üzere birinci tepsideki kaymakların üzerine kapatılır. Ilık halde reçel şurupları koyulduğunda şerbet soğuk hamur üzerine gezdirilerek dökülür, kapak katılır. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Höşmerim :Balıkesir mahalli yemekleri oldukça zengindir. Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır. Bu yemekler arasında tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası , zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir.
Malzemeler : 1kg tuzsuz taze peynir, 2 yumurta sarısı, 250 gr. irmik ,100 gr un,1kg. toz şeker,bir çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı : 1kg tuzsuz taze peynir tencereye konur. İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır. 2 yumurta sarısı çalkalanarak ilave edilir. Hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal rengi sarısına bürünene kadar bir saat pişirilir. Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr. irmik , 100 gr un,1kg. toz şeker ilave edilir. Şeker eriyip yağ salana kadar bir süre karıştırılır. Renk için bir miktar safran konulabilir. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Mafiş Tatlısı :
Malzemeler :1 yumurta,1 fincan yoğurt,1 fincan ayçiçek yağı,1 fiske tuz,1 çay kaşığı karbonat,alabildiği kadar un.
Yapılışı :Yumurta,yoğurt, ayçiçek yağı, tuz,karbonat ve un hamur haline gelecek kadar yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalanır. Her parça iki el büyüklüğünde oklava ile ince ince açılır ve kareler halinde kesilir.Kareler fiyonk şeklinde ortadan büzülerek kızgın yağa atılarak kızartılır. Yağdan alınan hamurlar önceden hazırlanmış soğuk olan şuruba atılır. Tatlılar şurubu çekince servis tabağına alınır. 
Börülce Ekşilemesi: Börülce Türkiye' de daha ziyade Balıkesir' de yetiştirilen ve yemek çeşitleri yapılan bir sebzedir. Sallama ya da sıyırma da denilen bir haşlama salatasıdır. Haşlanmış börülcenin üzerine zeytinyağı ve koruk suyu ile döğülmüş sarımsaktan oluşan bir karışım ilave edilir ve servis yapılır.
Sarımsaklı Bulgur: Bulgur, tavuğun haşlandığı suda haşlanır. Suyu çekildikçe su ilave edilir. Bulgur merhem gibi oluncaya kadar pişirilir. Biraz sulu bırakılır. Bulgur tepsiye dökülür. Üzerine didilmiş tavuklar dökülür. Sarımsak dökülür ve karıştırılır. Üzerine çiğ zeytinyağı gezdirilir. Bunun aslı tavşan eti ile yapılanıdır. 
Kaymak Hamuru: Kaymak ocakta un ile helva gibi karıştırılır. Kaşıkla iz yapılarak kesilir ve ılık olarak servis yapılır.
*Fotoğrafta gördüğünüz Höşmerim tatlısıdır.
Devamını Oku...


Ev yapımı beze

Çarşamba, Mart 12, 2014

Pastanelerde satılan bezeleri dilerseniz evde de hazırlayabilirsiniz.

Ev yapımı beze
Malzemeler:

3 çay bardağı şeker
3 yumurta akı (sarısı kesinlikle karışmamalı)
2-3 damla limon
1 fiske tuz

Yapılışı:


Tüm malzemeleri mikserle krem şanti kıvamına gelene kadar karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kaşık yardımıyla bezeleri top şeklinde koyun. Krem şanti torbası ile de sıkabilir veya ucunu kestiğiniz buzdolabı poşetini kullanabilirsiniz.Önceden ısıttığınız 120 derecelik fırında 30-35 dk pişirin.

Afiyet olsun!
Devamını Oku...


Tavuk Çorbası tarifi

Çarşamba, Mart 12, 2014

Tavuk çorbası sever misiniz? Mis gibi tavuk çorbasıyla şifa bulacaksınız.

Tavuk Çorbası tarifi
Malzemeler:

Haşlanmış yarım kg tavuk
4 bardak tavuğu haşladığınız tavuk suyu
2 bardak su
1 kaşık un
2 kaşık salça
3-4 diş sarımsak

Pul biber, nane, tuz, karabiber

Yapılışı:

Sıvıyağ ile unu tencerede kavurun. Baharatlar ve salçayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Üzerine haşladıktan sonra parçalayıp didiklediğiniz tavukları koyun. Tuz ve sarımsağı da ekleyip karıştırın. En son tavuk suyu ve diğer 2 bardak suyu ekleyip 20-25 dakika karıştırarak pişirin.

Afiyet olsun!
Devamını Oku...


Havuçlu tarçınlı kek

Çarşamba, Mart 12, 2014

Havuçlu tarçınlı kek
Malzemeler:

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı rende havuç
Aldığı kadar un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1,5 bardağı çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri ilk olarak beyazlaşana kadar çırpın. Ardından diğer malzemeleri ekleyip tekrar çırpın. Kıvama gelince 180 derece fırında pişirin. Piştiğini kürdan batırarak anlayabilirsiniz. Kürdan temiz ise kekiniz pişmiş demektir.
Devamını Oku...


Cevizli Çiğ Köfte Tarifi

Çarşamba, Mart 12, 2014

Cevizli çiğ köfteyi hiç denediniz mi? şimdiye kadar yemedik veya yapmadık diyorsanız işte size tarifi, emin olun lezzet budur diyeceksiniz. 
Malzemeler
  • 3 su bardagi dövülmüş ceviz
  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 kaşık biber salçası
  • 2 ad kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tutam maydonoz
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • karabiber
  • kimyon
  • nane
  • marul
  • 1 kaşık domates salçası
Bu köfteyi yağsız kıymayla da yapabilirsiniz. Kıymayı kasaptan alırken ciğ köftelik olacak diye söylerseniz iki defa makinadan geçirmesi gerekir.
Yapılışı
  • Bulgurları 2 bardak sıcak su ile ıslatıyoruz
  • Geniş yayvan bir kapta yaparsak daha iyi yoğurabiliriz
  • Cevizini bulgura katıp soğanlari ince ince doğruyoruz
  • Salçasını, baharatları, sarımsağı ezip katıyoruz
  • Tuzunu 1 tatlı kaşığı katıyoruz
  • Harcımızı yoğurmaya başlıyoruz ve bulgur yumuşayıncaya kadar bu işlemi yapıyoruz
  • Yanımıza bir kase ılık su hazırlarsak iyi olur, arada bir elimizi ıslatmamız gerekecek
  • En son kıvama gelince taze nane ve maydonozu da doğruyoruz
  • Avuç içiyle küçük parcalar yaparak servis tabağına yıkayıp dizdiğimiz marulların üstüne koyup servis yapıyoruz
  • Cevizli çiğ köftenin yanında ayranla güzel bir menü yapıyoruz, afiyet olsun...
Devamını Oku...


Amasya'nın meşhur yemekleri

Çarşamba, Mart 12, 2014

Amasya ilimizin yöresel yemekleri hangileridir? İşte Amasya'nın meşhur yemekleri...

Amasya'nın meşhur yemekleri
Amasya tarihsel yaşamı ve köklü bir kültür düzeyi yanında ekolojik yapısıyla da zengin bitki örtüsüne, dolayısıyla zengin mutfak kültürüne sahiptir. İşte Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesine göre Amasya'nın yöresel yemekleri:

Çorbalar:
Çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, cilbir, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası.

Etli Yemekler:
Bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, pastırma pağallemesi, pirpirim, sirkeli ciğer ve sulu köfte.

Tatlılar:
Dene hasudası, kuymak, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, fırın sütlaç, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, kalbur tatlısı, höşmerim, peluza (hasuda), şeker böreği, unutma beni, vişneli ekmek ve zerdali gailesi.

Hamur İşleri:
Amasya çöreği, yağlı/katmer, kabak kavuklu pilav, bişi, cırıtka/ cızlak /akıtma, döndürme, ekmek aşı (papara), eli böğründe, haşhaşlı cevizli çörek, hengel, kıymasız mantı, kaypak, mayalı, patlıcanlı pilav, sini suböreği, tepsi böreği, yakasal böreği ve yanuç, yöresel yemekler olarak sayılabilir.
*Fotoğrafta gördüğünüz yemek Amasya Çöreği'dir.
Devamını Oku...


Keten tohumlu ekmek tarifi

Pazartesi, Mart 10, 2014

Keten tohumlu ekmek tarifi

Keten tohumlu ekmek tarifi malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı keten tohumu
  • 2 yemek kaşığı haşhaş
  • 5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya
  • 1 çay bardağı süt

Keten tohumlu ekmek tarifi hazırlanışı:

  • Bir hamur kabında mayayı ılıttığınız sütle beraber ezin.
  • Üzerine sıvı yağ, tuzu ve keten tohumunun yarısını ekleyin.
  • Elinizle yoğurmaya başlayın.
  • Bu arada yavaş yavaş un ekleyin.
  • Hamur hazır olunca üzerini temiz bir bezle örtün.
  • 30 dakika mayalanmaya bırakın.
  • Kabaran hamuru yağlanmış fırın tepsisine alın.
  • Elinizle uzun ve yassı ekmek gibi şekil verin.
  • Üzerini bıçakla buğday başağı gibi çizin.
  • Fırçayla üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağ sürün, kalan haşhaşı serperek 175 derecede ısıttığınız fırında 25 dakika pişirin.
  • Dilimleyip sıcak sıcak servis yapın.
Devamını Oku...


Islak kek tarifi

Pazartesi, Mart 10, 2014

Islak kek tarifi

Islak kek tarifi malzemeler:

  • 4 adet yumurta
  • 1 kahve fincanı sıvı yağı
  • ½ su bardağı süt
  • 4 kahve fincanı şeker
  • 1,5 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4 kahve fincanı un

Islak kek tarifi hazırlanışı:

  • Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
  • Ardından süt ve kakaoyu ekleyip karıştırın.
  • Bu karışımdan 1 su bardağını ayırın.
  • Kalan karışıma yağ, un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip iyice karıştırın.
  • Bu arada fırını 180 derecede ısınmaya bırakın.
  • Karıştırma işlemi bittikten sonra ısınmış fırına harcı verin.
  • 50 dakika kadar fırında pişirin.
  • Fırından alınan sıcak kekin üzerine ayırdığınız karışımı, karışımın üzerine bir yarım su bardağı süt ekleyerek dökün.
  • Soğuyunca üzerine dondurma koyarak servis edebilirsiniz.
Devamını Oku...


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates