Sınav dönemleri yaklaştığı zaman, özellikle YGS gibi hem birden fazla aşaması olan hem de çok uzun süreler boyunca çalışılması gereken sınavların günü gelip çattığında televizyonlarda hep aynı haberleri görmeye başlarsınız. Sınavdan bir ya da iki gün önce “şunu yemelisiniz, şunu yememelisiniz” gibi konuşmalar geçmeye başlar.
Biz de hem sağlıklı beslenmenin içinde olduğu hem de yapılması ve yapılmaması gerekenler olarak ayırabileceğimiz bir yazı hazırlayalım dedik. Böylece hem sınava girecek öğrencilere girmeden önce başarılar dilemek, hem de ailelerinin bu dönemde çocuklarına nasıl yardımcı olabileceklerini bir kez daha hatırlatmak istedik. Sınavdan önce yapılması gerekenler aslında bildiğimiz ancak hatırlanması gereken şeyler.
Sınavdan bir gün önce yapılması gerekenler
Hafif bir kahvaltı edin: Sağlık bir hayatın da yapı taşı sayılan sağlıklı kahvaltı, sınava girmeden önce dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi. Beyaz peynir, salatalık, domates, tam buğday ekmeği gibi midenizi yormayacak yiyecekler tüketmeye dikkat edin. Böylece vücudunuza ekstra bir yük yüklemekten kaçınmış olursunuz.
Çalışmayı bırakın: Uzmanlar tarafından yıllardır söylenen ancak doğru olan bir öneridir. Panik halinde çalışmaya devam etmek aklınızdakilerin de karışmasına neden olabilir yani bildiklerinizi unutabilirsiniz. Bu yüzden sınavdan bir gün öncesini kendinize ayırın.
Temiz havada yürüyüş yapın: Güzel müzikler dinleyerek yapacağınız yürüyüş zihninizdeki yoğunluğun atılmasına, rahatlamanıza yardım olacaktır. Böylece kendinizi daha iyi hissedebilir, özgüveninize destek olabilir ve sınavı kazanma motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.
Dışarıda yemek yemeyin: Belki de sınavdan önce kendinize vakit ayırmak istediniz ve dışarıda yemek yediniz. Hem de çok iyi bildiğiniz bir restorana gittiniz. Gitmeyin. Evde annenizin yaptığı yemeği tercih. Yılların çalışmasını çok absürd bir şekilde zehirlenme gibi ciddi bir konuya kurban etmek istemezsiniz. Zeytinyağlı fasulye yiyin. Candır.
Öğle ve akşam yemeğini hafif yapın: Dışarı çıkmama konusunda anlaştıysak öğle ve akşam yemeklerinizin de evde dahi olsa hafif olmasına dikkat edin. Kızartma türü yiyeceklerden uzak durun. Onların yerine fırınlanmış yemekleri tercih edin. Böylece daha hafif bir mideyle güne daha kolay başlayabilirsiniz.
Ara öğünlerde kuru meyve tüketin: Sağlıklı bir hayatı tek bir güne sığdırmak imkansızdır fakat siz yine de en iyisi o günü gayet sağlıklı geçirin. Ara öğünleri atlamayın ve bu öğünlerde kuru meyve tüketin. Hem gözünüz doyacak, hem de tatlı ihtiyacınız karşılanmış olacaktır.
Kıyafetlerinizi hazır edin: Tabii ki ertesi gün yani sınav günü giyeceğiniz kıyafetleri hazır edin. Bu kıyafetler dar, sıkı ve hareket kabiliyetini azaltıcı kıyafetler olmasın. Kadınlar için örneğin rahat bir tayt ve üzerine giyebilecekleri sweatshirt ya da tunik, erkekler için de rahat bir kot pantolon ve sweatshirt uygun olacaktır. Aynı zamanda hava koşullarına da dikkat edin. Yaz günü gibi hissettiren bir günde sweatshirt yerine tişörtü tercih edin.
Duş alıp rahatlayın: Gün sonunda hem stresle baş edebilmeniz hem de vücuden rahatlamanız için duş alın. Su ne çok sıcak ne de çok soğuk olsun. Duşta keyifle yıkanın ve hatta güzel kokulu sabunlarla kendinizi şımartmayı unutmayın. O kadar çok çalıştınız, bunu hak ettiniz
Sınav gününde yapılması gerekenler
Hafif bir kahvaltı edin: Sınavdan bir önceki günde olduğu gibi sınav günü de daha hafif bir kahvaltıyı tercih edin. Böylece mideniz hafif bir şekilde sınava girmiş olursunuz. Aynı zamanda tuvalete gitme ihtiyacınız da ortadan kalkmış olur.
Çok fazla su içmeyin: Sınav sırasında su içebileceğinizi hatırlayın. Sınava girmeden önce çok fazla su içtiğinizde hem tuvalete gitme ihtiyacı duyarsınız hem de zaten heyecanlandığınız için normal olarak gelen tuvaletinize tuz biber ekmemiş olursunuz.
Şeker yerine kuru meyve tüketin: Şimdiye kadar hep sınavdan önce şeker yenmesi gerektiğini duyduk. Ancak yiyeceğiniz çikolata ya da şekerler yerine hem vitamin bazında size destek verecek hem de içindeki doğal şekerlerle şeker seviyenizi normal bir oranda tutacak kuru meyveleri tercih edin.
Kafein almayın: Kafeinin her bünye üzerindeki etkisi farklıdır ancak genel olarak sahip olduğu özellik, yani uyarıcı etkisi, kafeini o günlük pas geçmeniz için yeterlidir. Kahve uyarıcı etkisiyle kalp ritminde değişiklikler yapar. Zaten heyecanlı olduğunuz bir dönemde kahvenin de uyarıcı etkisi sizi yorabilir. Aynı zamanda tansiyon düşüklüğü ya da yüksekliği gibi önemli konular da söz konusu olabilir.
Asitli içeceklerden uzak durun: Midenizin yanmasına neden olabilecek ve sizi gereksiz bir şekilde rahatsız edebilecek asitli içeceklerden sınava girmeden önce uzak durun.
Eşyalarınızı ailenizde ya da evde bırakın: Bildiğiniz gibi sınav salonlarına üzerinizdeki araba anahtarı, cüzdan gibi eşyalarla giremiyorsunuz. Bu nedenle ÖSYM ve diğer kurumlar tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kalmak adına istenmeyen eşyaları ya ailenizde ya da evde bırakın.
Evden çıkmadan önce son kontrollerinizi yapın: Kimliğiniz, sınav giriş belgeniz gibi önemli eşyaların yanınızda olduğundan emin olun. Son dakika golü yaşamamak için ince bir hassasiyetle kontrollerinizi gerçekleştirin. Ancak sınav öncesi paniğini ikinci plana atın. Panik anında önemli bir detayı atlayabilirsiniz.
Tüm kutlamaları sınavdan sonra ve sonuçlar açıklanınca yapın: Biliyoruz ki sınav dönemi oldukça stresli bir dönem ve stres atmak için sınav öncesi birazcık “dağıtmak” isteyebilirsiniz. Dağıtmayın. Tüm kutlamaları ve enerjinizi sınav sonrasına saklayın.
Şimdiden sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyoruz.
Bol şanslar!