Gastronomi ve Mutfak Sanatları Okumak İçin 15 Mantıklı Sebep

Cumartesi, Mart 21, 2015

yemek-yapanlarin-bildigi-hisler


Geçtiğimiz hafta girilen YGS sınavının ardından en klişe ifadeyle “Hangi bölümü seçeceksin?” geyikleri başladı.
Hayatında en çok sevdiği şeylerden biri yemek yapmak olanlar için, yukarıdaki soruya verecekleri cevabı hazır ediyoruz: Gastronomi ve Mutfak Sanatları.

Baştan söyleyelim: Dünyanın en kolay bölümü değil

molekuler-mutfak-manset
Yata yata bölüm bitirmeyeceksiniz tabii. Adı üstünde mutfak sanatları. Bir sanatı öğreniyor olmak ya da o sanatta ustalaşmak, emek işi.

Eğer uzay mühendisliği okumayacaksan, geleceğin bölümü gastronomi

flickr/ulterirepicure


Geleceğin mesleği, geleceğin bölümü lafları her sene ama her sene kendini yeniler. Birileri çıkar bir bölümün üstüne gereksiz bir sorumluluk yükler ve o bölüm ‘geleceğin mesleği’ olur. Biz aynısını yapmıyoruz. Çok basit bir mantık kuracağız: İnsanların damak tadı gelişiyor, nüfus ve tüketim artıyor. Bu demek oluyor ki yakın gelecekte daha çok şefe ihtiyacımız var. Bu kadar basit.

Sıkıcı bir üniversite hayatı yerine her gün yeni bir macera seni bekler

yemek-yapanlarin-bildigi-hisler
Çünkü her yemek, her tarif yeni bir maceradır. Yeni bir yolculuktur. Halihazırda gastronomi ve mutfak sanatları okuyan arkadaşlar “Keşke her gün yemek yapsak 2 haftadır mayonez yapmakla uğraşıyoruz” demeden lafımızı hazır edelim: 4 sene mayonez yapmakla uğraşmayacaksınız sonuçta.

Yaşıtların makarnayı zor haşlarken sen hangi renk makaron yapacağını düşünürsün

zamaneonline - zamane kahvesi macaronları


Öğrenci yemekleri 18-23 yaş arasının en fenomen olayı orası kesin ama gastronomi okumayana. Çünkü diğerleri ıspanaklı yumurtayı zor yaparken sen, eggs benedict peşinde koşacaksın. Gece yatmadan keşke bugün çikolatalı makaron yapsaydım diyeceksin.

Üretmek en güzel hazlardan biridir ve sen her gün üretiyor olursun

flickr/chrisschoenboh


Şu hayatta eğitimden daha güzel tek bir şey varsa o da üretmektir. Yapılacak binlerce meslekten en çok keyif vereni, her gün bir şey ürettiğindir. Tıpkı terzi gibi, tıpkı yazar gibi, tıpkı aşçı gibi…

Zevkli insanlardan oluşan zevkli bölüm

monokram-kahvalti-sari-sebastian-hierner
Yemek yapmak bir zevk işi. Sahanda yumurta yapsan bile bu böyle. Yalnızca zevkli insan dillere destan bir sofra hazırlayabilir. Gastronomi de zevkli insanlardan oluşan zevkli bir bölüm. Seni bekler.

Yemek yapmak kendi içinde bir terapiyse, gastronomi terapi merkezidir

yemek-yapanlarin-bildigi-hisler-12-3
Yemek yapmanın yeri geldiğinde nasıl müthiş bir terapi olduğunu, canı çok sıkkın olduğu bir zamanda mutfağa girmiş olanlar bilir. Baharatın parmakların ucuna dokunduğu an, limonu sıktığın an, domatesi kestiğin an… Her biri en az 1 saatlik psikolog konuşmasına değer.

Seçmeli ders olarak ‘Pasta Yapımı’ seçtiğini bir düşünsene

Alman Pastası Tarifi
Bir tarafta Lineer Cebir, Metrik Uzaylar gibi dersler. Diğer tarafta Pasta Yapımı ya da Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi gibi dersler. Söyleyeceklerimiz bu kadar.

Başka bölümler beraber ödev yapınca proje, siz yapınca ziyafet olur

yemek-yapanlarin-bildigi-hisler-1-2
5 arkadaş toplanıp kurulalı 15 yıl olmuş, sanayi tipi tüp satan bir şirketin, pazar payındaki risklerini araştıran bir bölümde okumak var. Bir de toplanıp bir akşam ziyafet hazırlatan bir bölümde okumak var.

Güzel yemeğin peşinde şehri keşfedersin

siyah-cay-kahvalti-lokum
Gastronomi okumak hayatın boyunca mutfaktan çıkmamak değil. Güzel yemeğin peşinde geçen bir ömür demek. Tam da bu yüzden nefis bir cheesecake için hafta sonu erken kalkılır. Enfes bir karides için gece eve geç dönülür. Ve tüm bu uğraşlar insana şehrin lezzet haritasını çıkartırır.

Eğri oturalım doğru konuşalım para kazanmak önemli bir mesele

http://www.diningwithoutlaws.com/category/molecular-gastronomy/ | diningwithoutlaws - moleküler gastronomi şefleri


Geleceğin mesleklerinden biri oluşu, “Pazartesi gel başla sana 1000 TL maaş” tadında bir meslek olmadığının garantisi olsa gerek. Detaylara şef olup para kazananlar girsin, biz çok girmeyelim ama kariyer planlarında ciddi para kazanmak olanların rahatlıkla düşüneceği bir bölüm.

Nadir bulunan değerlidir ve sen nadir bulunanlardan olacaksın

yemek-yapanlarin-bildigi-hisler-1
Kimseyi kötü göstermek değil niyetimiz ama aynı anda okuyanı 500 bin, henüz işe girmemiş mezunu 1 milyon olan bir bölümde okumaktansa, okuyanı ve mezunu çok daha az olan gastronomi okumak çok daha mantıklı geliyor kulağa.

Güzel bölüm güzel üniversitede okunur

guzel-bolum-guzel-okulda-okunur
Gastronomi bölümü için laboratuvar ve mutfak oluşturmak maalesef her üniversitenin harcı değil. Keşke olsa. İsim verip diğerlerini rencide etmeyelim ama hal böyle olunca güzel bölüm güzel üniversitede okunuyor.

Bir gün herkes gastronomi okumayı istemeden seçmek gerek

yemek-yapanlarin-bildigi-hisler-2-3
Gittikçe poplülerleşen bir bölüm Gastronomi. Bir gün herkes gastronomi okumayı istemeden seçmek gerek.

Ve en tatlı son söz: Hayat boyunca severek yapacağın bir meslek

flickr/emedia


Yemek yapmayı çok seviyorsun, o zaman niye banka müfettişi olasın ki?


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates