Daha doğrusu, hem lezzetli hem de kusursuz görünen bir kek yapmanın püf noktaları vardır. Bu püf noktalarına uyduğunuzda eşi dostu mest edecek, sevgilinizi dünyanın en mutlu insanı yapacak bir kek hazırlamak mümkün.
O halde kekler kabarsın, içimiz açılsın!
Folyo, yağlı kağıt ya da ıslak bezle keki kolayca çıkarın
Kekleri kalıptan çıkarmak en meşakkatli işlerden bir tanesidir. Keke zarar vermeden çıkmasını sağlamak için yapmanız gereken şey çok basit. Birinci alternatif kek kalıbının içine şerit şeklinde alüminyum folyo koymak. İkinci alternatif tüm kabı yağlı kağıtla, kağıt dışarı çıkacak şekilde kaplamak. Son alternatif ise çıkmamaya ısrar eden keki, kalıbın etrafına ve altına ıslak bez koyup bir süre bekleterek çıkarmak.
Eğer bu ürünlerden hiçbirisi yoksa yapışmayı engellemek için kek harcını dökeceğiniz kabı güzelce yağlayıp üzerine az miktarda un eleyin.
Çökmesini engellemek için 20 dakika bekletin
Kekinizin pişme sırasında çökmesini engellemek isterseniz fırına atmadan önce 20 dakika dinlendirmeniz mantıklı olacaktır. Bunun aksini iddia eden şefler de vardır. Bu noktada deneyimleyip karar vermek yine size kalacaktır.
Dibe çökmeyen meyveler için onları unlayın
Kek harcında kullandığınız meyve ya da şekerlemelerin dibe çökmesini engellemek için parçacıkları mısır unuyla ya da buğday unuyla karın. Ardından elekten geçirip üzerindeki unlarını yok edin ve harca katın.
Katı yağ kullanıyorsanız rendeleyin
Kek harcınızda kullanacağınız yağ tipi eğer katı yağ ise rendeleyerek harca katın. Böylece daha çabuk erimesi mümkün olacaktır. Ayrıca kek yaparken kullandığınız tereyağ ya da katı yağ eğer undan daha fazlaysa kekinizin ortası çökebilir. Dikkatli olmalısınız.
Fırının kapağını açmaktan imtina edin
Kek yaparken fırınınızın kapağını sürekli olarak açmayın. Aksi halde kekinizin ortası ve içindeki meyveler dibe çökebilir. Bunu engellemek için orta ısıda pişirmeye başlayıp gittikçe azalan bir sıcaklıkta pişirmeyi tercih edebilirsiniz.
Mikserin hızını kademeli olarak artırın ve azaltın
Kek harcı hazırlarken mikser hızını kademeli olarak artırın. Şekerin ve yumurtanın iyice karıştığından emin olun. Böylece daha kıvamlı kekler elde edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise kek harcına un kattıktan sonra mikser hızını düşürmeniz gerektiği. Çünkü yüksek hızda mikser, kek harcınızı sıvılaştırabilir.
Pandispanya ve kekler için kabartma tozu kullanın
Pandispanya ve kek harçlarınızda karbonat yerine kabartma tozu kullanın. Böylece daha puf kekler elde edebilirsiniz.
Pişmeye yakın ortasına kürdan batırın ama dikkatli olun
Kekinizi tam olarak pişmeden fırından çıkarmayın. Bunu anlamak için kekinizin piştiğine emin olduğunuz zaman ortasına kürdan batırın. Eğer kürdanda herhangi bir kek harcı kalmıyorsa kekinizi çıkartabilirsiniz demektir.
170 – 180 derece idealdir
Kek ve pandispanyalar için 170 ya da 180 derece idealdir. Fakat tarifinizde farklı bir sıcaklık belirtilmişse ona uyun. Fanlı fırınlarda pişireceğiniz keklerde dışının çabucak kabuk tutması ve içinin hamur kalması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunun için mini fırınları tercih edin.
İyi bir kek sünger gibi olur, inişli çıkışlı değil
Kekinizi fırından çıkardıktan sonra kalıbın içindeyken soğutma işlemini gerçekleştirin. Ardından kekinizi ters çevirip silkeleyin. Eğer çıkmazsa kenarlarını bir bıçak yardımıyla açabilirsiniz.
Unutmayın, iyi bir kek sünger gibidir. İnişli çıkışlı olmaz.