İstanbul’un Dünyanın En Gurme Şehri Olduğuna Kanıt 20 Sokak Lezzeti

Pazar, Mart 15, 2015

q8chitchat - istanbul sokak yemekleri


Açıkça söylüyoruz, İstanbul dünyanın en gurme şehridir! Nasıl mı? Tabii ki dillere destan sokak yemekleriyle.
İstanbul denildiğinde aklınıza kocaman bir kaos gelir. Her tarafı ayrı keşmekeştir. Bir giren bir daha çıkamaz ancak sorun bakalım kolay kolay çıkmak isterler mi? İstemezler. Çünkü İstanbul, garip bir şekilde insanı kendisine bağlar. Bir sokaktan geçerken burnunuza gelen mis gibi döner kokusu, nasıl yapıldığını dahi bilmediğiniz ancak dünyanın en lezzetli yemeği olmaya aday çiğ köfte…
Birazcık pisboğazdır İstanbul, her şeyi yemeyi sever ama biraz da anne gibidir, yedirmeyi de sever.
İstanbul sokak yemekleri denilince aklınıza hemen bir sürü yiyecek geliyorsa siz gerçek bir İstanbullusunuzdur. Gelmiyorsa birazcık daha yolunuz var demektir. :)
Önemli not: Yazının sonunda eklemek istediğiniz lezzetler ve mekanlar olursa bize yorum olarak yazmayı unutmayın.

Lavaş ya da maruluyla: Çiğ köfte

İstanbul’un neredeyse her caddesine konuşlanmıştır çiğ köfteciler. Gidince dürüm ya da paket alırsınız, adettendir bir tane de hemen orada tadarsınız. Acı sosu gelir, marulu gelir, maydanozu gelir. Dürüm yapıp oracıkta yiyivermek de var tabii, alçak taburelerin üzerinde.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi çiğ köfte Kadıköy’deki Gakkoş Usta’da bir de Çiğköfteci Sait Usta’da yenir.

Tarihe tanıklık eden: Turşu suyu

İstanbul’un milli içeceği ne olsun diye sorarsanız turşu suyu diyebiliriz. Özellikle Eminönü’ndeki tarihi turşucudan bardak bardak turşu suyu içip kanamamak mümkündür.
Nerede içilir: İstanbul’da en iyi turşu suyu Eminönü Tarihi Turşucusu’nda, Beyoğlu’ndaki Arıoğulları Petek Turşucusu’nda ve Cihangir’deki Asri Turşucusu’nda içilir.

Sokağın gerçek sesi: Halka tatlısı

Sokak ağzında adının bambaşka olduğu ancak yediğinizde vazgeçemediğiniz bir lezzettir halka tatlısı. Çıtır çıtırdır, mis gibi kızarmıştır. Şerbetinin ayarı yerindeyse her gün kendini yedirecek kıvama getirir.
Nerede yenir: Özellikle Taksim, Cihangir ve Karaköy’de seyyar bir halka tatlıcısında afiyetle yenir. Ele bulaştırmadan yiyebilmek başarıdır.

Lezzeti içine sığdırmasıyla: İçli köfte

Sokakta içli köfte mi satılır diye düşünüyorsunuz bir daha düşünün. Çünkü kızartılmış içli köfteler öyle güzel yenilir ki yolda, afiyet olur bal şerbet olur. Tadı damağınızda kalır.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi içli köfte Sabırtaşı’nda yani Taksim’de Aznavur Pasajı’nın önünde yenir.

Taze pişmiş haliyle: Balık ekmek

Her Yeşilçam filminde bir kere mutlaka gördüğümüz, kokusunu burunda tüttüren efsane bir lezzettir. Eminönü’nde balık ekmek teknelerinin yerlerinin değiştirilmesine doğan tepki de işte bu yüzden o kadar büyüktür. İnsanlar buna bayılıyor.
Nerede yenir: Tabii ki Eminönü’nde, alçak taburelerde, minik masalarda iki büklüm afiyetle yenir.

Her köşe başında: Midye dolma

Akşam içkiler içildi, arkadaşlarla en güzel şekilde eğlenildi ancak mideler hafiften de kazınıyor. O zaman bir sokak başına bakmanız yeterli çünkü orada sizi bekleyen ve müthiş lezzetli olan midye dolmalar var. Bu arada söylemeden etmeyelim, alıp eve götürünce o kadar lezzetli olmuyor. Kusura bakmayın.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi midye dolma Beşiktaş Çarşı’da, Bostancı sahilde, Taksim’de mideye indirilir.

Efsane ötesi lezzetiyle: Kokoreç

Yıllardır televizyonda görüp dururuz kokoreci. Aman efendim AB sürecinde onaylanmamış, “cağnım” kokoreç gitti gidecekmiş diye. Size soruyoruz, kokoreç gider mi? Kokoreç gitmezse seyyar kokoreççi abilerimiz gider mi? Onlar da gitmez. Biz de ekmek arasına yarım, çeyrek, üç çeyrek derken doyururuz karnımızı.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi kokoreç Çengelköy Kokoreççisi, İstinye Düldül Kokoreç, Ortaköy kokoreççileri ve tabii ki sokak aralarının en seyyar kokoreççilerinden yenir.

Yanında bir de patatesiyle: Döner

Tam olarak sokak diyemeyiz belki de ama en acil kaçış planlarında, iki dakika yiyelim kalkalımda bir numaradır döner. Pisboğazlılık değil mi bizdeki, yarım ekmek + ayran 5 lira olan döner her an çalabilir gönlümüzü. Ancak dikkat etmekte yarar var, etle şaka olmaz.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi döneri Beşiktaş Karadeniz’de, Kavacık’taki Bayramoğlu’nda, Ataşehir’deki Tatar Salim’de yenir.

Bir İstanbul klasiği olarak: Simit peynir

Simit bambaşka bir mesele İstanbul’da. Yanına bir de termostan çay varsa peynirle birlikte keyifler çakırdır. Beşiktaş’ta, Taksim’de, Ortaköy’de… Nerede olursa olun, biraz da deniz görüyorsanız Allah deriz!
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi simit, denizi gören bir yerde, Anadolu’da ya da Avrupa’da seyyar satıcılardan bir de Karaköy’deki Galata Simitçisi’nden yenir.

Sabahların en şen hali: Poğaça

Sabah işe giderken eğer sürekli gittiğiniz bir pastane yoksa can simidi olarak imdadınıza simitle birlikte poğaçacılar yetişir. Yumuşacık puf puf poğaçalar çayla yenmek üzere hazırlanır. Lüp lüp mideye indirilir. Sonrası bir mutluluk, bir mutluluk sormayın.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi poğaça; Beşiktaş, Taksim, Moda, Göztepe’de denk geldiğiniz ilk seyyar poğaçacıdan alınır, afiyetle yenir.

Bardakta, haşlanmış ya da közde: Mısır

Yazın geldiğinin en büyük işaretçileridir mısırcılar İstanbul’da. Bardakta farklı soslarla bir araya gelen mısır, közde olursa kokusuyla can çektirir, haşlama olursa of ki ne of. Nerede görürseniz görün alın bir tane. Sokaklar mısırlar içindir. Sokaklar Mısır Cumhuriyeti’dir.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi mısır, görüldüğü ilk yerde yenir. Yer ayrımı yapılmaz çünkü mısırın kendisi zaten yeterince güzeldir.

Yemesi çok sevap: Kestane kebap

Yemesi çok sevap. Uzun uzun ve yavaş yavaş pişen kestaneler biraz cep yaksa da kıyın bir kerelik paranıza, sokaktan kestane alın. Küçük kese kağıdında verilen kestaneleri keyifle çıtırdatın, sevdiklerinizle paylaşın.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi kestane kebap Eminönü ve Taksim’de yenir. Alırsınız elinize kesenizi, arkadaşınızla birlikte yürüye yürüye yersiniz. Bu kadar basit ve lezzetlidir mutluluk.

Bir de Boğaz’a karşı olursa: Kumpir

Kumpir denildi mi akla Ortaköy gelir. Ortaköy’de şöyle bir salınıp hangi kumpirciden kumpir alacağınız size kalmıştır. İçine isterseniz devenin yüküyle malzeme koyun, o kumpirler hep güzel olur. Aman dikkat, döke saça yerken saçlarınıza, ellerinize bulaşmasın.
Nerede yenir: E söyledik ya, kumpir Ortaköy’de yenir.

Biraz da Rus salatası: Sandviç

Simit, poğaça derken soğuk sandviçi unutmamak lazım. İki tür sandviçe denk gelirsiniz İstanbul’da. Birisi sizin için çoktan hazırlanmış; içi yumurtalı, salatalıklı, domatesli, peynirli olan ve kafa üstünde krallar gibi taşınan sandviçler, diğerleri de küçük seyyar arabalarla yerinde hazırlananlar.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi sandviç, Kadıköy rıhtımda, Zincirlikuyu metrobüs çıkışında yenir.

İçine dondurma da olur: Kağıt helva

Gelsin çocukluk anıları. Fotoğrafı paylaşan Bengi de çocukluğunu hatırlamış yerken kağıt helvayı. Kağıt helvanın İstanbul ve İstanbullular üzerinde işte böyle bir etkisi vardır. Eskileri hatırlatır. Kağıt helvaların eski kağıt helvalar gibi olmadığı konuşulur durur.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi kağıt helva ya Koska’dan alınan ya da Miskos’tan alınan helvalardır. Sokakta satan seyyar amcalardan alırken bu marka ayrımına dikkat edin. ;)

Pilavın en iyisi: Nohut pilav

Beyaz yakalı da olsanız öğle yemeğinde yiyecek bir şey bulamazsınız ya da canınız çektiyse bir kere, o nohut pilavı yer, üzerine bazen tavuk ekler bazen de ketçap mayonez sıkarsınız. Mis gibi gelir o yemek, kan yapar.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi nohut pilav Maslak’ta köprü altında, Taksim’de Büyük Bayram Sokak’la Balo Sokak’ın birleştiği yerde yenir.

Tükürüklüsünden olacak: Köfte

Maç öncesi, maç sonrası, öğle arası derken bir bakmışsınız tükürük köftesi yiyorsunuz. Tükürük köftesinde mesele arkadaşlarınızla birlikte yemektir. Eğlencesi öyle çıkar. İstanbul’un tadını çıkarmak için biraz da arkadaşlarınızla birlikte olmak gerekir yani.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi tükürük köftesi Balmumcu Gazi Umur Paşa Sokak’ta bir de statların çevresinde yenir.

Çift lavaş gerek: Tantuni

Gittikçe acıktınız biliyoruz. Karnınız guruldamaya başladı çünkü mis gibi dana etinden hazırlanan, çift lavaşa sarılıp om nom nom götürülen bir yiyecek var karşınızda. Hayır diyemezsiniz. Tantuni bol yağlı ancak bolun üzerinde ultra lezzetli bir şeydir.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi tantuni Beşiktaş’ta Ayla Tantuni, Kadıköy’deki Kadıköy Tantuni ve Karaköy’deki Beşaltı Kirvem Tantuni’de yenir.

En az üç tane yedirir: Islak hamburger

Arkadaşlarla toplanınca, bir şeyler izlemeye giderken, yemek öncesi, alkol öncesi, alkol sonrası. Yani ıslak hamburgerin her zaman yiyilesi vardır. Bir tane tabii ki yetmez. En az 2 olur, 3 olur. Bazen yarışlar yapılır, gaza gelen arkadaşlar 15 taneyi götürür. İstanbul’un belki de en leziz yemeklerinden bir tanesidir.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi ıslak hamburger Taksim Kızılkayalar’da ve Göztepe’deki Kristal Büfe’de yenir.

Öyle pakette değil, kornet külahta: Dondurma

Dondurma meselesi konuyu kapatıp gitmelik, mideler bu kadar dolmuşken tatlıyla taçlandırmalık bir mesele. İstanbul’da dondurma yiyecekseniz sokaklara bakın, gerçek sütten dondurma yapanlardan dondurma alın. Bir dondurma peşinden gerekirse Şile’ye kadar gidin.
Nerede yenir: İstanbul’da en iyi dondurma Moda’daki Dondurmacı Ali Usta’da, Taksim’de Cremerio Milano’da ve Şile’de Balkanlı Dondurmacı Kurtiş Usta’dan yenir.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates