Oturduğumuz her sofrada Türk mutfağının aslında dünyanın en iyi mutfağı olduğunu söyleme sebeplerimizden biri her yörenin kendine ait yemekleri ve tarzları oluşudur. Binlerce yıldır, onlarca kültürden etkilenerek, ülkenin her köşesinde birbirinden leziz ve farklı sofralarına oturmak mümkündür.
Bugün de bu harmanının Kuzey tarafına gidiyoruz. Hamsinin ve tereyağının krallığı, bir yiyenin bir daha yemek için rota değiştirdiği, Kuzey’in en güzel mutfağı Trabzon’a gidiyoruz.
Çatalları ya da yolculuk için bavulları hazırlayın dostlar.
Not: Eklemeyi unuttuğumuz yemek varsa, yorum olarak bırakın lütfen.
Pancar
Karalahana sarmasının Karadeniz’deki adı pancardır. Karalahananın en lezzetli yetiştiği yer Karadeniz olduğu için en lezzetli hali de orada yenir. Mümkün olduğunca satır kıymasından yapılır. Üzerine bir de yoğurt döküldüğünde Trabzon’dan ev aldırır.
Guliya
Trabzon’da yumuşak g ile başlayan sözcük olmamasına inat ‘ğuliya’ diye okunur. Çırpılmamış karalahana ve içyağı kullanılarak yapılır. Tarifinde barbunya ve patates de saklıdır.
Kukuca
Bal kabağının mısırla birlikte ezilip üzerine şeker ve süt ilave edilerek yapılan bir tatlıdır. Sıcak olarak servis edilip afiyetle yendikten sonra kütüğü Trabzon’a aldırır.
Sarambula
Trabzon’un vejetaryenler için de şahane bir mutfağa sahip olduğunu kanıtlayan yemeklerden biridir. Pazı, pırasa, mısır yarması, pirinç ve isteğe göre hamsi kullanılarak yapılır.
Akçaabat köftesi
Her yanından köfte çıkan güzide yurdumuzun kesinlikle en güzel köftelerinden biridir. Trabzon’un o küçük ilçesi Akçaabat’ı ünlü etmeye yetmiştir. Lezzetinin sırrı köftenin içine konan sarımsakta saklıdır.
Kefal ekşilisi
Yuvarlak şekilde kesilen balıkların tepsinin dibine dizilmesi ve soğan, domates, biber ve maydanozun lezzet yardımına koşmasıyla yapılır. Ekşili denmesinin sebebi tepsinin üzerine bir adet limonun sıkılması ya da limon dilimleriyle pişirilmesidir.
Palamut dolması
Palamut dolmasının sırrı, ceviz içi, kuşüzümü, yenibahar, palamutun kendi eti ve çamfıstığıyla birlikte kavrulan ve içi boşaltılan palamuta doldurulan iç malzemelerde saklıdır. Soğanlı da yapılabilir. Üzerine bir limon sıkıldıktan sonra arabanın plakasını 61 yaptırır.
Laz böreği
Her ne kadar ismi, çayın yanında lezzetli duracak bir böreği andırsa da laz böreği bir tatlıdır. Hakkını vererek yapmak neredeyse bir günü alsa da lezzeti 1 haftalık emeğe değer.
Peynirli Trabzon pidesi
Mayalı hamurun ev sahipliğinde yapılan özel köy peynirinin yıldız oyuncu olduğu pidedir. Üzerine istenilen miktarda tereyağı konur, yine isteğe göre yumurta kırılır.
Golia
Karalahananın tencerede harikalar yarattığı bir başka tariftir. Sarı fasulye, mısır, kırmızı biber ve soğanın başrol oynadığı yemeğin yardımcı oyuncusu kıymadır.
Tomara Kızartması
Tomara Karadeniz yöresinde bolca yetişen, pazıya benzeyen ve saplarının pişirilmesi suretiyle tüketilen bir sebzedir. Yumurta, mısır unu ve tereyağı ile lezzetinin zirvesini bulur.
Kuymak
Kuymak, yalnızca Trabzon’da değil tüm Karadeniz’de hatta tüm Türkiye’de meşhur mısır unu, tereyağı ve Trabzon peyniriyle (kolot peyniri) yapılan enfes bir yiyecektir. Koşarak Trabzon’a gitmenize neden olabilir.
Laz helvası
İrmik unu ve vanilya önderliğinde lezzete ulaşan, muhallebi kıvamına gelene kadar bütün malzemelerin karıştırıldığı kolay bir tarife sahip ve irmiğin dondurmaya çok yakışmasından mütevellit dondurmayla servis edilebilen bir tatlıdır.
Pazılı kaygana
Pazının Karadeniz ve Trabzon mutfağında yeri oldukça ağırdır. Pazılı kaygana da bir diğer ağır oyuncu mısır unu, kuru ve taze nanenin pazıya eşlik edilmesiyle yapılır.
Karalahana çorbası
İçerisinde ince kıyılmış karalahana, mısır unu, barbunya ve kurutulmuş acı biber bulunan, mısır ekmeğiyle tüketildiğinde insanda yaz tatilini Trabzon’da geçirme isteği uyandıran bir çorbadır.
Hurmalı tart
Trabzon’a ait tatlı tariflerinin en güzellerinden biridir. Trabzon hurmasının hünerleri afiyetlen yenir.
Gongoş dolması
Gongoş sarması da denir. Pancar adı verilen karalahana dolmasıyla benzerlik içerse de aynı yemek değillerdir. Yapımında kara lahana ve mısır yarmasıyla birlikte dana eti ve yağlı kaburga kemiği kullanılır.
Hamsiköy sütlacı
Adını Arapça’da 5 anlamına gelen ‘hams’dan alan, dağlar arasında kalmış saklı bir cennettir Hamsiköy. Sütlacı da bu cennetin en güzel lezzetlerinden biridir.
Fasulye turşusu kavurması
İlk adım olarak fasulye turşusu yapılır. Zaguda adı verilen yabani soğanın da tarife katılmasıyla fasulye turşusu kavurmasının adı zaguda olarak da bilinir. Mısır ekmeğinin kavurmaya bandırılmasıyla lezzeti doruğa çıkar. En iyi eşlikçileri çay ve ayrandır.
Hodan böreği
İç malzemesi olarak anavatanı Suriye olan hodan bitkisi, soğan ve karabiber kullanılır. Sıcak ve ılık olarak servis edilir.
Pepeçura
Trabzon’da yaşayan Rumların Karadeniz mutfağına armağındır. Siyah üzüm, fındık, antep fıstığı ya da hindistan cevizi, isteğe göre vanilya ve mısır unuyla yapılan bir tatlıdır.
Tek kişilik dev kadro bonusu: Hamsi yemekleri
Hamsi yemekleri Trabzon ve Karadeniz’in namusu, lezzeti, çeşitliliği, en güzelidir. Ve aynı zamanda pek bir çoktur. Bu nedenle kendilerini tek sıra halinde veriyoruz.
Trabzon’un hamsi yemekleri: Hamsili ekmek, hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi çorbası, hamsi diblesi, hamsi dolması, hamsi kuşu, hamsi köfte, hamsi mücver, hamsili orman pilavı, pazılı hamsi tava, hamsili pilav, hamsi çitlemesi…