MASA DÜZENİ NASIL OLMALI ?

Perşembe, Aralık 18, 2014

Masa Düzeni Nasıl Olmalı?

Bazen samimi yemek davetlerinden ziyade özel olarak tanımlanabilecek davetler vermek zorunda kalabiliriz. Ev ortamında vermek zorunda kaldığımız bu davetlerde masa düzeni ve servis anında bazı kaygılar yaşayabiliriz. Çünkü verdiğimiz davetin mükemmel olmasını arzularız. Özel olarak verdiğimiz davetin herkes tarafından hayranlıkla konuşulması kimin hoşuna gitmez ki? Davet sofrasının hazırlık aşaması amaca göre davetli sayısının hesaplanması ile başlar. Davet resmi bir davet ise davetliler baskılı davetiye kullanılarak çağırılmalıdır. Fakat burada en önemli ayrıntı davet edilen kişinin adı el yazısı ile yazılmalıdır. Kişinin adını el yazısı ile yazmak kişiye verilen değerin göstergesi olarak kabul edilir. Birçok hediyelik merkezlerde baskılı davetiyeler özel olarak satışa sunulmaktadır. Sizin sadece bu baskılı kartlardan satın alıp içini doldurmanız yeteli olacaktır. Davet eden kişinin bu nazik hareketine karşılık davet edilen kişinin de cevap vermesi gerekmektedir. Davetlinin davete karşılık verip vermeyeceğini bildirmesi bir görgü kuralıdır.
masa düzeni duzgun-masa-duzeni-
masa düzeni şekli masa-duzeni-sekil

DAVET ETTİĞİNİZ MİSAFİRLER İÇİN NASIL BİR MASA KURMALISINIZ?
Yemek kaşığı: tabağın sağ tarafında, bıçağın dışında konumlandırılmalıdır.
Yemek bıçağı: tabağın sağına konumlanmalıdır.
Yemek çatalı: tabağın soluna konumlandırılmalıdır.
Balık bıçağı: tabağın sağında, yemek bıçağının dışında olmalıdır.
Balık çatalı: tabağın solunda, çatalın ise dışında olmalıdır.
Çerez ve pasta çatalı: tabağın ön tarafında, sap kısmı sola doğru olmalıdır.
Çerez ve pasta bıçağı: tabağın ön tarafında olmalı ve keskin kısmı tabağa, sapı ise sağa bakmalıdır. Çatalın yanında konumlandırılmalıdır.
Meze kaşığı: tabağın ön tarafında olmalıdır.
Meze çatalı: tabağın sol tarafında, diğer çatalların dışında olmalıdır.
Su bardağı: tabağın sol ön tarafında olmalıdır.
Şarap bardağı: su bardağının sağ tarafında olmalıdır.
Rakı bardağı: su bardağının hemen yanında olmalıdır.
Biberlik ve tuzluk: iki servis tabağının arasına koyulmalıdır.
Yağ tabağı: servis tabağının solunda biraz ilerde olmalıdır.
Yağ ve sirke: sofranın orta kısmına yakın bir yerde olmalıdır.
Hardal ve farklı soslar: sirke ve yağa yakın bir yere konumlandırılmalıdır.
Salata tabağı: servis tabağının solunda biraz ileride olmalıdır.
Meyve tabağı: masanın ortasında olmalıdır.
Ekmek tabağı: masanın ortasında bulunmalıdır.
Peçete: servis tabağının solunda bulunmalıdır.
Çiçek: masanın ortasına yerleştirilmelidir.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates