Hamileyken Yenmesi ve Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Cuma, Aralık 26, 2014


hamileyken-yenmesi-gereken-yiyecekler


Hamile olduğunuz haberini aldığınız andan itibaren yaşadığınız heyecanı elbette ki tahmin edebiliyoruz. Biraz korku biraz endişe ve büyük oranda heyecan içeren duygularınızla da baş etmek oldukça zor olmuştur.
Bütün bu korku ve endişeleri attıktan sonra geriye sadece bebeğinizin ve kendinizin sağlığını düşünmek ve annelik heyecanını yaşamak kalıyor. Şimdi sizlere “Can boğazdan gelir” tabirinin doğruluğunu ispatlar derecesinde bilgilerle, yemeniz içmeniz gerekenleri sıralayalım.

Hamileliğin ilk üç ayında neler yenmeli?

Hamileliğin ilk üç ayı değişimlerin ve gelişmenin en hızlı olduğu aylardandır. Hamile kaldığınız andan itibaren vücudun değişimi başlar. Tüm vücut mekanizmanız bebek için çalışır. Bebekteki beyin gelişiminin bu aylarda olduğu hepimizin malumu ancak bebeğin beyin gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için folik asite ihtiyacı vardır. Folik asit yönünden en zengin yiyecek ise balıktır.
Özellikle yağlı balıklar bebeğinizin beyin gelişimi için gerekli olan folik asiti karşılayacaktır. Somon, sardalya, alabalık ve uskumru gibi balıkları sıklıkla tüketmelisiniz. Ceviz, ıspanak, portakal suyu, brokoli, mercimek ve semizotu da folik asit değerleri yüksek yiyecekler arasında. Bu yiyecekler hamileyken yenmesi gereken yiyecekler arasında başı çekiyor.
hamile-yenebilecek-yiyecekleri-1-2
Hamileliğin ilk üç ayında bebeğin iskelet gelişi için kalsiyum ve demir alımı önemli. Yapmanız gereken pastörize sütten yapılmış yoğurt, pastörize süt, süt-meyve karışımlarını bol miktar da tüketmek.
Hamileliğinizin ilerleyen dönemlerinde yine folik asit açısından zengin yiyecekleri tüketmelisiniz çünkü bebeğin göz, sinir ve beyni için önemini korumaya devam eder. Demir açısından zengin olması nedeniyle kırmızı et de siz anne adayları için oldukça önemli. Günde 2 porsiyon kırmızı et tüketimi bebeğiniz açısından faydalı olacaktır.

Hamileler soya sosu ve soyalı ürünler tüketmeli mi?

Soyadan elde edilen ürünlere gelecek olursak, sizlere faydası açısından bazı endişelerimiz var. Soya filizi, soya kıyması, soya eti ve soya sosu derken beslenme alışkanlıklarımız arasına giren bu ürünlerin içerisinde tüketilmemesi gerekenlerin başında soya sosu geliyor. Çünkü soya sosları petrol yan ürünü olan heksan sayesinde yağından ayrılan soya fasulyesiyle yapılır. Süreçte kullanılan yapay fermente yöntemleri genetiğiyle oynanmış enzimler içerir. Bu da hem sizin hem de bebeğiniz için hamilelik döneminde tüketilmemesi gerekenler listesinde yer alıyor.
hamile-yenebilecek-yiyecekler
Hamileliğinizin ilerlediği dönemlerde kan hacminiz de artacaktır. Bu dönemde günde 8-10 bardak su içmeniz gerekiyor. Kendinizi yorgun hissedeceğiniz bu dönemde yapmanız gereken işlenmemiş karbonhidratlar açısından da fazla tüketim yapmanız.

Hamilelerin kesinlikle yememesi gereken yiyecekler neler?

Kesinlikle yememeniz gereken yiyecekler arasında çiğ ve az pişmiş yumurta ilk başta yer alıyor. Kafein tüketimine ara vermelisiniz. Sigara ve alkol kesinlikle kullanmamalısınız. Sakatatlardan kesinlikle uzat durmalısınız çünkü bakteriye çok açık gıdalardır.
Bazı peynir türlerini de yememelisiniz. Pastörize edilmeyen süt ve süt ürünlerini tüketmemeli, çiğ sütten uzak durmalısınız. Soğuk işlenmiş etler ile az pişmiş etleri de yememeye özen göstermeniz önemlidir.
Tüm bu tavsiyelerin yanında, vücudunuza asıl gerekli olanları, doktorunuz yaptığı testlerin sonucunda sizlere söyleyecektir. Mutlaka doktorunuza danışın ve asıl önemli olanın onun söyledikleri olduğunu unutmayın.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates