UNESCO'nun ''Dünya Gastronomi Şehri" unvanına aday kentlerden Şanlıurfa'da, 3 yıl önce açılan Mutfak Müzesi'nde yörenin meşhur lezzetleri tanıtılıyor
Tarih boyunca var olan geleneksel damak tatlarının korunmasına çalışılan Şanlıurfa'daki Mutfak Müzesi'nde kente özgü lezzetler ile mutfakta kullanılan eşyalar tanıtılıyor.
Türkiye'nin damak tadıyla ünlü ve "UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehri"ne aday kentinde, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl önce Yıldız Meydanı'nda açılan müzede, yöreye has lezzetler gelecek nesillere taşınmaya çalışılıyor.
Bal mumundan yapılmış yerel kıyafetli kadın heykellerin yer aldığı müzede, önemli lezzetlerden Urfa patlıcanlı, domatesli ve kazan kebabı, boranı, çiğ köfte, lahmacun, ağzı açık, ağzı yumuk gibi yemekler ile şıllık, kadayıf, küncülü akit, kalbur tatlısı ile katmer gibi tatlıları sergileniyor.
Müzede ayrıca yöre mutfağında kullanılan araç ve gereçler de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan müzede, yemeklerin yanı sıra kentin kültürünü anlatan tandır, yemek, zahire, misafir, kiler, yaşam ve gelin odası gibi mekanlarda kentin yemek kültürüne ışık tutuyor.
Ziyaretçilerin her dönem ilgi gösterdiği mekanda insanlar tarihe yolculuk yapma imkanı bulurken, çektikleri ve çektirdikleri fotoğraflarla gördükleri güzellikleri ölümsüzleştirme fırsatı elde ediyor.
Sahip olduğu lezzetleri günümüze kadar taşımayı başaran Şanlıurfa'da, "UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehri" unvanını alabilmek için başlatılan çalışmalar ise sürdürülüyor.
"Şanlıurfa'ya özgü her türlü obje mevcut"
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Turizm Tanıtım Müdürü Necmi Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte son zamanlarda çok sayıda müzenin hizmete girdiğini söyledi.
Mutfak müzesinin kentin yemek kültürünü tanıtmak için önemli olduğunu belirten Karadağ, "Müzede Şanlıurfa'ya özgü her türlü objeyi bulmak mümkün. Ziyaretçiler bundan dolayı mekana ilgi gösteriyor. Kentimiz yemek kültürü açısından gerçekten çok zengin. Müzemizde de bunları elimizden geldiğince aktarmaya çalışıyoruz" dedi.
Karadağ, müzede çeşitli kurslar düzenleyerek unutulmaya yüz tutmuş yemekleri yaşatmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Müzeyi ziyaret eden Sevgi Erer de mekandan çok etkilendiğini ve müzede keyifli zaman geçirdiğini kaydetti.