Bir şeyi yemek istediğinizde sizi alıkoyacağını, midenizin yanayacağını, yanmanın boğazınıza doğru yükseleceğini ve birazdan acılı bir sürecin başlayacağını çok iyi bilirsiniz. Tebrikler, reflü belirtileri artık sizinle.
Reflü günümüzde oldukça sık rastlanan bir rahatsızlık. Çekilen acı, yanma hissi ve duyulan rahatsızlık o masaya keşke oturmasaydım dedirtebilecek boyutlarda olabilir. Yanında sürekli bir ilaç kutusu bulundurmak da insanları moral olarak çökertebilir. Oysa ki reflünün oluşumunu engellemek ve eğer reflünüz varsa bunu minimum seviyede tutmak oldukça basit.
Reflü sahibi insanlar aslında kolaylıkla kendilerine neyin iyi gelip neyin iyi gelmediğini takip edebilirler. Fakat çoğu zaman bu dikkati gösteremeyiz. Hayatın temposu içerisinde nelerden sonra mide yanması yaşadığının notunu tutmak çok da kolay değil. Fakat herkesin bildiği gibi yağlı ve baharatlı yiyecekler baş düşman olarak belirlenebilir.
Özellikle kızartmalar, nane, portakal, greyfurt gibi asitli meyvelerden kaçınmak çok önemlidir. Cipsler, gazlı içecekler, mayalı alkollü içecekler, kahve ve çay reflüyü tetikleyen gıdalardır.
Reflüye ne iyi gelir?
Özellikle kış aylarında yemek sonrası artık dikkat etmek için çok geç olduğunu düşünüyorsanız bir adet muz sizin kurtarıcınız olacaktır. Mide asidinin yükselmesini önleyip, sindirimi kolaylaştırması nedeniyle rahatsızlık duymamanızı sağlar. Anneannenize midem yanıyor derseniz hemen mutfağa gidip size biraz ekmek içi getirir. Bunun bilimsel olarak yararını bilmez belki ama yılların getirdiği tecrübeyle gerçekleştirdiği bu hareket çok da doğrudur. Özellikle sabahları mideniz yanarak uyanıyorsanız bir dilim ekmek veya lifli gıdalar bu rahatsızlığınızı gidermede yardımcı olur.
Sebzeler reflü hastaları için oldukça cömert. Domates dışında bütün sebzeler reflü hastaları için uygundur ve önerilir. Özellikle havuç, lahana, patates oldukça yararlı ve mide asidini dengeler nitelikte. Tabi bu sebzeleri salata veya yemek şeklinde tüketirken kullandığınız yağa ve yağ oranına dikkat etmelisiniz. Fazla yağlı tükettiğiniz takdirde faydalı olacak bu gıdalardan herhangi bir fayda sağlayamadığınız gibi zararını da görebilirsiniz.
Kırmızı et rüflüyü tetiklerken, beyaz et tam aksi yönde etki gösterir. Tavuk ve balık rahatlıkla tüketilebilir. Tabi yine bunlar için pişirme yöntemi olarak kızartmadan kaçınmak gerekir. Son olarak bitki ve meyve çaylarından herhangi birini tercih edebileceğiniz gibi, en uygun seçim papatya çayı olacaktır. Sindirimi kolaylaştıran papatya çayı, mevcut ağrıların hafiflemesine de yardımcı olur. Tüm bunlar öneri tabii. Devam eden sağlık sounlarınızla ilgili mutlaka bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin.