Daha önce kahve içebileceğiniz mekanlar derlemiştik. Hem de öyle üçü bir arada ikisi şu arada kahvelerinden değil, çekirdeğin ön planda olduğu 3. dalga kahvecilerinin İstanbul’daki temsilcileri ni seçmiştik. Şimdi sıra çayda.
Çayın henüz ikinci üçüncü dalgası çıkmadı merak etmeyin. Ama son zamanlarda çay bahçelerinden öte “modern çay mekanları” bir hayli arttı. Bu mekanlarla yeşil çay, ada çayı, siyah çayın dışında içilesi başka çeşitlerin de olduğunu öğrendik.
Çayın her türlüsünü seven bir millet olarak ne çıksa takibe alırız. Yeni bir çeşit mi çıktı? Hemen orada biteriz. Sadece kendimize Müslüman olmayalım, son zamanlarda radarımıza epey bir takılan çay dükkanlarını sizin için listeleyelim istedik. Tabii ki eskileri ve vazgeçemediğimiz çay bahçelerini de unutmadık.
Her zaman: Dem
”Modern çay mekanları”nın İstanbul’daki kurucusuyla karşı karşıyasınız şu an. Herhalde artık bilmeyeniniz yoktur ama biz yine de bahsetmeden geçmeyelim!
“Karaköy’e çay dükkanı açılmış duydunuz mu?” cümleleriyle kulaktan kulağa dolaşan, “Kahveyi anlarız da çay dükkanı da neyin nesi?” diye gitmeden kendimize sorular sordurtan mekan. Bir gittik 60 çeşit çay ile baş başayız. İnsanın bir nevri dönüyor tabii. Ne içeceğine nereden başlayacağına karar veremiyor. O sırada hiç risklere girmeyip hemen yardım istiyorsunuz tabii. Anlatıyorsunuz derdinizi “Benim damak tadım pek hassas, sert bir şey olmasın, kokulu olmasın vs.” Hemencik derdinize derman oluyorlar. Güney Afrika’nın milli içeceği kırmızı çay, tütsülenmiş çay, bitki çayları, beyaz çay, bir siyah çay çeşidi olan pu-erh, Çin ve Tayland’ın en çok tüketilen çayı oolong burada bulabileceğiniz çeşitlerden.
Az sürede o kadar seveni oldu ki Karaköy’e sığamadı. Şimdi bir tane de Bebek’te var.
Çay diyorsak: Cha’ya Galata
Serdar-ı Ekrem’in hastasıyız. Bir günümüz orada geçsin hiç sıkılmayız. Aheste’de kahvaltı yapar, Mavra’da kahve içer, Galeri Bu’da sergi gezer, Sntrl Dükkan ve Fifth Ave’de alışveriş yapar sonunda da Serdar-ı Ekrem’i kesen sokakta Cha’ya Galata’ya uğrar ve yorgunluğumuzu atacak beyaz, yeşil, siyah ve rooibos çay çeşitlerinden bir tanesini içeriz.
Eğer çok kafanız karışmasın istiyorsanız, çalışanları epey ilgili. Bugün nasıl hissettiğinizi, tatlı sevip sevmediğinizi soruyorlar ve hedefe doğru ilerliyorlar. Sonunda damak tadınıza yakışır çay ve fotoğraf çekmeden duramayacağınız o demlik ve fincanla baş başa kalıyorsunuz.
Çay yanında çok lezzetli cupcake ve cheesecakelerinden denemeyi de ihmal etmeyin.
Cha’ya Galata adres: Şahkulu Bostan Sok. No: 22/A, Galata – Beyoğlu, İstanbul
Kalpleri yumuşatan: Mustafa Amca Jean’s
Beş parasız öğrencinin dostudur o. Beyoğlu’nda herhangi bir etkinlik mi var, sonrası Mustafa Amca’da biter. Simidini, poğaçanı alırsınız gidersiniz oraya doyurursunuz karnınızı, içersiniz tavşan kanı çayınızı. Çayın keyfi en çok da burada çıkar. Özellikle yaz aylarında üstüne üstüne gelen kafeler, kapalı yerlere güzel bir alternatiftir. Danişment Geçidi’nde pöfür pöfür esen rüzgarla hararetinizi alacak o çay paha biçilemez.
O rahatsız taburelerde şekilden şekle girseniz de, beliniz kırılsa da bu mekandan yine de vazgeçmeyeceksiniz. Hele bir de Mustafa Amca’yla tanıştınız mı, tadından yenmez!
Biz Danişment Geçidi’ndeki yerin hayranı olsak da kendisinden bir tane de Suriye Pasajı’nda var, bilginize!
Mustafa Amca Jeans adres: İstiklal Cad. Danişment Geçidi Beyoğlu, İstanbul
Taze taze: Çay Station
Sanırız Karaköy şu sıralar bir mola verdi. “Yeni mekan” haberleri hep Kadıköy’den gelmeye başladı ya da Kadıköy’ün o genç enerjisi ruhumuza öyle bir işledi ki ilgimiz o tarafa kaydı. Burada oturup Kadıköy üstüne saatlerce methiyeler düzebiliriz ama kendimizi tutuyoruz, geçiyoruz bu minik tatlı mekana. Çiçeği burnunda gezen bu mekanda demleme, kış çayı, yasemin çayı, yeşil çay, aşk çayı gibi seçenekler var. Meyveli çaylarını da unutmayalım; portakal çayı, nar çayı, böğürtlen ahududu çayı…
Çay üstüne kurulmuş bu mekanda çay içmek tabii ki önceliğiniz olmalı ama alternatif de yok değil. Türk kahvesi, filtre kahve, sıcak çikolata ya da sahlep çay dışında başka bir şey arayanlar için ideal.
Çayından başka mekanda bayıldığımız bir diğer şey duvar resmi! İçinizi ısıtacak, azıcık ucundan nostalji yaptıracak bu şey Çiçek Abbas’daki Abbas ve Şakir! Bu resimlerin üstünde yazan “Herkese benden çay, Şakir’e yok!” yazısı ise herkesin yüzünü gülümsetecek cinsten.
Diğer duvar yazılarından birkaç örnek vermek gerekirse: “Çayımızın demi sohbetiniz, şekeri ise varlığınızdır!”, “Dünyadaki dört elementin meydana getirdiği en güzel karışım şüphesiz ki çaydır!”
Çay Station adres: Caferağa Mah. Piri Çavuş Sok. No:60/A Kadıköy, İstanbul
Güneşle birlikte: Moda Aile Çay Bahçesi
“Aile olmayan giremez” gibi bir durum yok! İsmi pek bir itici ve önyargılı gelse de manzarasından maalesef vazgeçemiyoruz. Deniz ayaklarınızın altında! Bahçe derseniz bol yeşillikli. Anlayacağınız çay keyfi yapabilmeniz için her şey düşünülmüş. Sadece yanınıza bir arkadaş ister. Sonra vurun dedikodunun dibine! Güneşi de batırın çay eşliğinde.
Burada dikkat ederseniz çaydan değil çay keyfinden bahsettik. Açıkçası çayı bayat gelse de, fazla demlenmemiş olsa da burun kıvırma lüksünüz yok! Doğa sizi cezbedecek!
Moda Aile Çay Bahçesi adres: Moda Mah. Ferit Tek Sk. No:7 Kadıköy, İstanbul
Ben bir çınar ağacıyım: Tarihi Çınarlatı Çay Bahçesi
Vazgeçemediğimiz bir diğer çay bahçesi de Çengelköy’deki leb-i derya konumuyla, 800 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi çınarın altındaki bu bahçe. Nostaljide tavan yapabilmek için yegane yerlerden biridir o. Süper Baba’ya bile mekan oldu, daha ne olsun!
Çayına gelecek olursak hep taze. Buraya gidip de çaya burun kıvırdığımızı hiç hatırlamıyoruz. Özellikle sabahları pek keyifli oluyor. Denizin hemen yanındaki masalardan yer kaptınız mı, çay yanına lezzetli mi lezzetli menemen de söylediniz mi sizden keyiflisi yok. Bakın denize, dalın hayallerinize!
Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi adres: Çengelköy Cad. Çınarlı Camii Sok. No:4 Üsküdar, İstanbul
Eve de gelir: Çay Dükkanı
Bu mekanımız da adını daha önce hiç bilmediğimiz çayları dünyanın dört bir tarafından getirip bizlere sunmayı dert edinmiş. Bu sayede hem Üsküdar’daki şık keyifli mekanda çeşit çeşit çaylardan içebilir hem de bu keyfi evde sürdürebilmeniz için web sitesinden sipariş verebilirsiniz.
Oolong çayı, rooibos, detoks çayları, yeşil, organik, bitki, beyaz çaylar burada bulabileceğiniz çeşitlerden. Çayınıza eşlik edecek tatlı tuzlu atıştırmalıklar da cabası!
Çay Dükkanı adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mh., Üsküdar Mahkeme Arkası Sokak No:3, Üsküdar, İstanbul
Çayın kalesi: Kale Cafe
Pazar kahvaltılarının olmazsa olmazıdır o. Rumelihisarı’ndaki boğaz manzaralı konumuyla sabah erkenden kalkmamızı hatta gidip bir de sıraya girmemize sebep olan bu mekanda dört dörtlük çay keyfi yapılıyor, duyurulur.
Manzarayla açılan iştahı bir güzel kapatmak için şöyle doyucu bir kahvaltı seçeneği var; Çeşit çeşit peynir, soslu siyah yeşil zeytin, tereyağında hellim peyniri, üzerine kekik pul biber sızma zeytinyağı gezdirilmiş sōğüş, menemen, yumurta çeşitleri, omlet, tereyağında pastırma veya sucuk tabi ki bal kaymak. Bunlar da artık karnınızı doyurmazsa üstüne çiğ börek, gözleme, paçanga böreği yiyebilirsiniz.
Kale Cafe adres: Yahya Kemal Caddesi No. 16 34470 Rumelihisarı, İstanbul