Bazıları çok garip, bazılarının çok lezzetli olduğuna adımız gibi eminiz.
Ekmek arasına girebilecek yiyecekler bahsediyoruz. Şimdiye kadar ekmeğin arasına yalnızca peynir ya da kaşar koymuş biriyseniz aşağıda göreceklerinize çok şaşıracağınıza eminiz ancak biliyoruz ki herkesin gizli zevkleri vardır. Bazen dondurmayla birlikte cips yemek karın üzerine pekmez dökmek ister ve yaparsınız. Onlar sizin ağzınızın tadını bildiğinizi gösteren detaylardır.
Ancak bazen sınırın ötesine geçmek ve ekmeğin arasına dünyayı sıkıştırmak istersiniz. Düşünsenize, fırından çıkmış sıcacık ekmeğin arasına ne yakışmaz ki? Saç kurutma makinesi koysanız yenebilir hale gelir.
Yaptığımız araştırmalar sonucu öğrendik ki içimizde çok fazla gurme varmış. Bu gurmelerin özel ekmek arası yiyeceklerini öğrenip listemizi hazırladık. Çocuklarınızın çeyizine koymak istersiniz: İşte biz böyle bir nesildik.
Karşınızda ekmek arasına girebilen en garip ancak lezzetli olduğu kesin yiyecekler.
Ekmek arası çilek
Nasıl ortaya çıktı, ilk olarak kim denemiş bilmiyoruz ancak şaşkınlıkla nasıl olabilir diye düşünüyoruz. İşi biraz abartıp hamur üzerine koyunca zaten pizza oluyor. Siz en iyisi pizza yapıp işi sağlama alın.
Ekmek arası barbunya
Ekmeği banmaktan sıkılıp ekmeğe banmak oluyor ekmek arası barbunya. Havuç ve patatesler de sos gibi gelmiş olacak ki sevilmiş, gurmelerce onaylanmış. Denemek için ısrarla isteyiniz.
Ekmek arası çiğ köfte
Mantık yürütüyoruz: Lavaşa oluyor da ekmeğin arasına neden olmasın? Zaten ikisi de aynı kökenden yani undan gelmiyor mu? Evde marul da yoksa ekmeğin arasına girme vakti gelmiştir çiğ köftenin.
Ekmek arası helva
Gece uyandınız, karnınız zil çalıyor. Evde yemek var ama can da tatlı çekiyor. Biraz ekmek, biraz da helva. Fıstıklı olursa double kan yapar. Bunlar deneyenlerin yorumları.
Ekmek arası hurma
O kadar yiyeceğin arasında hurma durur mu? Yumuşacık ekmeğin içine çekirdekleri çıkarılmış hurma girmiş, seveni de varmış. Bilirsiniz ki sevenlerin arasına girilmez.
Ekmek arası çikolata
Dikkat ediniz, çikolata ezmesinden bahsetmiyoruz. Doğrudan çikolatadan hatta işi abartıp gofretten bahsediyoruz. Evde waffle makinesi yoksa ekmek arası çikolata yesinler canım.
Ekmek arası humus
Humusu kaşıklayarak yemekten sıkılacak olacak ki bir gurmemiz humusu ekmeğin arasına koyuvermiş. Bu alışkanlığını da tekrarlamış. Sonuçtan çok memnunmuş.
Ekmek arası cips
Bunlar hep yabancı devletlerin oyunu. İngilizler fish and chips yapıyorsa biz de ekmek arası cips yaparız. Üzerine ketçap, mayonez ve turşu koyanı da var.
Ekmek arası kuru fasulye
Ekmeğe sosisli ekmeği gibi davranın. Önce kuru fasulyenin suyunu ekmeğin iki tarafına sürün ardından süzerek aldığınız fasulyeleri ekmeğin içine boca edin.
Editörün notu: İçine peynir de koymayı unutmayın.
Ekmek arası kıyma kavurma
Ocakta yemek pişiyor, soğan ve kıyma çoktan iç içe geçmiş durumda. Tamamdır. Müdahale zamanı. Ekmeği yarın, kıyma kavurmasını içine koyun. Keyiften dört köşe olun.
Ekmek arası közlenmiş patlıcan
Bir gurme lezzet daha. Patlıcanı kızartma da köz de sevenlerin favorisi olmaya adaydır kendisi. Ekmek arası közlenmiş patlıcan bazılarımıza çok fazla şey ifade eder.
Ekmek arası muz
Çilek vakası gibi yaklaşmanızda fayda var. Çileği bulduğu yerde tüketmeye adanmış bir ömrün gerçekleştirmesi kuvvetle muhtemeldir. Yapmıştır da. Bir sorsanıza ona da.
Ekmek arası margarin şeker
Arkada yeni odun atılmış soba, üstünde evi güzel kokutsun diye konulmuş portakallar. Sabah kahvaltısıdır ve anne bir dilim ekmeğin üzerine önce margarin sürer sonra da toz şeker döker. Büyüdük ama değişti mi ki alışkanlıklar? Ekmek arası margarin şeker hala bir numaraya oynar. Anne kokar.
Ekmek arası sahanda yumurta
Çok pişirmiyorsunuz, sahanda yumurtayı birazcık cıvık bırakıyorsunuz. Ekmeğin arasına sarısı geçecek şekilde koyuyorsunuz. Azıcık da kırmızı toz biber atmayı unutmayınız.
Ekmek arası tarama
Alkolle yok işiniz bu kez. Taramayı ekmeğin arasına tarar gibi sürüp yiyenlere ithafen yazıyoruz. Sizi anlıyoruz. Humusu nasıl anladıysak sizleri de öyle anlıyoruz.
Ekmek arası mayonez
Hamburger ekmeğiniz yok mu? Hamburger köfteniz yok mu? Hamburger turşunuz yok mu? Sorun yok. Ekmek ve mayonez varsa evde kendi hamburger olmayan hamburgerinizi yapabilirsiniz. Malzemeler: ekmek ve mayonez
Ekmek arası mücver
Mücverin kendisi güzeldir, ekmeğin arasına girince şaşırtmaz ancak lezzet patlaması da yaşatabilir. Yumuşacık mücver ekmeğin arasında kendisini bulur. Denemeyi bekliyoruz.
Ekmek arası reçel yoğurt
Yoğurt sulu olmazsa, reçel taze yapılmış anne reçeli olursa bir de ekmek henüz yeni fırından çıktıysa daha fazla bir şey söylememize gerek kalmıyor demektir.
Ekmek arası tahin pekmez
Helvanın yakın dostu, kış güçlerinin iç ısıtanı. Tahin ve pekmez ikili enerjiye enerji katar, ekmekle birleşirse lezzet bombası da yapabilir. Tahini sevmiyorsanız keçiboynuzu pekmeziyle de deneyebilirsiniz.
Ekmek arası üzüm
Şu üzüm mereti her yere uyuyor. Tarhananın yanına da konuluyor, pilavın yanına da. Ekmeğin arasına girince problem olmaması gerekiyor. Sizce var mı?
Ekmek arası yeşil soğan
Taze soğan ya da yeşil soğan, fark etmez. Sefaletten de değildir hani. Lezzettendir bu iki yiyeceğin bir araya gelmesi. Afiyet olsa yeridir.
Ekmek arası yaprak sarma
Şu koca listede bir tek seni düşünemedik yaprak sarması. Sana bunu kimler yaptı güzel yaprak sarması? Ama pilavla ekmek yemek normalken sana böyle davranmak olmaz. Kesin güzelsindir. Sen güzelsen herkes güzel.
Ekmek arası salça
Geçmişe dönüyoruz. Dışarıda oyun oynuyoruz, üstümüz başımız da dağılmış. Ancak eve çıkarsak anneden fırça gelecek, çıkamıyoruz. Kurt gibi de açız. Zile basılır, balkonun olduğu tarafa yürünür, yukarı doğru anneye bakılır.
Annenin başının ucunu görünce seslenilir: Anneeeeeeee, salçalı ekmek sal.
Aradan geçen 3 dakika, gözlerinde “Ah ben seni.” bakışı anne sepetle ekmeği salar. Bir dahaki sepet yolculuğu su içindir.
Ekmek arası taze fasulye
Barbunya ve kuru fasulye oluyorsa taze fasulye de olur. Ayrıca Şile’nin köylerinde tercih edilebilen bir yiyecektir. Güzel ekmek, sen nelere kadirsin.
Ekmek arası börek
Kopma noktasındayız. Nasıl olur diye klavyelere vuruyoruz. Hayır, yapmıyoruz. Çünkü biliyoruz ki Üsküplüler açmanın içine börek koyar ve ona “simit poğaça” der. Haliyle oluşmuş bir kültüre karşı gelemez, acilen yemeyi bekleriz.
Ekmek arası patates yani patso
İçinde bu kadar farklı lezzetler barından bir listeden sonra diyetisyenlere kalp krizi geçirten yiyeceğe geldi sıra. İçki öncesi mide doldurmalık, tatlı öncesi altlık yapmalık, maçtan önce yenilmelik vesaire, “vebenzeri” “vebirçoğu”.
Tencereden yeni çıkan patatesler itinayla ekmek arasına konulur. Üstüne de ketçap ve mayonez. Dilinizde hissettiğiniz havai fişeklerde haklısınız. Çok güzel oluyor.