Bir otel mutfağı, brasserie, esnaf lokantası ya da pastanede çalışıyor olabilir. Bahsetmeye çalıştığımız detayları ancak onlar bilebilir.
Çünkü dostlar aşçılık dünyanın en keyifli mesleklerinden biri olmakla beraber dünyanın en kolay mesleği değildir. Hem de hiç değildir.
Bıçak kullanmayı öğrenmek için patates kesmekle geçen yıllar
Yok öyle mutfağa girer girmez ballı hardalla glaze edilmiş hindi but yapmak.
Restoranın kapanmasına 5 dakika kala gelen empati yoksunu müşteri
Onca saatin üstüne insanın çıldırası gelir.
Amatör aşçı sıfatıyla, yemeğin nasıl yapılacağına dair nasihat veren arkadaşlar
Gün ışığını görmeden geçen uzun saatler
Bir molada fark edilen “Yine ne çabuk akşam olmuş” cümlesiyle devam eder.
Bir anlık dalgınlık
Gece 3’de biten mesainin ardından vicdansız çalar saatin sabah 8’de çalması
Mutsuzluğun tanımlarındandır.
Kıyamet gününün provası niteliğinde servis saatleri
Hazır mıyız?
Ve bu servis saatlerinin başından sonuna istendiği gibi gitmemesi
Kalabalık mutfakta çalışan dostlar bilir, sanki sürekli bir şey eksik gibidir, etrafa saçılan küfürler (bir mutfak için normal) sürekli bir karambol hali, koşuşturmaca.
Bıçağına dokunan herhangi biri
Atış serbest.
Bıçağı kesme tahtasına dikine saplayan HERHANGİ bir insan
O kesme tahtasına sapladığın kılıç değil, Excalibur hiç değil.
Verdiği siparişi unutup yemeğini geri gönderen müşteri
Müşteri her zaman haklıdır da, 45 dakikalık emeği, hafızası yüzünden direkt geri gönderiyor, onu nasıl yapalım?
Mutfakta çalışmaya yeni başlayan ekip arkadaşının (stajyer) aldığı inisiyatifler
Fotoğraf her şeyi anlatıyor sanki.
Mola vermeye niyetlendiğiniz anda harekete geçen şu sevimsiz
Ve hiç sekmez, hiç ıskalamaz. Siz ara vermeye niyetlendiğiniz an gelir sipariş.
Dünyanın en sıra dışı siparişini vermeye çalışan müşteriler
Bıraksan yumurtasız, domatessiz, bibersiz, ee haliyle soğansız, yağsız menemen isteyecekler var. Tuz döküp getireyim mi hanımefendi?
Sosyal hayatında da iş modundan kurtulamamak
Bu durum çok meslekte var ama aşçılığın etkisi hiç geçmiyor.
Doğru bıçağın doğru yerde kullanılmaması
Her işin bir ehli, her işin bir uzmanlığı var. Değil mi ama?
Yaz günü üniformaların vücutta bıraktığı yan etkiler
Afedersiniz pişik.
Oldukça sıcak mutfaktan soğuk hava deposuna gittiğinde başına gelenler
Afedersiniz mide ağrısı, mide bozulması.
İkinci derece yanıklar (birinciyi söylemezsin bile)
Birinci derece yanıktan yakındığın an, 3 aylık eğlence konusu belli olur böylece.
Günde 3 saat ayakta kaldığı bir mesleği olduğu için yakınan insan
Bir laf vardı, neydi o? Hah: “yav he he”
Saatlerce uğraştığınız yemeği müşteriye götürürken bir saç teliyle mahveden servis elemanları
“Hayır o kadar jöle sürüyorsun, sprey sıkıyorsun, nasıl başarıyorsun?” diyesi gelir insanın.
Bazı ekipmanların emekliye ayrılmaya karar vermesi
Genelde servis saatlerine yarım saat kala ayrılmaya karar verirler. İnsanda kriz yönetimi yeteneğini geliştirirler.
İki televizyon programı izledikten sonra aşçılığın kolay olduğunun sanılması
bkz: Davulun sesinin uzaktan güzel gelmesi.