Mantar Zehirlenmesi Nedir, Mantar Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Çarşamba, Ocak 21, 2015

zehirli-mantarlar


Mantar; yemeklere kattığımız, bazen ana yemek bazen ara sıcak olarak kullandığımız sağlıklı ve besin dolu bir yiyecek. Genellikle satın aldığımız ve yaptığımız mantarlar kültür mantarlarıdır. Bu mantarlar küçük ve beyaz formlarıyla akılda kalır.
Ancak bazı mantarları satın alırken ya da doğadan toplarken dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Çünkü bilindiği üzere mantar, zehirli olduğu sürede insan yaşamında çok büyük olumsuz etkilere neden olabilir hatta sonuç ölüme kadar varabilir. Türkiye’de yenilebilir mantarların dışında yediğiniz mantarların yaratacağı etkilerden kurtulabilmeniz önemli.
Bu yüzden mantar ve mantar zehirlenmesi konusunda eksik kalan bilgilerimizi tamamlamamız gerekir.

Mantar zehirlenmesi nasıl olur?

fineartamerica - mantar zehirlenmesi


Mantar zehirlenmesi; doğadan toplanan, marketten konserve ya da çiğ olarak satın alınan mantarların içinde bulunan zehirli maddeler nedeniyle oluşur. Mantar zehirlenmesinde mantarın pişmiş ya da çiğ olması önemli değildir. İki koşulda da zehirlenme gerçekleşebilir.
Mantar zehirlenmeleri en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Yoğun bir yağmurun ardından çıkan güneş sonrasında sporla büyüyen mantarların bir kısmı büyük bir zehir kaynağıdır.

Mantar zehirlemesi belirtileri nelerdir?

wikimedia - mantar zehirlenmesi belirtileri


Mantar zehirlenmeleri yenilen mantarın cinsine ve türüne göre farklılık gösterir. Bazı mantar zehirlenmeleri ilk belirtisini 2 saat sonra verirken bazıları 6, bazıları 8 bazıları da 24 saat sonra gösterebilir. Bu yüzden mantar zehirlenmesi belirtileri ilk saptandığında mutlaka doktora gidilmelidir.
Peki belirtiler nelerdir: Bulantı, kusma, terleme, ishal, ateş, nabız yüksekliği, görmede bozukluklar, yüz ve boyun kızarması, karın ağrısı ve sersemlik.
Mantar zehirlenmesinin ilk belirtileri görülmeye başlandığında doğruca doktora gidilmelidir. Aksi halde karaciğer, akciğer, kalp ve beyin fonksiyonlarında yavaşlama ve ardından durma görülebilir.

Mantar zehirlenmelerinde ne yapılmalıdır?

gelarabul - mantar zehirlenmesine müdahale


Mantar zehirlenmesi belirtileri görüldüğünde ilk olarak doktora gidilmeli ve eğer götürülebiliyorsa zehirli olduğu düşünülen mantar test amacıyla doktora iletilmelidir. Bu şekilde mantar zehirlenmesi olup olmadığı konusunda kesin teşhis kolaylaştırılmış olur.
Eğer mantarı yanınızda götüremiyorsanız zehirlenme hikayesini anlatmanız gerekir. Şüphelendiğiniz mantarı nerede yediğiniz, nasıl yediğiniz gibi konularla doktorun tanı ve teşhis koymasını kolaylaştıracaktır.
Ardından doktorun tavsiye ettiği tedavi şeklinin uygulanması gelmektedir. Bazen serum tedavisiyle geçebilen zehirlenmeler genel olarak mide yıkanması ve ardından ilaç takviyesiyle sona erdirilir.

Mantar zehirlenmesinden nasıl korunabilirsiniz?

seasonswellness - mantar zehirlenmesinde ne yapılmalı


Mantar zehirlenmesinden korunmanın en kolay yolu eğer doğadan bir mantar topluyorsanız mantar konusunda kendisine güvenebileceğiniz uzman bir kişiye danışmanızdır. Bu kişinin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda mantarın zehirli olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Aynı zamanda yenilebilir mantarlar listesine bakarak da gördüğünüz mantarlar arasından seçim yapabilirsiniz.
Pazardan satın aldığınız mantarlarınsa onaylı olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Örneğin istiridye mantarı olarak da bilinen kayın mantarını almak istediğinizde bu ürünün paketli ve tüm kontrollerinin yapılmış olduğuna emin olun.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates