Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde yürütülen proje kapsamında, kayısı çekirdeğinden deneme amacıyla kahve üretildi.

Kayısı çekirdekleri ezilip macun haline getirilerek elde edilen kahve, tiryakilere yeni bir alternatif sunuyor.  


Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 ay önce başladıkları proje kapsamında kayısı çekirdeğinden kahve ürettiklerini söyledi.

Kayısının, meyvesinden ağacına, çekirdeğinden sert kabuğuna kadar farklı kullanım alanları olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Kayısının bütün yan ürünlerinden yararlanmak için 'acaba kayısı çekirdeğini daha farklı nasıl değerlendirebiliriz?' diye düşünürken, kayısı çekirdeği kahvesi fikri ortaya çıktı. Projenin ön denemelerinde olumlu sonuçlar aldık" diye konuştu.

Kayısı çekirdeğinin besin yönünden değerli bir ürün olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çekirdek doymamış yağ asitleri yönünden çok zengin. İnsan beslenmesinde büyük öneme sahip bütün vitaminleri, hemen hemen A, D, E ve K vitaminlerinin tamamını içeriyor. B vitamini yönünden de oldukça zengin. Yine cilt güzelliği ve bakımı konusunda kansere karşı koruyucu etkileri olduğunu biliyoruz ve beslenmede her yaştan insanın çok rahatlıkla kullanabileceği bir ürün."

Erdoğan, kayısı çekirdeğinin çerez dışında kahve olarak kullanılmasının yeni bir kullanım alanı oluşturacağını, çekirdeğin  tüketimini de artıracağını söyledi.

"İçimi, tadı, aroması çok hoş"

Projenin henüz başlangıç aşamasında olduğunu anlatan Erdoğan, "Bunu geliştirmeyi düşünüyoruz. Kullanım imkanlarının, miktarlarının ayarlanması, besin içeriklerinin yeniden değerlendirilmesi, insan sağlığı açısından daha ne gibi özellikleri olduğunun araştırılması proje bittiğinde de tamamlanmış olacak. Böylece Malatyamıza, yeni bir değer olarak kayısı çekirdeği kahvesini de kazandırmış olacağız" diye konuştu.

Kahveyi sadece Malatya'da veya Türkiye'de değil dış pazarda da değerlendirmeyi düşündüklerini dile getiren Erdoğan, "İçimi, tadı, aroması çok hoş. Yapımı çok kolay bir kahve. Malatya olarak nasıl ki kayısı ürünlerini dış pazarda çok rahat satabiliyorsak, kayısı çekirdeği kahvesini de satacağız. Bunu hedefliyoruz" dedi.

Projeyi bu yıl tamamlayarak kayısı çekirdeği kahvesini  vatandaşların tüketimine sunmak istediklerini anlatan Erdoğan,  misafirlerine ikram ettikleri kahvenin beğeniyle karşılandığını sözlerine ekledi.