Kış mevsimi itibariyle üst solunum yolu enfeksiyonlarına sıklıkla eşlik eden faranjit, önlem alınmazsa akut sendromdan kronik sendroma dönüşebilir.
Bu sene kış bir hayli çetin geçiyor. Kış mevsiminin üst solunum yolu hastalıklarına zemin hazırlayan soğuğuna ek olarak ani ısınan, değişken hava koşulları da eklenince hastalanmayan insan da pek kalmadı gibi. Hastalıkların başında ise üst solunum yolu enfeksiyonları geliyor.
Üst solunum yolu rahatsızlıkları denince akla ilk olarak yutkunurken zorlanma, boğazda yanma, kaşıntı ve kuruluk hissi ile kendini gösteren burun akıntısı, ateş ve ses kısılmasının eşlik ettiği faranjit geliyor. Durum böyle olunca “Faranjite ne iyi gelir, faranjit belirtileri nelerdir?” sorusu çok daha önemli hale geliyor.
Faranjit bakteriyel etkilerle ortaya çıkan ve semptomları daha belirgin akut faranjit ve alerjen maddelere maruz kalma gibi sebeplere ortaya çıkan, boğazda gıcıklanma, yanma ve yabancı cisim hissi gibi belirtilerle gösteren kronik faranjit olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Faranjite iyi gelen ilaçlar, bitkiler, yiyecekler
Akut faranjit genellikle viral kaynaklıdır ve antibiyotiğe ihtiyaç duyulmadan gargara, sprey, ağrı kesici gibi ilaçlarla semptomatik tedavi yeterli olmaktadır. Yüksek ateşin eşlik ettiği ve/veya 1 haftadan uzun süren durumlarda boğazdan kültür alınarak rahatsızlığın bakteriyel olup olmadığı kontrol edilir ve eğer faranjit bakteriyel kaynaklı ise antibiyotiğe başvurulur.
Kronik faranjitte ise tedavi irritasyona sebep olan etkeni ortadan kaldırmaktır. Kronik faranjitin tedavisi akut faranjite göre epeyce zordur. Bunun temel sebebi kronik faranjitin altında yatan nedeni tedavi etmeden kronik faranjit semptomlarının ortadan kalkmamasıdır.
İster akut faranjit isterse kronik faranjit olsun faranjit tedavisi esnasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Sigara dumanı ve kirli hava boğaz tahrişini arttırır ve bu sebeple tedavi esnasında muhakkak uzak durulmalıdır. Klima ve kalorifer gibi ısıtıcıların havayı kurutması rahatsızlık hissini arttıracaktır. Bu sebeple özellikle yatarken havayı nemli tutmak hastalığı atlatmaya yardımcı olabilir. Çok sıcak ya da çok soğuk yemek, asitli yiyecek ve içecekleri tüketmek boğazın arka duvarını tahriş edeceği için önerilmemektedir.
Faranjit tedavisi esnasında antiseptik olarak bilinen kekik ve ada çayı gibi bitkileri demleyebilir, bal ile birlikte tüketerek boğazınızı bir miktar rahatlatabilirsiniz. Taze sebze ve meyve tüketiminizi arttırarak doğal yollardan vitamin almanız hem faranjitten korunmanızı hem de faranjit tedavinizin daha hızlı sonuçlanmasını sağlayabilir.
Boğazınızdaki şikayetler bir haftadan uzun süredir seyrediyorsa bir an önce doktora görünmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Unutmayın zamanında tedavi edilmeyen faranjit kronikleşebilir.