Masa Başında Yapabileceğimiz Kolay Egzersizler

Pazartesi, Nisan 06, 2015


Yarım saatte bir, sadece 1-2 dakika harcayarak, birçok hastalığın önüne geçmenizi sağlayabilecek, 7 masa başı egzersizini açıklıyoruz.

 
iskadini agri ofis
Bütün gün masada oturup, bilgisayar karşısında çalışanların sıkıntıları hiç bitmiyor. Uzun süre sabit bir yerde olunca zamanla boyun, bilek, bel, bacak sorunları başlıyor. Pudra.com olarak, bu sıkıntıları önlemek ve sağlığımızndan fedakarlık etmeden çalışabilmek için neler yapabileceğimizi araştırdık. Fizyoretapist Hürkan Akkuzu, hem masa başında çalışırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini hem de çalışırken yapabileceğimiz küçük ama faydalı egzersizleri anlatıyor:

Bütün gün kıpırdamadan bilgisayar karşısında oturmak veya masa başında calışmak, yavaş ancak geri dönülemez şekilde vücut sağlığını bozuyor. Zamanla yürüyüş bozuklukları, sırttta kamburluk, el bileklerinde karpal tünel sendromu, bacaklarda varis sorunu ortaya çıkabiliyor. Masa başında uygulanabilen egzersizlerle tüm bunlardan korunmak mümkün.. İşte kolayca yapabileceğiniz egzersiz tavsiyelerim…

Sırt anatomik yapınız bozulmasın
Sırtınızı dümdüz bir şekilde geri yaslayın. Monitöre doğru bakın... Eğer aşağı veya yukarı bakıyorsanız koltuğunuzun ekran ile aynı düzlemde olmasına özen gösterin. Ekranınız uzaktaysa görüş bozukluğu sorunu yaşayıp yaşamadığınızı kontrol edin. Eğer görüş sorununuz yoksa kendinizi sandalyede böyle oturmaya alıştırmak için belirli bir süre emniyet kemeri benzeri bir araçla kendinizi koltuğa sabitleyebilirsiniz. Bir süre sonra duruş şekliniz düzelecek ve bu tür bir eğitime ihtiyaç duymayabileceksiniz.



El bileği sağlığınızı koruyun
Klavye kullanırken ellerin duruşu yanlış olabilir. Bileklerinizin dirseklerinizden hafifçe aşağıda olduğundan emin olun. Bu durum karpal tünel sendromundan korunmanızı sağlar. Dizlerinizin kalçanızdan hafif yüksekte olmasına dikkat edin. Dizler alçakta olduğunda bedeniniz öne doğru eğilir. Ayaklarınız düz bir zemin üzerinde veya bir çeşit yükseklik üzerinde durabilir. Her yarım saatte bir ayağa kalkın.

Bacaklarınızı sıkarak ve gözlerinizi dinlendirin. Bu aynı zamanda bacaklarınızda kan pıhtılaşmasını önler. Bacaklarda kan pıhtılaşması sonucu oluşan varis veya kan pıhtılaşma sorunu tüm gün bilgisayar karşısında oturan orta yaş çalışanlarda oldukça sık görülür. Boynunuzu sıkı tutmaya çalışarak başınızı öne eğin, arkaya yaslayın, sağa ve sola bakın. Ancak kesinlikle başınızı döndürmeyin. Bu hareket boyun eklemlerinize zarar verebilir. Eğer çok fazla klavye kullanıyorsanız bileklerinizi düzenli olarak çevirmeniz karpal tünel sendromu gelişmesini önler.

Dik oturun, kambur durmayın
Klavye kullanımı veya masa başında yanlış pozisyonda oturup çalışmak, bazı insanlarda kamburluğa neden olabilir. Bunu önlemek için kollarınızı sanki birini kucaklayacakmış gibi geniş şekilde açın. Bileklerinizi bu sırada dışarı doğru hareket ettirmeye çalışın. Omuzlarınızı geri itin. Kürek kemiği bölgenizde bir sıkılaşma hissedeceksiniz. Karın kaslarınızın gerildiğini hissederken bir kaç dakika böyle durun. Uzun süre koltuğunuzdan oturduğunu zaman bu hareketi yapabilirsiniz. Otururken, kollarınızı, boynunuzu ve tüm bedeninizi sıkın. Bu dik durmanıza yardımı olacak.

Nefes egzersizleri yapın
Kendi kendinize yapabileceğiniz egzersizler bunlarla sınırlı değil. Derin bir kaç nefes alın... Bir balon gibi bir kaç dakika nefesinizi tutarak sabit kalmaya çalışın. Otururken sırtınız dimdik ve vücudunuz sıkı olsun. Top şeklinde kalmak oldukça etkilidir. TV izlerken veya telefonda konuşurken oturma, zıplama ya da basit hareketler yapabilirsiniz. Otururken ayağınızla top sektiriyormuş gibi hareketler yapabilirsiniz. Bunu rahatça yapabilinceye kadar tekrar edin. Bittikten 10 dakika sonra bir saat süresince yeniden yapın.

Ufak ama etkili malzemeler
İşlerinizin daha az olduğu zamanlarda vücudunuzun formunu koruyucu aktiviteler yapabilirsiniz. Hatta işvereniniz ile konuşarak ofis içi egzersiz araçları alınmasını talep edebilir veya el egzersizi yapmanızı sağlayacak el mandalı edinebilirsiniz. Ekranda bir şey okurken elinizle mandal egzersizleri yapabilirsiniz. Bu kolunuzun dirsekle bilek arasında kalan kısmını çalıştırmanız için mükemmeldir. Daha basit bir araç kalın lastik kullanabilirsiniz. Kollarınızı germenizi sağlayacak sağlam bir lastik, kol kaslarınızı güçlendirir.


Masabaşında çalışırken dikkat etmemiz gerekenler
  • Sürekli bilgisayar karşısında çalışıyorsanız vücut sağlığınızı korumak için egzersiz yapmalı ve yaşam stilinizi düzenlemelisiniz. Uzun süre yerinizde oturmayın ve mümkünse 15 dakikada bir ara verin.
  • Göz sağlığınızı ihmal etmeyin. Gözlerinizin daha az yorulması için LCD ekranları tercih edebilirsiniz…
  • Sürekli oturmayın. Yerinizde sürekli oturmanızı önleyecek şeyler yapın. Etrafınızda içecek bir şeyler mutlaka vardır.
  • Eğer yalnızsanız, bir süreliğine egzersiz için bilgisayarınızı kapayın. Eğer cep telefonunuz çalarsa ayağa kalkın, sıkı durun, bacaklarınızı açın ve hareket ederek konuşun.
  • Tüm kaslarınızı çalıştırabileceğiniz kombine egzersizler yapın. Ellerinizi diğer elinizle sıkın, avuç içlerini birleştirerek birbirine doğru itmeye, kenetleyerek ayırmaya çalışın.
  • İş stresinizi azaltmak için müzik dinleyin.


Masa başı egzersizleri



Yarım saatte bir, sadece 1-2 dakika harcayarak, birçok hastalığın önüne geçmenizi sağlayabilecek, 7 masa başı egzersizi:

1. Hareket 
Parmaklarınızı gergin hissedecek kadar açın, 10 saniye öyle kalın, gevşetin, ellerinizi gergin bir pençe şekline getirin, 10 saniye öyle kalın, gevşetin. Bu egzersiz el, bilek ve önkoldaki kasları gevşetir.

2. Hareket
İki elinizin parmaklarını birbirine geçirin, avuçlarınız karşıya bakacak şekilde, omuz seviyesinde, kollarınızı ileriye doğru uzatın, kollarınızda ve omuzlarınızda hafif bir gerginlik hissedene kadar esneyin,10-20 saniye öyle kalın, gevşeyin. Bu egzersiz kollarınızdaki ve sırtınızın üst kısmındaki kasları esnetir.

3. Hareket
Boynunuzun arka kısmını esnetmek için başınızı öne doğru eğin, 10-20 saniye öyle kalın. Ağrı değil, hafif bir gerginlik hissedecek kadar esneyin, başınızı dik duruma getirin ve derin nefes alın. 3 kez tekrar edin. Bu egzersiz, boynunuzun arkasındaki gerginliği azaltmak için idealdir.

4. Hareket
Sandalyede düzgün bir şekilde otururken, boynunuzun sağ tarafında hafif bir gerilme hissedene kadar, çenenizi sol omzunuza doğru yaklaştırın. 10-20 saniye öyle kalın, aynı hareketi sağ tarafa doğru yapın, sola ve sağa birer kez daha tekrar edin. Bu egzersiz, boynunuzun yan taraflarındaki kasları esnetir.

5. Hareket
Sandalyede düzgün bir şekilde otururken, sanki kulağınızı omzunuza değdirmeye çalışır gibi, başınızı yavaşça sola doğru eğin. Boynunuzun sağ tarafında, ağrı değil hafif bir gerilme hissedene kadar esneyin, 10-20 saniye öyle kalın. Aynı hareketi sağ tarafa doğru yapın, sola ve sağa birer kez daha tekrar edin. Bu egzersiz, boynunuzun yan taraflarındaki ve sırtınızın üst kısmındaki kasları esnetir.

6. Hareket
Düz karşıya bakarken, boynunuzda ve omuzlarınızda hafif bir gerilme hissedene kadar, omuzlarınızı kulaklarınıza doğru kaldırın 5 saniye öyle kalın. Omuzlarınızı gevşetin ve derin nefes alın. Aynı hareketi 2-3 kez tekrar edin. Bu egzersiz, boyun ve omuz kaslarını gevşetecektir.

7. Hareket
Sol kolunuzu sağ omuzunuza koyun ve başınızı sola doğru çevirin. Sağ elinizle sol dirseğinizi tutarak yavaşça ve hafifçe sol kolunuzu arkaya doğru ittirin. Sol kolunuzda ve omzunuzda hafif bir gerilme hissedecek kadar ittirin. 10-20 saniye öyle kalın. Aynı hareketi öbür tarafa doğru yapın. Bu egzersiz, kollarınızdaki ve sırtınızın üst kısmındaki kasları gevşetecektir…

Fizyoretapist Hürkan Akkuzu


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates