Bahar Depresyonuna “İlaç Gibi” Gelecek 18 Yiyecek

Salı, Nisan 21, 2015


itbholland

Sizin için daha önce bahar depresyonunun ne demek olduğunu, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini incelemiştik. Dilerseniz öncelikle kısaca hatırlayalım ve ardından iyi gelen yiyeceklerle sizleri baş başa bırakalım.
Bahar depresyonu, kıştan bahara geçerken vücudun gerekli güneş ışığını almaması ve geçiş döneminde zorlanmasıyla ilgili bir durum, bir hastalıktır. Genel olarak halsizlik, kırgınlık, baş ağrıları ve agresyon şeklinde belirtileri vardır.
Bahar depresyonunda ilk olarak dikkat etmeniz gereken şey doktorunuzla bu konuyu konuşmak ve sizin için vereceği beslenme programını uygulayarak tedavi olmaktır.
Bahar yorgunluğu tedavisi için hafif belirtilerde ışık tedavisi tercih edilir. Yoğun belirtilerde doktorun önereceği ilaçlar ve psikolojik destekle atlatılabilir.
Hepsinin yanı sıra vücudunuzdaki mutluluk, canlılık ve zindelik hormonu olan serotonini aktif hale getirebilecek yiyeceklerle kendinizi iyi hissedebilmeniz de mümkün.
Öğrenelim o halde.

Bahar depresyonuna iyi gelen o güzel yiyecekler

Tam buğday ekmeği: Sabah kahvaltılarında beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketmeniz B vitamini almanızı sağlar. B vitamini de serotonin üretimini tetikleyen bir vitamindir.
Somon, tavuk eti ve kuzu eti: Triptofan bakımından zengin ve serotonin kaynağı olan bu üç eti ızgara olarak tercih ederseniz mutluluk hormonu salgılayarak kendinize yardımcı olabilirsiniz.
Ceviz, badem ve fıstık: Vücuttaki serotonin hormonunu artıran bir diğer besin grubu da kuru yemişlerdir. Yalnızca serotonin vermekle kalmayıp serotonin üretimine de katkıda bulunurlar.
Yumurta ve yoğurt: Yumurtadan serotonin beklemiyor olabilirsiniz ancak yumurta beyazı serotonin bazında oldukça kuvvetli bir yiyecektir. Ayrıca yoğurt da serotonin seviyenizi düzenlemede yardımcı olur.
Brokoli ve ıspanak: Serotonin yönünden zengin bir diğer besin grubu da sebzelerdir. Özellikle brokoli ve ıspanak bu listede oldukça önemli.
Muz, kivi, ananas, üzüm ve kavun: Daha çok tropikal meyveler gibi görünse de aslında üzüm ve kavun gibi ülkemizde de bolca bulunan meyveler depresyonla savaşma yetisine sahip. Tabii ki serotonin sayesinde.
Çikolata: Mutluluklar listesini çikolata ile sonlandırmazsak olmaz. Rüştünü tüm dünya genelinde ispatlamış çikolata, belki de bu listedeki en leziz serotonin kaynağıdır.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates