Her yıl milyonlarca turistin akın ettiği Ege ve Akdeniz bölgelerindeki 'her şey dahil' konseptli otellerde yapılan araştırmaya göre tabakların üçte ikisi israf ediliyor.Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanvekili Yakup Demiraçık büfe ve her şey dahil konseptli otellerdeki gıda israfının beş Afrika ülkesini doyuracak boyutta olduğunu ortaya çıkardı. GIDALAR ÇÖPE GİDİYOR Türkiye'nin yatak kapasitesinin 1 milyon civarında olduğunu belirten Demir, bunun 600 binin Akdeniz, 250 binin ise Ege'de bulunduğunu söyledi. Demir, özellikle bu bölgelerdeki açık büfe ve her şey dahil mantığıyla çalışan otellerin kişi başı gıda hazırlığını 4 kilo civarında hazırladığını oysa bir insanın günlük tüketebileceği maksimum gıda gramajının 1.3 kilo olduğunu belirterek, "Geri kalan gıdalar maalesef ve çok üzülerek çöpe gidiyor. Yani hazırlanan malzemelerin ancak üçte biri tüketiliyor, kalanı atılıyor" dedi. SERVİS KONSEPTLERİ DEĞİŞMELİ İsrafla ilgili çözüm arayışlarına da değinen Demir, bu konuda oldukça fazla çalışma yapıldığını ifade etti. Demir konuyla ilgili açık büfe ve her şey dahil konseptle çalışıldığı sürece yakın gelecekte bu israfların önlenmesinin mümkün olamayacağına dikkat çekti. |