Öğrencilerin yemeği ‘askıda’

Pazartesi, Aralık 30, 2013

Şu anda İstanbul’da 12 restoranda bulunan uygulama sayesinde üniversite öğrencileri sadece öğrenci kimliklerini göstererek askıya bırakılmış yemekleri ücretsiz yiyebiliyor. Projenin mimarı Oğuzhan Canım’ın hedefinde diğer iller var

Öğrencilerin yemeği ‘askıda’

27 yaşındaki Oğuzhan Canım, üniversite yılları boyunca mezun olduğunda üniversite öğrencilerinin okumasına yardımcı olabilmenin hayalini kurdu. Mezun olduktan sonra kazancının doğrudan para yardımı yapmasına izin vermeyeceğini fark eden Canım, bir şekilde üniversite öğrencilerinin yaşamını kolaylaştırmanın yollarını aramaya başladı.
Bu sırada aklına Osmanlı döneminden kalma ‘askıda ekmek’ uygulaması
geldi. Maddi durumu yerinde olanların fırından ihtiyaçlarından fazla ekmek alarak, fırına gelen fakir insanlara parasız ekmek verilmesini sağladıkları bu uygulamayı yemeğe uyarlamak isteyen Canım, işe öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu Beyoğlu’ndan başladı. Öğrencilerin sık gittiği mekanları gezerek işletmecilere projesini anlatan Canım’ın fikrine restoran sahiplerinin sıcak bakmasıyla projenin ilk adımları atıldı.   Kısa sürede bölgedeki birçok restoranın desteğiyle projeden ayda yaklaşık 2 bin öğrenci faydalanmaya başladı.

‘En çok Erasmus’lular faydalanıyor’
‘Askıda yemek’ uygulamasına geçen restoranlardan biri de Beyoğlu’ndaki Mangal Keyfi. Restoranın sahibi Murat Salman uygulamaya ilginin son derece yoğun olduğunu belirtiyor. Sipariş vermeden önce kasaya gelen bazı öğrencilerin, ceplerinden kartlarını uzatarak ‘Limit varsa yemek yiyeceğim’ dediklerini anlatan Salman, “Uygulamadan bahsederken ‘İstersen bedava yiyebilirsin’ dediğimde öğrencinin yüzü gülüyor” diyor.
Projeden habersiz olanlar ise öğrendiklerinde askıya yemek bırakıyor. En fazla Erasmus öğrencilerinin askıdan yemek yediğini söyleyen Pizza Vegas’ın işletmecisi, “Yemek yiyenlerin mutluluğunu görünce biz de mutlu oluyoruz” diyor. 

‘Sosyal girişimci’ ödüllerini topladı

‘Askıda yemek’ uygulaması ile bu sene İstanbul Bilgi ve Haliç Üniversiteleri’nden ‘2013 Yılı Sosyal Girişimci’ ödülünü alan Oğuzhan Canım, bugünlerde projeyi İstanbul sınırları dışına taşımanın yollarını arıyor. “Maddi hiçbir gelirim yok. Aslında öğrenci okutmak istiyordum ama durumum o kadar iyi olmadığı için en azından öğrencilere böyle bir katkım olsun istedim. Şimdi eğer destek bulursam, Eskişehir, Ankara gibi öğrenci nüfusu yüksek diğer illerde ve restoran zincilerinde de bu uygulamayı başlatmak istiyorum” diyor. Geçen sene başlayan uygulamada İstanbul’da her ay 1500-2000 öğrenci bedava yemek yiyor.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates