Yılbaşında en sık yapılan 6 hata!

Cumartesi, Aralık 28, 2013

Yılbaşı tek bir geceden ibaret. Ama bu gecede yediklerimiz ve içtiklerimiz ertesi günü sağlıklı bir şekilde geçirip geçirmeyeceğimizi de belirliyor.

Yılbaşında en sık yapılan 6 hata!
Bu özel gecede herkes sevdikleriyle, dostlarıyla, arkadaşlarıyla birlikte olup eğlenmek, keyif almak isterken farkında olmadan yeme içmede ölçüyü kaçırıyor.  Oysa dikkatli olmakta yarar var. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, yılbaşı gecesinde en sık yapılan 6 hataya dikkat çekerek, “Alınacak basit önlemlerle yılbaşı akşamı alınan fazla kaloriyi ve alkolü tolere etmek mümkün” diyor.
1. Gün boyunca az yemek: 
Aksine yılbaşında, güne kahvaltıyla başlayıp, öğle yemeği ve ikindi vaktinde de bir ara öğün tüketmek çok önemli. Uzun saatler hiçbir şey yemeden yılbaşı yemeğini beklemek metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor.
2. Yılbaşı yemeğinden önce öğün atlamak ve aç olmak:  
Bu durum kan şekerinin düşmesine sebep olacağı için akşam yemeğinde ihtiyaçtan daha çok besin tüketiliyor. Yılbaşı yemeğinden iki saat öncesinde 1 kase çorba ve 2 adet kepekli grisini veya 1 meyve ve 1 küçük kase yoğurt gibi bir ara öğün yapmakta fayda var.
3. Çerez ve cips atıştırmak:  
Kuruyemişler besleyici özelliklerinin yanında iyi birer enerji kaynağı. Farkında olmadan bitirilen çerez kaseleri, tek tek alınan cipsler ve ardından yenecek olan akşam yemeği alkolle birleşince masum olmaktan çıkıyor. O nedenle atıştırmalık gıdaları ölçülü tüketmeye dikkat etmek gerekli. Aklınızda bulunsun; 6-8 adet badem veya 2 tam ceviz içi veya 10-12 adet fındık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile aynı oranda kalori içeriyor.
4. Mezelerin başından ayrılmamak:
Meze tüketiminde abartıya kaçmamak son derece önemli. Eğer mutlaka meze yemek istiyorsanız, beyaz peynir ve yoğurtlu mezeleri tercih etmeye özen gösterin. Kızartma ve humus gibi yağlı ve karbonhidratlı besinlerden kaçının.  
5. Yetersiz su içmek: 
Yılbaşı yemeklerinde alkol tüketmek susama hissini azalttığı için su tüketimi yetersiz olabiliyor. O nedenle yemeğe başlamadan önce 2 bardak, yemek sırasında da 2-3 bardak su içmek önemli.
6. Hızlı yemek yemek: 
Sindirim ağızda başladığı için hızlı yemek yenildiğinde besinler tam sindirilmeden mideye gönderiliyor ve midede gaz ve hazımsızlık şikayetleri artıyor. Bunun yanında doyma sinyalleri beyne 20. dakikadan sonra iletiliyor. O nedenle yemeği yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yemeye özel gösterin.
Alkolle birlikte meyve ya da tatlı tüketmeyin ve bol su için
Alkol vücutta doğrudan yağa dönüşen bir madde. Bir gram alkol, 7 kalorilik bir enerji sağlıyor. Alkolün vücuttan atılması, ter ve boşaltım sistemiyle oluyor.  Bu nedenle alkol alırken mutlaka yanında su tüketilmeli ve fazla kaloriden kaçınmak için beraberinde meyve veya tatlı yenmemeli. Alkol alınan günün ertesinde de mutlaka 3-3,5 litre su içilmeli.
Mideyi rahatlatmak için ertesi gün neler yapmalı?
Yılbaşı ertesinde mideyi rahatlatmak için sindirimi kolay olan yiyecekler tercih edin.
Sabah yoğurt, meyve ve müsli ile hafif bir kahvaltı hazırlayın.
Gün içerisinde yağlı yemeklerden ve karbonhidrat içeren pilav, makarna, simit gibi besinlerden kaçının. Bunların yerine evde mevsim sebzeleri ile hazırlayacağınız sebze çorbası ve salata iyi bir seçim olacaktır.
Ara öğünlerde kivi, portakal, mandalina gibi C vitamini açısından zengin meyveleri tüketin.
Gün boyunca 3-3,5 litre su içmeye gayret edin.
ALKOLE ALTERNATİF NANELİ ELMA KOKTEYLİ 
Sağlıklı yaşam için yılbaşı gecesinde alkol yerine meyve kokteylleri tercih edebilirsiniz. Soda-limon, limonata, şekersiz buzlu çay veya evde taze meyve sularıyla hazırlayacağınız meyve kokteylleri bunlardan bazıları. Aşağıdaki tariften yararlanarak, sevdikleriniz için alkolsüz naneli elma kokteyli hazırlayabilirsiniz.
Naneli Elma Kokteyli: 
3 adet yeşil elma ve 1 adet limonu (kabuklarıyla beraber) katı meyve sıkacağından geçirin. İçerisine buz ve 2-3 adet nane yaprağı ekleyip karıştırın. İsterseniz tercihinize göre beyaz ya da esmer şeker de ekleyebilirsiniz. 
DİYETİMİ BOZMAYAYIM DİYORSANIZ
Yılbaşı gecesinde diyetini bozmak istemeyenlerdenseniz hamurlu, şerbetli, kremalı tatlılar yerine; tavuk göğsü, sütlü irmik tatlısı ya da az şekerli meyve tatlıları hazırlayabilirsiniz. 
Kabak tatlısı: 
750 gram ayıklanmış bal kabağı
2 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi  
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Hazırlanışı: Kabakları pişirme tencerenize koyup üzerine 2 su bardağı şeker döküp geceden dinlenmeye bırakın. Ertesi sabah kabak, şekeri içine çekmiş ve sulanmış olacaktır. Bunun üzerine ½ çay bardağı soğuk suda üzüm pekmezini eritip kabakların üzerine gezdirin. Çok kısık ateşte pişirin. Kabaklar suyunu salınca tencerenin kapağını açıp bir sürede daha kısık ateşte pişirmeye devam edin. Soğuduktan sonra dövülmüş ceviz ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates