Yaşamın ilk yıllarında anne sütünün bebeğe sağladığı faydalar elbette saymakla bitmiyor. Anne bebeğini emzirirken bebek sadece beslenmekle kalmıyor; annesi ile duygusal bir bağ kurmaya da başlıyor. Bebek büyüdükçe sütün yerini ek gıdalarda almaya başlıyor.
Hatta bu bebek 18. aya doğru artık yeme davranışlarının gereğini yavaş yavaş yerine getirmeye başlayan bir çocuk oluyor. 3 yaşına geldiğinde ise yardıma ihtiyaç duymadan kendi kendine yiyebilir hale geliyor. Yine bu yaşta çocuk yemek seçmeye de başlıyor ve zaman zaman çocuğun yemeğini yemesi için onun karşısında her yolu deneyen anne babaları görmek çok da şaşırtıcı olmuyor.
Çocuğun yemekleri seçmeden yemesini sağlamak biraz ailelerin tutumu ile de ilgili. Çünkü yemeğini yemeyen bir çocuk herkesin ilgisini kendi üzerine çekiyor demektir. Zaman zaman çocuklar bundan faydalanmak isteyebilirler.
Çocuk yemekleri seçmeden yeme alışkanlığını genellikle okulda kazanıyor. Arkadaşlarının ve öğretmeninin yediğini gören çocuk onları kendisine model alıyor. Öğretmenler de çocuğun yemeğini zamanında bitirmesi için gerekli desteği verdiğinde bu durum problem olmaktan çıkıyor.
Evde de bu davranışı pekiştirmek için mümkünse akşam yemeklerinin her gün aynı saatlerde ve ailece sofrada yenmesi büyük önem taşıyor. Yemek, eğer çocuğun ilk defa tadacağı bir yemekse, çocuğa yemesi için baskı yapılmaması sadece tadına bakması için özendirilmesi yeterli olacaktır.
Çocuğa kendi kendisine yemesi için fırsat verilmesi de oldukça önemlidir. Aileler unutmamalıdır ki, çocuğun yemek yemesi ile yemeğini yemesi aynı şey değildir. Yani çocuğun etrafını kirletmeden, üstüne başına dökmeden yemek yemesini beklemek yerine, yemeğini yemeye çalışıyor olması aile tarafından mimiklerle, sözel ifadelerle vb. desteklenirse çocuk onaylandığını hissedecektir.
Yemek saati tartışmaların olduğu, çocuğun yemeğini yemesi için zorlandığı hatta yemediği için cezalandırıldığı saatler olursa elbette çocuk bunu bir güç savaşı olarak algılayacak ve elinden geleni ardına koymayacaktır. Oysa yemek saati aile birlikte geçirilen hoş bir zaman dilimi olursa çocuk da bu sürecin bir parçası olmak için uyum göstermeye çalışacaktır.