Arikan, yaptiği açiklamada, 2014`ü karşilamaya hazirlandiğimiz bugünlerde herkesin hayalini yilbaşisofralarinin süslediğini, sağlikli bir yilbaşi sofrasi ile yeni yila sağlikli girileceğini, yeni yilin ilk sabahinda rahatsizlanan bir mide ile uyanmak istemeyenlerin hafifyiyecekler yemesi gerektiğini belirtti.
Arikan, yilbaşi gecesi tüketilmesi gerekenleri şöyle siraladi:
`Sofrada mutlaka semizotu, enginar, beyaz lahana ya da renkli biberlerden oluşan mevsim salatalari ve yilbaşi yemeğinde tokluk hissi oluşturacak hafif yiyecekler bulundurun. Hindi, balik ve tavuk tüketin. Hindi düşük kolesterol bakimindan sağlikla tüketilebilecek bir besin . Hindininalternatifi ise balik ve tavuk olmali. Kizartma, kavurma gibi ağir ve yağli yiyecekler yerine taze peynir ve haşlanmiş sebzeler tercih edin . Ek besin bulgur pilavi olsun. Sofrada pirinç pilavi ve makarnaya mümkün olduğunca yer vermeyin. Yemeği süsleyecek ek besin tercihi , domatesli bulgur pilavi olabilir. Meyve ile mutluluk yaşayin . Yemekten bir saat sonra meyve yenebilir . 2dilim ananas ve 1 muz ile oluşturulmuş meyve tabaği hem mutluluk hormonu salgilanmasina hem de yorgunluk hissinin kaybolmasina katkida bulunur. Sütlü tatli tercih edin . Hamur işi vetatlilar size akşam yemeğinin vazgeçilmezi gibi görünüp sonrasinda huzursuzluk ve pişmanlik yaratabilir. Bunu önlemek için sütlü tatli veya dondurma ile servis edebileceğiniz hafif meyve tatlilarini seçin. Çerezin yaninda bol su tüketin. Yüksek sodyum içermelerinden dolayi içkinin yaninda tüketilen kuruyemişler pek masum değildir. Çerezlerin yaninda bol su için ve az tüketin. 2 ceviz , 5 badem, 5 findik ve 1 avuca yakin kabak çekirdeği yeterli olur. Özellikle geç saatler için daha hafif seçimler yapabilmeniz için, taze sebze ve meyveleri atiştirmalik olarakhazirlayabilirsiniz . istediğiniz kadar tüketebileceğiniz salatalik, biber, marul yapraği, çiğ karnabahar, turp , gulumbra, kereviz sapi gibi sebzeleri yağsiz yoğurt ve light labne peynire batirarak tüketmeniz, sizi hem tüm gece oyalar hem de tok tutar. Yeni yila restoranda girecekler, restoran menüsüne önceden ulaşin . Böylece alternatiflere göz gezdirip, ne seçeceğinize karar verebilirsiniz. Alkol tüketimini sinirlandirin ve tüketim sirasinda bol bol su tüketin. Aç karnina asla alkol tüketmeyin.`
YILIN iLK GÜNÜ DETOKSLA YENiLENiN
Arikan, yilin ilk günü bedenin detoksla yenilenmesi gerektiğini ifade ederek, `Yilin ilk günü hem midenizi hem de bedeninizi rahatlatacak ürünler tüketin. Sabah uyandiğinizda 1 bardak sicak su içine 6 damla limon veya 1 çay kaşiği elma sirkesi ilave edip kahvalti öncesi tüketin. Kahvaltida 1-2 dilim ananas, 2 yemek kaşiği yulaf ve 3 yemek kaşiği az yağli yoğurt tüketin.Ara öğün olarak 1 tutam misir püskülü, 1 tutam kiraz sapi, 5-6 adet maydanoz, yarim tatli kaşiği veya 1 poşet yeşil çay ve 2 adet karanfili kaynayan 2 bardak suyun içine koyun. 4 dakika bekletin sonra süzün. Anti-ödem niteliğinde olan karişimi ilidiktan sonra tüketebilirsiniz. Öğleyemeği olarak soğan, domates, bulgur, zeytinyaği, nane, maydanoz, dereotu, sarimsak, su , pul biber, kimyon, tuz , karabiberden hazirlanmiş kabak çorbasi tercihi edin . Ara öğün olarak enginar, yeşil elma, maydanoz, salatalik ve limon suyundan oluşan ve karaciğeri temizleyen karişimi hazirlayin . Bu gidalari kati meyve sikacağindan geçirip tüketebilirsiniz.