Gül'den, Nieto onuruna yemek verdi

Çarşamba, Aralık 18, 2013

Gül, Türkiye Meksika ilişkileri ile ilgili, “İşbirliğimizin kapsamını, ilişkilerimizin tarihi derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır seviyelere yükseltmektir” dedi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Meksika ilişkileri ile ilgili, “İşbirliğimizin kapsamını, ilişkilerimizin tarihi derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır seviyelere yükseltmektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ve eşi Angelica Rivera de Pena onuruna Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde yemek verdi. Yemeğe Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati yazıcı ve eşi Selma Yazıcı, Meksika Ekonomi Bakanı İldefonso Guajardo Villarreal, Meksika Turizm Bakanı Claudia Ruiz Massieu Salinas, Meksika Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena, Meksika Adalet Bakanı Jesus Murillo Karam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ve eşi Mary Ricciardone, Meksika’nın Ankara Büyükelçisi Martha Barcena Coqui, Türkiye’nin Meksika Büyükelçisi Ahmet Acet, yabancı misyon şefleri ve iş adamları katıldı.

Yemekten önce bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Meksika arasındaki ilişkilerinOsmanlı Devleti döneminde başladığını hatırlatarak, 2014 yılında Türkiye-Meksika arasındaki ilişkilerin 150. yıl dönümünü kutlayacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, “Bu sene ise, Meksika ile 1928 yılında yürürlüğe giren Dostluk Anlaşması çerçevesinde tesis edilen diplomatik ilişkilerimizin 85. yıldönümünü kutluyoruz. Böylesine köklü bir geçmişe dayanan dostluğumuzun, bugün sapasağlam ayakta duran iki müşahhas nişanesi mevcuttur. Bunların ilki, başkent Mexico City'de bulunan saat kulesidir. Bu tarihi eser, ülkenize göç eden Osmanlı vatandaşları tarafından, bağımsızlığının 100. yıldönümünü kutlamak üzere 1910 yılında Meksika halkına hediye edilmiştir. İkincisi ise, keza başkentinizde Meksika’nın milli kahramanı Zapata ile son Aztek İmparatorunun heykellerinin de yer aldığı Reforma Caddesi'nde bulunan ve 2003 yılında açılışı gerçekleştirilen Atatürk Anıtı’dır” ifadelerini kullandı.

“Şimdi yapılması gereken, işbirliğimizin kapsamını, ilişkilerimizin tarihi derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır seviyelere yükseltmektir” diyen Gül, “Zira, büyük bir dinamizm ve potansiyeli bünyesinde barındıran Türkiye ve Meksika, büyüme hızları ve yükselen uluslararası profilleriyle ön plana çıkmaktadır. İki ülke de, önümüzdeki dönemde ekonomik hacim bakımından dünyada ilk ona girmeye güçlü şekilde adaydır. Küresel ekonomik mimarinin geleceğine şekil verecek G-20 çatısı altında işbirliği yapmaktadır. Ülkelerimiz, yakın zaman öncesine kadar BM Güvenlik Konseyi’nde de birlikte görev almışlardır” diye konuştu.

Bugün imzaladıkları anlaşmaların iki ülke ilişkilerini daha da pekiştireceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Bilhassa “Türkiye-Meksika 21. Yüzyıl için Stratejik İşbirliği ve Ortaklık Çerçevesi”, ilişkilerimizin geleceğini tanımlayan vizyonu yansıtmaktadır. Bugün müzakerelerine başlanacağını ilan ettiğimiz Serbest Ticaret Anlaşması’nı sonuçlandırdığımızda ve vatandaşlarımıza karşılıklı olarak vize muafiyeti getirdiğimizde, Türkiye-Meksika ortaklığı, hiç şüphesiz çok daha ileri safhalara taşınacaktır” diye konuştu.

Meksika Cumhurbaşkanı Nieto ise Türkiye’ye ziyarette bulunan ilk devlet başkanı olma şerefine eriştiğini ve Türkiye'nin attığı adımları izleme imkanı bulmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Türkiye, medeniyetlerin beşiği olmasının yanısıra bir kültür mozaiğidir. Kültürlerarası bir köprü ve farklı toplumların buluşma noktası olduğu için stratejik bir ülkedir. Buna gözler önüne sermek için Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan ‘Marmaray’ tünelinden daha iyi örnek olamaz” şeklinde konuştu.


Nieto, Türkiye’nin daima dünyayı kendine hayran bıraktığını aktararak, “Doğal güzellikleri ve göz kamaştırıcı şehirleri, köklü tarihi ve en önemlisi gelecek için çok büyük potansiyele sahip bu efsanevi toprakları ile milyonlarca turisti çekmektedir” şeklinde konuştu.
Türkiye ile Meksika ilişkilerinin derinleşmesini istediklerini belirten Nieto şöyle devam etti:



“İlişkilerimizin derinleşerek 21. yüzyılda strateji ortaklık seviyesine yükselmesini kutluyoruz. Şüphesiz ki uluslar arası ticaret, ekonomik büyümenin motoru ve sosyal refahın tetikleyicisidir. Ülkelerimiz arasındaki bir serbest Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda her iki ülkenin de istekli olması bizleri fazlasıyla memnun etmektedir. Mütevazi ama dengeli ve büyüyen ticari ilişkilerimizden hareketle bunu gerçekleştirmenin zamanıdır.”

Kanada Büyükelçisi John Holmes’in eşi Carol Bjeau yemekten önce karşılama töreninde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül ile selamlaştı. Ayrıca Meksika Cumhurbaşkanı Nieto'nun üzerinde hilal bulunan kravat takması dikkat çekti.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates